Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A híres írónőnek elege van a „woke” kifejezésből, szerinte új szót kell használnunk

2024. május 29. 09:23

„Ugyanúgy belefáradtam, mint ti” – fogalmazott Lionel Shriver.

2024. május 29. 09:23

Nyitókép: Facebook

Lionel Shriver a „woke” szó alternatívájának megalkotására szólított fel, mondván, hogy még neki is elege van a kifejezésből, mivel „szörnyen túlhasznált”. Az írónőről azt kell tudni, hogy 

nyílt bírálója az általa „woke”-nak nevezett ideológiának.

„Szükségünk volt egy szóra, és találtunk is egyet, de én is ugyanúgy belefáradtam, mint ti. Voltak mások is, akik megpróbáltak valami mást kitalálni, amibe szintén belefáradtunk. Ezek általában egynél több szótagot tartalmaztak, így nem ragadtak meg” – mondta a Hay Fesztiválon való megjelenése során. Shriver legújabb könyve, a Mánia egy olyan társadalomról szól, amelyben az „éberek” a „kognitív diszkrimináció” ellen harcolnak, és azt rendelik el, hogy legyen minden embernek egyforma az intelligenciaszintje. Ez azt jelenti, hogy eltörölték a képesítéseket és a jegyeket, bárki bejuthat az orvosi egyetemre, és a repülőgép-pilótáknak többé nem kell vizsgázniuk. „Engem az a nagyobb jelenség érdekel, hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk annak, hogy a dolgok egy bizonyos szemléletmódja, egy bizonyos téma rövidlátó megszállottsága átvegye – megszálljon – bennünket” – mondta.

 

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. május 29. 14:54
Kognitív diszkrimináció? Ez jó. Egy újabb szinonima a leszármazás, a kommunizmus és a liberálizmus származást és/vagy ideológiai hűséget megkövetelő világában.
salátás
2024. május 29. 14:51
nekem teljesen megfelel még mindig
Dixtroy
2024. május 29. 14:43
Ez egy régi trükk, mindig átnevezik magukat vaalami maagasztosra, mikor már túlságosan nyilvánvaló, hogy micsoda mocskos farizeus rablógyilkosok. Így lettek a kommunistákból bolsevikok, bolsevikból szocialisták, szocialistából demokraták, szabad demokratából és szocialistából demokratikus koalíció. És amikor megint kiderül, hogy ezek ugyanazok a retkes tolvajbanda, majd átfestik magukat megint és mehet tovább a markecolás.
Egyszeriember
2024. május 29. 14:27
Az a baj, hogy a pusztító, aljas gonoszság túl hosszú kifejezés. A woke-ot már mindenki ismeri és megszokta. Így könnyebb is beazonosítani azokat, akik e sátáni eszme módszereivel dolgoznak, ők a pro-woke-átorok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!