Magyarország már nincs egyedül: NATO-tagot soroltak a rosszfiúk közé, az egyik legerősebbet

2024. július 12. 12:08

A magyar és a török kormányfő nem elég „kényelmes partner" a szövetségesek szemében, főleg azután, hogy szerintük túl lassan ratifikálták Svédország csatlakozási kérelmét.

2024. július 12. 12:08

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

A NATO rosszfiúi: Törökország és Magyarország a saját játékukat játsszák – így számol be a csúcstalálkozó eseményeiről a Politico, amely szerint látszólag mindkét ország szilárd tagja a szövetségnek, hiszen előbbi a célokat teljesítve költ haderőfejlesztésre, utóbbi pedig a NATO második legnagyobb hadseregével rendelkezik. Ám a portálnál úgy vélik, valójában Orbán Viktor és Recep Tayyip Erdogan nem jelent „kényelmes partnert" a szövetség többi tagjának.

A magyar és a török kormányfőnek szélesebb közös érdekei vannak

– írja a brüsszeli lap. A szerző felidézi, hogy Magyarország volt az egyetlen NATO-tag, amely kilépett az Ukrajnát támogató misszióból, és erről írásbeli ígéretet kapott Mark Rutte következő főtitkártól. Ankara eközben azt követeli, hogy 2026-ban Törökország legyen a NATO-csúcstalálkozó helyszíne, amit idén Washingtonban tartottak, jövőbe pedig Hágában lesz.

A Politico információi szerint a NATO-tagok többségének még mindig az a problémája, hogy Magyarország és Törökország túl lassan ratifikálta Svédország csatlakozási kérelmét.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krumplinudli
2024. július 13. 18:46
Menjen a ..csába a NATOld már be Józsi
Ehetős Odó
2024. július 12. 22:29
Megjegyzem, Erdogannak tehetnek egy szívességet. A nato nem nagyon ugrálhat nélküle, Európa és Ázsia határán kulcsfontosságú pozícióban van, nem mellesleg a legerősebb regionális hadsereget birtokolja, amely ráadásul nemcsak afféle elméleti hadsereg, mint a Flinten-Uschi által leépített Bundeswehr, hanem harcokban edzett társaság. Erdogan amúgy a hülye eu-t is leszarja már, évtizedek óta szívatják, miközben a tetves, velejéig rohadt hoholnáci maffiaállamot gyorsított eljárásban akarják felvenni. Erdogan ezért már kelet felé kacsingat, a jövő a Kína és Oroszország köré csoportosuló államok szövetségéé lesz és ez ellen a nyamvadt usákok már nem fognak tudni semmit sem tenni, már középtávon sem.
Ehetős Odó
2024. július 12. 22:08
"A magyar és a török kormányfőnek szélesebb közös érdekei vannak" Bámulatos, hogy erre segítség nélkül rájöttek a politico firkászai.
nempolitizalok-0
2024. július 12. 18:01
A törököknek is elegük van: Türkiye a Shanghai Együttműködési Szervezet (SCO) teljes jogú tagjává kíván válni. Ezt Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök jelentette ki. „ Az SCO-ban megfigyelői státusszal rendelkező Törökország célja a szervezet teljes jogú tagsága, most pedig csatlakoznia kell a sanghaji öthöz ” – mondta a washingtoni NATO-csúcsot követő sajtótájékoztatón. Emlékeztetünk arra, hogy Erdogan július 3-4-én részt vett az asztanai SCO-csúcson. Majd bejelentette, hogy Törökország a szervezeten belül kíván kapcsolatokat fejleszteni Oroszországgal és Kínával. Erdogan korábban azt mondta , hogy számos nyugati ország álláspontja egy harmadik világháború előtt nyitja meg az utat, Oroszország pedig a békét hirdeti. A NATO és Oroszország konfrontációjával és az ukrán konfliktussal kapcsolatos kérdésre válaszolva Erdogan a Nyugatot „a fegyverkereskedők piacának” nevezte. Elmondta, hogy a fegyvereladók a feszültség fokozásában érdekeltek, mivel ez profitot hoz nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!