A van sapka, nincs sapka pozíciójába került Magyarország

2024. július 08. 06:41

Izgalmas kezdése ez a magyar EU elnökségnek is, hiszen tompítja azt az évek óta megfogalmazódó vádat, hogy hazánk nem vállal kellő mértékű szolidaritást az oroszok által megtámadott Ukrajnával.

2024. július 08. 06:41
Hungarian PM Orban Meets Putin In Moscow
Fodor Gábor
Fodor Gábor
Index

Nyitókép: Contributor/Getty Images

„Huszáros lépéssel indította a magyar európai uniós elnökséget Orbán Viktor magyar miniszterelnök. Ellátogatott Kijevbe Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz és javaslatot tett a béke megteremtésére egy azonnali tűzszünet megfontolásra ajánlásával. Bár az ukránok – majd később az oroszok is – a felvetését elutasították, ezzel együtt az utazás gesztus értékét nyugtázták. 

A vizit tovább enyhíti a feszültségekkel terhes magyar-ukrán viszonyt, javíthat a kárpátaljai magyarok helyzetén, és jó pont Magyarországnak, hiszen nemzetközileg is értelmezhető ajánlattal igyekszik elősegíteni az Európát is súlyosan nyomasztó orosz-ukrán háború lezárását. 

Izgalmas kezdése ez a magyar EU elnökségnek is, hiszen tompítja azt az évek óta megfogalmazódó vádat, hogy hazánk nem vállal kellő mértékű szolidaritást az oroszok által megtámadott Ukrajnával, és azt is, hogy kiszolgálói vagyunk a gátlástalan putyini atomhatalom érdekeinek. (Személy szerint is örülök a látogatás megtörténtének, hiszen többször sürgettem ezt a nyilvánosság előtt – legutóbb éppen a vizit előtt két nappal –, mert több évtizedes tapasztalatból tudom, hogy a gesztusok nemcsak a magánéletben, hanem a politikában is komoly jelentőséggel bírnak.) 

A kijevi úttal azt is megüzente a magyar miniszterelnök, hogy nem egy karakter nélküli, a bürokratikus ügyvitelre koncentráló magyar elnökséggel kell számolni a világpolitika színpadán. Ambíciói jelenleg a nemzetközi politikára összpontosulnak (azt persze itthon mi már hosszú évek óta tudjuk, hogy a hazai belpolitikai viszonyoknál sokkal jobban érdeklik a nemzetközi események).”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. július 12. 16:20
A szerzőből előre ejtettem, hogy a Zelenszkij találkozó lesz neki a legfontosabb. Az országhatárváltoztatáson kívül kb. semmi nincsen, ami a Kárpátaljai magyarokat megmenthetné.
Akitlosz
2024. július 12. 16:16
Na és füstszűrős az a sapka vagy nem füstszűrős?
billysparks
2024. július 08. 15:43
Speciel, én személy szerint nem vállalok szolidaritást Ukrajnával. ha a minielnök sem, akkor az üdvözlendő részemről. Ha orbán mégis támogatná Ukrajnát, akkor a választásokon keresek olyan pártot, amelynek a nézetei közelebb állnak hozzám. Már az EP választásokon sem szavaztam Orbánra, mert Európában gondolkodik, én meg nem, már anno is ellene szavaztam.Ukrajna támogatása - még ha ígéretek szintjén is- nagyon bejött eddig az összes választáson. Pont mint a buzik és migráncsok támogatása.
zakar zoltán béla
2024. július 08. 15:09
Sipircz, Gyula bácsi poofalykás kommandósa!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!