Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Besülhetett a Meloni-projekt, máris a baloldallal szövetkezne Ursula von der Leyen

2024. június 11. 05:26

Azokat szólítaná meg, „akik a legutóbbi ciklusban is jól együttműködtek velünk”.

2024. június 11. 05:26
null

Nyitókép: Ludovic MARIN / AFP

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyelőre nem keresi a jobboldal támogatását újraválasztásához – adta hírül a Reuters információira hivatkozva a Yahoo News

Ez az első hír arról, hogy mihez kezdhet az újrázni kívánó bizottsági elnök az új, jobboldalibb Európai Parlamenttel. Bár a klasszikus hárompárti brüsszeli koalíciónak – Európai Néppárt, Szocialisták és Demokraták, liberális Renew – ismét többsége van az EP-ben,

ez a többség a lemorzsolódókkal együtt túl szűk ahhoz, hogy kényelmesen meg lehessen választani Von der Leyent,

és dönteni lehessen majd a testületben biztonsági, klímaügyi vagy iparpolitikai kérdésekben.

A Reuters információi arról szólnak, hogy Emmanuel Macron francia elnök, aki korábban alternatív jelöltet próbált Mario Draghi személyében a Berlaymontba ültetni, már inkább Von der Leyen támogatására hajlik. Olaf Scholz német kancellárral kapcsolatban szintén az a várakozás, hogy támogatni fogja a szintén német Von der Leyen újrázását. „Nincs okunk túl sokáig húzni ezt” – nyilatkozta az ügyben Scholz. (Mindkét vezető európai tagállam fejét súlyos választási vereség rázta meg vasárnap, Macron ki is írta az előrehozott választásokat.)

Míg korábban Von der Leyen Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek udvarolt annak érdekében, hogy támogassa majd az Európai Parlamentben, egyelőre hatni látszik a szocialisták, liberálisok és zöldek figyelmeztetése, miszerint nem működnek együtt a jobboldallal.

Meloni sem helyezkedett egyértelmű álláspontra, hétfőn úgy nyilatkozott, hogy egy második Von der Leyen-ciklusról még túl korai volna dönteni.

Von der Leyen maga viszont most már kevésbé Meloni irányába tájékozódik. „Választási kampányom során keményen dolgoztam azon, hogy felépítsek egy széles és hatékony többséget egy erős Európa érdekében” – nyilatkozta nemrég Berlinben a Yahoo News beszámolója szerint, és hozátette, hogy ezért „most a nagy politikai családokat keressük meg, akik a múlt ciklusban is jól együttműködtek velünk”. Vasárnap arról is beszélt, hogy azokkal kíván együttműködni, akik „Európa-pártiak, Ukrajna-pártiak és jogállamiság-pártiak”.

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BAJA
2024. június 11. 18:06
Van még Leyyebb a jelek szerint bexart.
Ehetős Odó
2024. június 11. 10:20
Ideje lenne lapátra tenni a vén kurvát.
masikhozzaszolo
2024. június 11. 09:05
/A klasszikus hárompárti brüsszeli koalíciónak – Európai Néppárt, Szocialisták és Demokraták, liberális Renew – ismét többsége van az EP-ben./ 360 fokos fordulat.
karakter-2
2024. június 11. 08:22
"Európai Parlamentben, egyelőre hatni látszik a szocialisták, liberálisok és zöldek figyelmeztetése, miszerint nem működnek együtt a jobboldallal" --- Nem működnek együtt? Fel kell oszlatni az egész kurva bagázst, és az elmebeteg bal-liberálisokat felkérni egy Szibériai útra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!