Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Magyarországozik a Politico, amiért a németek és a franciák aggódnak az ukránoknak szánt gigakölcsön miatt

2024. május 25. 19:04

Franciaország és Németország attól tartanak, hogy adófizetőik kerülnek a hurokba, ha Kijev nem tudja visszafizetni a hitelt, amint a háború véget ér. De a brüsszeli lap ebbe is bele tudta keverni hazánkat.

2024. május 25. 19:04
President Biden Welcomes President Of Ukraine Volodymyr Zelensky To The White House

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

 

Június közepén a G7-ek csúcstalálkozót tartanak az olaszországi Stresában, ahol arról is döntenek, felhasználják-e a bafagyasztott orosz pénzeket ukrajna támogatására.

A Politico szerint miközben most erősek a jelek arra, hogy Európa beleegyezik az Egyesült Államok vezette javaslatba, miszerint az eszközök jövőbeni nyereségét felhasználva 50 milliárd eurós hitelt adnának Ukrajnának, az olyan országok, mint Franciaország és Németország attól tartanak, hogy adófizetőik kerülnek a hurokba, ha Kijev nem tudja visszafizetni a hitelt, amint a háború véget ér.

A terv szerint az eszközök éves kamataiból fizetnék vissza a kölcsönt, de az európai tisztviselők szívesen felvázolnának egy tartaléktervet arra az esetre, ha a háború végeztével az eszközöket visszaadnák Oroszországnak.

Ezzel kapcsolatban vannak, akik attól tartanak, hogy az európai adófizetőknek kellene kiköhögniük a pénzt, ha Ukrajna adósságtörlesztését a hitelezők késleltetnék egy békerendezés keretében. Oroszország befagyasztott eszközeinek nagy része EU-s országoknál van, míg az amerikai bankok csak elhanyagolható mennyiségű pénzeszközt tartanak.

A G7 uniós tagjai – Németország, Franciaország és Olaszország – hangsúlyozták, hogy az Egyesült Államoknak ki kell fizetnie a maga részét, ha a kamatfizetések a hitel felénél megváltoznak, vagy ha Ukrajna a következő években nem tudja kiszolgálni az adósságát.

Már megint Magyarországra mutogatnak

Két európai tisztségviselő a Politico állítása szerint félelmének adott hangot, hogy egyes uniós országok, például Magyarország, ellenezhetnek mindent, ami az amerikai tervhez hasonlít. Egy-egy kormány félévente blokkolhatja az Oroszország elleni szankciók megújítását, ami további bizonytalansági tényezőt jelent.

A portál azt írta, a hét elején Magyarország jelezte, hogy ellenzi az EU hasonló, de némileg korlátozottabb tervét, ez pedig azt előrevetíti, mi lenne, ha az amerikai javaslat megvalósulna.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:03
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­­k­e­l­­d­ ­­a­ ­­s­z­­­e­­­x­­i­­ ­­p­­u­n­­c­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
oregur4
2024. május 26. 12:38
Fed74!!! Te kis- esetleg nagy kupac 💩💩💩💩 rakás!!!! Buksika, buksika te kis pedobuzu átoperált munkásőr ivadék! Olyan sötét vagy, hogy a legsötétebb pincében is verőfényes napsütés van hozzád képest!!! Hihihi. Ráadásul fogytok mint nyáron a hógolyó, egy időközi választást se tudtok megnyerni, de még itt a kommentelők között se éritek el az öt százalékot!!! Daloljál buksika, kis kutyuli, akit a vezíre megkötve tart, akkor mit is akarsz??? Egyébként, amíg nem kétharmados, hanem "csak" egyszerű többséggel nem nyertek, addig HALGASS a neved kutyuli, és szólj a gazdidnak, hogy a láncot addig ne oldja el! Höhöhö
balbako_
2024. május 26. 08:15
Miből fizetnék vissza faszfejek?
Majdmegmondom
2024. május 26. 07:15
Ésszerűbb lenne még több hitelt felvenni és az összeset oda ajándékozni az Usának. Úgyis ez a vége. Ukrajna pedig már nem létezik. Hogyan kérnék vissza azt a többmilliárd dollárt (ami szerintem már Juan)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!