Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Mit tegyünk, ha a NATO csapatokat küld Ukrajnába és kitör a nagy háború?

2024. május 27. 12:30

Ezt a kérdést sajnos úgy is fel lehet tenni, mit csináljon Magyarország, ha a NATO államainak többsége, a jogi helyzettől függetlenül, de facto belép az ukránok oldalán a háborúba?

2024. május 27. 12:30
null
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok

Nyitókép: Képernyőkép/Pesti Srácok

„Ezt a kérdést sajnos úgy is fel lehet tenni, mit csináljon Magyarország, ha a NATO államainak többsége, a jogi helyzettől függetlenül, de facto belép az ukránok oldalán a háborúba? Az, hogy ez a kérdés, az összes többi háborúhoz szükséges lépéshez hasonlóan (sorkötelezettség, az Ukrajnával határos országok aktív légvédelmi zónájának kiterjesztése és orosz eszközök lelövése Ukrajna felett, stb.), folyamatosan szerepel a nyugati politikusok nyilatkozataiban, azt mutatja, hogy az ukránok már nem bírják sokáig segítség nélkül. És azt, hogy sok őrültnek nem opció az ukránok veresége, vagy egy olyan tűzszünet, esetleg béke, amely a jelenlegi frontvonalakon húzza meg a határokat. Ha marad cselekvőképes ukrán állam egyáltalán és nem kell kezelni egy teljes dezintegrációt is.

A kérdés az, hogy az USA mit gondol erről? Tényleg teljesen irracionális azt képzelni, hogy a választások előtt a Biden-adminisztráció hivatalosan, NATO kötelékben csapatokat küldene Ukrajnába? Bármiféle misszióra, még formailag békefenntartó feladatra sem, mondjuk a Dnyeper nyugati partjához. Hát az. Biden amúgy sem acélos esélyeit vagy a helyére lépő még ismeretlen figuráét drasztikusan rontaná ez, még akkor is, ha a beavatkozás nem vezetne azonnal eszkalációhoz. A NATO védelmi szövetségből lassan támadó, terjeszkedő jellegű katonai szövetséggé válik. Meghatározó tagjai, vezetői azonban lassan a védelem feltételévé akarják tenni, a támadó, offenzív, befolyáskiterjesztő műveletekben való kritikátlan részvételt. Ki lehet-e ebből maradni?

Háborút nemcsak hadüzenettel, vagy »különleges katonai művelettel« lehet kezdeni, hanem olyan más hatalmak érdekszférájában való terjeszkedéssel is, amely a másik felet készteti valamiféle akcióra. Nyilván a nyugati álláspont az, hogy a keleti védelmi terjeszkedés nem offenzív jellegű, az oroszok nyugatra irányuló akciói viszont azok. A nyugati retorika, ami természetesen definíció szerint propaganda is, most nevezi át »védelemnek« azokat a NATO területen kívüli megelőző katonai akciókat, amelyek lehetősége ez idáig fel sem merülhetett a NATO alapszerződésének betűje szerint.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 28. 17:03
Boti,agyalj rajta sokáig…😁
lauderstenonis-2
2024. május 28. 13:16
Ha a ruszkik küldhetnek csapatok hívatlanul Ukrajnába, akkor miért ne mehetnének NATO országok katonái ukrán hívásra Ukrajnába? A ruszkik meg tudomásul veszik, hogy a 69. vörös vonal is átlépésre került.
hátakkor
2024. május 27. 20:22
Iszkiri! Wellington (NZ)
öcsicipő
2024. május 27. 17:33
Nem tudom,hogyan gondolkodnak az oroszok, de én igyekeznék egy megelőző csapással a főbb sz@rkeverőket - mint a britek,franciák,norvégok - kiiktatni. Utánna úgy sem érdeklődnének, hogy az USA miért nem indított válaszcsapást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!