A kormányváltás óta elözönlik a migránsok Lengyelországot

2024. június 18. 15:03

Máris több ezren érkeznek, Tuskék magyarázzák a bizonyítványt.

2024. június 18. 15:03
null

Nyitókép: JANEK SKARZYNSKI / AFP

Két friss hír nyomán dagad a migránsbotrány Lengyelországban. Egyrészt a német rendőrség múlt pénteken nemes egyszerűséggel visszaszállított, majd otthagyott egy afgán családot a német-lengyel határ lengyel oldalán Osinów Dolnynál. Másrészt – mint az a legfrissebb Sieci hetilap címlapsztorijából kiderül – kiszivárgott a Podlasiei vajdaság hivatalának levele a vajdaság minden önkormányzatához,

melyben arra kérték őket, hogy azonosítsák a külföldiek tömeges elhelyezésére alkalmas objektumokat a területükön.

A lengyel határőrség előbbi esetről azt közölte, hogy az „az együttműködés alapelveit megsértve” történt meg, Németország egyoldalú döntése volt. A család Lengyelországban nyert menedékjogot, majd onnan papírok nélkül szöktek át Németországba, s ezért a németeknek joguk volt visszatoloncolni őket keleti szomszédjukhoz – csak éppen nem szó nélkül, önállóan cselekedve. A német hatóságok azzal védekeztek, hogy megpróbálták ők szabályosan visszavezetni a családot Németországba, de lengyel oldalról órákig nem kaptak választ. Donald Tusk szerint az esemény „elfogadhatatlan incidens” volt, és fel is vetette Olaf Scholznak a tegnap esti informális EU-csúcson, illetve Tomasz Siemoniak lengyel és Nancy Faeser német belügyminiszter következő megbeszélésén is téma lesz.

Ilyen „elfogadhatatlan incidensből” ugyanakkor egyre több van;

a Sieci egyenesen arról ír, hogy „elindult a lavina”, miután a lengyel bevándorlási statisztikák azt mutatják, hogy Németország már több ezer illegális migránst küldött át Lengyelországba az év veleje óta. Eközben pedig a lap szerint szaporodnak a lengyel városokban a migránsbűnözés Nyugat-Európában tapasztalt formái, Varsóból, Poznańból és Biała Podlaskából is érkeztek hírek randalírozó migránsokról.

Ebben a kontextusban adott okot jelentős aggodalomra a Podlaskai vajdaság hivatalának körlevele, melyet a Szuverén Lengyelország (SP) Szejm-képviselője, Jacek Ozdoba szivárogtatott ki, s melyben a hivatal olyan helyek és létesítmények felsorolását kéri a helyi önkormányzatoktól, amelyek 

alkalmasak lehetnek külföldiek tömeges elhelyezésére Lengyelországban”.

A hivatal ugyan bizonygatja, hogy ez egy rendszeresen megismételt, adatbázisfrissítési célt szolgáló körlevél, melyet legutóbb 2022-ben, az Ukrajnában kirobbant háború nyomán érkező menekülthullám kapcsán küldtek ki, a Sieci ugyanakkor észrevett egy jelentős különbséget a két évvel ezelőtti és az idei levél között: ezt a tájékoztatást „az Ukrajna állampolgárainak az ország területén zajló fegyveres konfliktussal összefüggésben nyújtott segítségről szóló, 2022. március 12-i törvény alapján segélyezettektől eltérő külföldiek” elhelyezése kapcsán kéri a vajdasági hivatal az önkormányzatoktól. Azaz ismét bevándorlók tömeges érkezésére készülhetnek – csak ezúttal nem ukrán, hanem közelebbről meg nem határozott egyéb migránsokéra.

Megdöbbentő felvételek keringenek a lengyel médiában a migránsoknak titulált fiatalokról

Eközben megdöbbentő felvételek keringenek a lengyel médiában a migránsoknak titulált fiatalokról. Az egyik X-re felkerült videón például egy (vélhetően) bevándorló fiatal „emelget” és „ráncigál” egy parkoló autót Lengyelországban, noha a videóból nem derül ki, miért, a bejegyzést megosztó lengyel lap azt írta:

ilyen jelenetek zajlottak le tegnap Lengyelországban”.

Mutatjuk az említett felvételt:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 233 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-143
2024. július 17. 13:22
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­­­é­­­k­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­s­z­­­e­x­i­ ­­­p­u­­­n­­­c­i­m­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­𝐍
vamonos
2024. június 19. 15:23
Mintha Tusk azt mondta volna a paktum elfogadásakor, hogy Lengyelország nem fogja beengedni a migránsokat, és fizetni sem fog utánuk. Eddig tartott. Amúgy ezért nem szabad menedékjogot adni egynek se nálunk, mert aztán hiába megy el, visszatoloncolják ide.
istvanpeter
2024. június 19. 14:09
Száz év múlva már nyoma sem lesz a fehér embernek Európában!
AGSTN75
2024. június 19. 09:08
Lengyelek ébresztő!!! Sok baj van a Fidesz kormányzásával, de amíg ezeket nem akarják beengedni addig biztos rájuk szavazok! Tusk hazaárulást követett el, minősített esetben! Meg kell buktatni Lengyel barátaink!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!