CNN: Biden megmentheti Ukrajnát, de előbb saját magát kell

2024. július 09. 13:50

A NATO 75. washingtoni születésnapi bulija egyben a 81 éves elnök egyre aggasztóbb állapotának tesztje is lesz a lap szerint.

2024. július 09. 13:50
Joe Biden

Nyitókép: JIM WATSON / AFP

***

Vigyázó szemeiket Joe Bidenre vetik a hölgyek és az urak: a 75 éves, jubileumi NATO-csúcson ugyanis nem csak a szövetség fennállásának évfordulóját ünneplik majd, illetve Ukrajna hosszú távú támogatásáról egyeztetnek, de bizony az utóbbi hetek nyomán ez egy teszt is lesz – írta meg a CNN.

Méghozzá a 81 éves Joe Biden elnök egészségi állapotának és kognitív képességeinek nyilvános tesztje, akinek már fejben az utódját keresik sokan a saját pártján belül is.

Ezt is ajánljuk a témában

Azóta, mutat rá a lap, Biden minden lépése, minden gesztusát és szavait figyelik majd, különösen annak fényében, amit Atlantában művelt június végén.

Nagy a nyomás Bidenen, hogy erőt és tiszta elmét mutasson, a gyengeség minden újabb jele újabb pánikot váltana ki a demokraták körében, és újabb szög lehet az újraindulás koporsójában. Készülhet a veszélyes kérdésekre is, elsősorban az újságíróktól a sajtótájékoztatón.

A demokraták is izgulnak, Patty Murray szenátor például hétfő este figyelmeztetett: „A közeljövőben egy sokkal erőteljesebb és energikusabb jelöltet kell látnunk a kampányban, hogy meggyőzze a választókat, hogy alkalmas a feladatra.”

Ezt is ajánljuk a témában

Ráadásul most mindezt nemzetközi figyelem középpontjában kell hoznia, miközben a CNN szerint ő „az utolsó mentsvár Trump visszatérése ellen”, aki közismerten nem akarja ingyen fenntartani az amerikai védelmet a kontinensen (a CNN szerint a volt elnök „első ciklusát azzal töltötte, hogy a NATO-szövetségeseket szidalmazta”).

Ezt is ajánljuk a témában

Vagyis Biden kudarca a szövetségeseié is, akik már Trump esetleges győzelmére is forgatókönyvvel készülnek – erősítette meg Kurt Volker volt amerikai NATO-nagykövet. Mindeközben óvakodnak megszólalni, mert nem akarnak bevonódni az amerikai belpolitikába, igazolták vissza a CNN feltevéseit. Ráadásul most ezzel éppen lehet, hogy az Amerikai Egyesült Államok a gyenge pontja a szövetségnek. Persze az amerikai tisztviselők visszautasítanak minden olyan felvetést, hogy Biden partnerei aggodalomra adnak okot a szövetség vezetői képességével kapcsolatban, még akkor is, ha több közvélemény-kutatás is azt mutatja, hogy a legtöbb amerikai úgy gondolja, hogy túl idős a második ciklus betöltésére.

Erre a Trumppal vívott dicstelen vita csak ráerősített.

Ezt is ajánljuk a témában

Eközben a csúcstalálkozón komoly kérdések merülnek fel, elsősorban Ukrajna – segélyezése, NATO-kapcsolatai és a jövőbeni esetleges csatlakozása – kapcsán.

Mialatt a Bidennel kapcsolatos aggodalmak csak fokozódnak. Voltak, akik új kognitív teszt írására kötelezték volna, és az a kérdés is a levegőben lóg, hogy egy Parkinson-kórra specializálódott orvos miért találkozott az elnök orvosával az év elején.

A találkozóról persze nem maradhat távol, hiszen ez egy újabb lehetőségnek tűnt, hogy bizonyítsa rátermettségét és az Egyesült Államok nemzetközi szerepe melletti elkötelezettségét. Vagyis kampánycélokra tökéletes, nem véletlenül adta ki a kampánystábja azt a memorandumot, amelyben az ukrán vezetés méltatása mellett Trump szapulására is jutott hely, aki „fenyegetést jelent a NATO-ra, [és esetleges újraválasztása] ajándék Putyinnak”.
Ahhoz, hogy Biden megmenthesse Ukrajnát, előbb saját magát kell megmentenie – summázza a cikk. 

 

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­k­­e­­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­s­­­z­­­e­­­x­­­i­ ­­p­­u­n­­c­­i­­­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Galsó Atya
2024. július 09. 18:41
Majd jól lebassza az Orbánt, hogy minek repked! De melyik is az...? A nyilacskák a postiten nem mutatják...
zakar zoltán béla
2024. július 09. 16:34
Az Amanpour szocilista brigád átalakul?
kekszalagosautistamarki
2024. július 09. 16:24
globálisan lefejezi a baloldal az alkalmatlan politikusait csak kb biztosak lehetünk benne, hogy ezeknél is rosszabbak jönnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!