Lapértesülések szerint közvetett tárgyalásokat folytatnak az oroszok és az ukránok, Moszkva megszólalt

2024. augusztus 18. 21:01

Marija Zaharova reagált a pletykákra.

2024. augusztus 18. 21:01
null

Nyitókép: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP

Oroszország vasárnap tagadta azt a lapjelentést, amely szerint a Kurszki terület elleni ukrán támadás következtében közvetett tárgyalást folytatna Kijevvel az energetikai létesítmények elleni támadások leállításáról. A The Washington Post amerikai napilap szombaton azt írta, hogy Ukrajna és Oroszország küldöttségeket menesztett Katarba augusztusban, hogy tárgyaljanak a két harcban álló fél energialétesítményei elleni légicsapások leállításáról kötendő megállapodásról. Az amerikai lap szerint a megállapodás részletes tűzszünetet is előirányzott volna, de a tárgyalások megszakadtak, amikor Ukrajna orosz területre nyomult be.

Senki sem szakított meg semmit, mert nem volt mit megszakítani” 

– jelentette ki Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap Moszkvában a cikkre reagálva.

Nem voltak közvetlen vagy közvetett tárgyalások Oroszország és Kijev között a létfontosságú polgári ellátólétesítmények biztonságáról”

 – szögezte le.

Az amerikai lap szerint az ukrán elnöki hivatal azt közölte, hogy a közel-keleti helyzet miatt elhalasztották a dohai találkozót, és videokonferencia formájában tartják meg augusztus 22-én. 

Zarahova Vlagyimir Putyin orosz elnököt idézte, aki augusztus 12-én feltette a kérdést: milyen tárgyalások lehetségesek az ukránok szárazföldi offenzíva és az orosz polgári infrastruktúra elleni támadások után. A szóvivő közölte, hogy kizárólag humanitárius kérdésekben van érintkezés a közvetítők között, egyebek mellett a fogolycsere kapcsán. Hozzátette, hogy Oroszország Ukrajna által követelt gyermekeket is adott át a hozzátartozóknak közvetítők közreműködésével.

(MTI)

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kir2vik
2024. augusztus 19. 08:38
" Oroszország Ukrajna által követelt gyermekeket is adott át a hozzátartozóknak közvetítők közreműködésével" Kicsit még nevelgetik őket és mehetnek a frontra. Kell az utánpótlás.
konstantinapolyi
2024. augusztus 19. 08:21
occidolumen 2024. augusztus 19. 07:28 Szépen elregélted az álmaidat. A valóságban több, mint egy hete nincs érdemi ukrán előrenyomulás. Az oroszok felmorzsolják az ukrán drg-ket. A donyecki frontszakaszon tovább nyomulnak előre, sőt valóban úgy tűnik, hogy még fel is gyorsult az előrehaladásuk. Valójában az ukránok vannak csapdában. Ha folytatják a harcot a semmiért Kurszknál, akkor elveszítik a csatát Ukrajnában. Ha viszont kivonulnak Oroszországból, akkor látványosan vesztettek. Pedig a pr-juk arra épült, hogy bebizonyítsák, még harcban vannak.
occidolumen
2024. augusztus 19. 07:28
Nem csoda, hogy az oroszok nem akarnak tárgyalni. Előbb valahogy ki kellene mászniuk a kurszki csapdából. Az ukránok már 20000 katonával vannak ott és napi 2 km-t haladnak előre. Közben az elfoglalt területeken harcállásokat építenek. Az oroszok lefagytak, tehetetlenül nézik. Időnként kilőnek egy rakétát meg drónt az ukránok felé de annak semmi hatása.
danubius
2024. augusztus 19. 07:23
A mi értesülésünk szerint arról egyeztettek, hogyan tudnának egymásnak több halált, pusztítást és fájdalmat okozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!