Miért gyűlöli Irán Izraelt? – háttér

2024. április 14. 12:36

Az iráni rezsim Izrael iránti gyűlölete elsősorban a vezetés iszlamista ideológiájából fakad.

2024. április 14. 12:36
null
Hajdú Tímea
Hajdú Tímea

Nyitókép: Izraeli zászlót égetnek Teheránban/ AFP

Irán precedens nélküli támadása új fejezetet nyitott az iszlamista köztársaság Izraellel való ellenségeskedésének történetében. Először fordult elő, hogy a rezsim nem proxik mögé bújva támadta a zsidó államot. Az iráni forradalom óta az ország külpolitikájának egyik alappillérje volt az Izrael-ellenesség. Irán vallási vezetői soha nem rejtették véka alá azt sem, hogy a végcél Izrael elpusztítása és Jeruzsálem elfoglalása. Ali Hámenei ajatollah, Irán legfelsőbb vezetője április 3-án a következőt írta az X-en:

 „Reménykedünk abban, hogy a mai fiatalok meg fogják látni azt a napot, mikor a Szent Qudsz (Jeruzsálem) a muszlimok kezén lesz és ott imádkozhatnak.” 

Mivel Irán olajban gazdag ország, és fontos gazdasági partnere az európai cégeknek, a nyugati hatalmak mindent megtettek, hogy figyelmen kívül hagyják ezt a retorikát.

Ezt is ajánljuk a témában

A gyűlölet gyökerei

Izrael és Irán egészen 1979-ig jó kapcsolatot ápolt egymással. A perzsa államban jelentős zsidó kisebbség élt, akik közül sokan még a zsidó állam megalapítása után sem hagyták el Iránt. Az 1979-es forradalom azonban mindent megváltoztatott. David Menashri egyetemi professzor a témában írt esszéjében leírja, hogy a forradalom egyik legmaradandóbb tana az Izrael iránti gyűlölet. Ez az az ügy, amely összeköti a különböző politikai csoportokat. „Az iszlamista rezsim szemében Izrael továbbra is Irán és az iszlám ellensége, és fenyegetést jelent az emberiségre” – írja az elemző a Wilson Center oldalán.

Irán tagadja Izrael létjogosultságát teljesen függetlenül a konkrét határoktól. 

Menashri hozzáteszi: mély vallási küldetéstudatot kevernek bele az Izrael ellenességbe és a palesztin ügy támogatásába. Ennek alapjait a forradalom atyja Ruholláh Homeini ajatollah fektette le. 

Homeini az „Iszlám kormányzás” című könyvében a következőt írta a zsidókról: „Az iszlám történelmi mozgalomnak kezdettől fogva meg kellett küzdenie a zsidókkal, mert ők voltak azok, akik először hoztak létre iszlámellenes propagandát, és különböző fondorlatokat folytattak, és mint láthatjuk, ez a tevékenység a mai napig folytatódik.” A Wall Street Journal témában írt cikke szerint az ajatollah a zsidókról úgy írt, mint akik „elferdítik a Koránt, halmozzák a pénzt és a Nyugat ügynökei.” Ez a fajta antiszemitizmus jellemezi az ajatollah követőit is. Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt elnök, az ajatollah egyik legfőbb tanítványa azt állította, hogy 

a zsidó állammal szembeni ellenállás „minden muszlim és minden olyan ember szent kötelessége, aki hisz Allahban.” 

Irán jelenlegi vezetője is ezt vallja. 

Tehran 2024, 45-Year After The Victory Of Iran's Islamic Revolution
Beburkolt nők a legfelsőbb vezetők fotói előtt. (Photo by Morteza Nikoubazl / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Amerika Iránnal kapcsolatos politikáját is alapvetően Izraelnek tulajdonítják – írja David Menashri.  Az iráni propaganda többször úgy állította be Izrael és Amerika viszonyát, hogy „a farok csóválja a kutyát.” 

Az elmúlt évtizedekben az iráni rezsim kitartóan ápolgatta ezt a gyűlöletet: a holokauszttagadás és az antiszemita retorika általánossá vált. Az utcákon a járdákra ráfestik az izraeli zászlót, hogy ezzel is jelezzék: letapossák a zsidó államot. A WSJ beszámolója szerint a rezsim 2006 óta minden évben meghirdet egy „Nemzetközi Holokauszt Karikatúra Versenyt” amelyen maga az ajatollah adja át a díjat. 

A Nyugat felé a rezsim igyekszik azt kommunikálni, hogy nekik „csak Izraellel” van bajuk, a zsidókkal nem, hiszen még mindig él 8500 vallásos zsidó az országban. Ezeket a zsidókat rendszeresen ráveszik arra, hogy nyilatkozzanak a rezsim mellett. Az iszlám hatalmak valóban toleránsak voltak a zsidósággal szemben, amíg azok csak kisebbségként éltek a muszlim területeken. Az iszlamista iráni rezsim Izrael területét muszlim földnek tartja azon az alapon, hogy amit egyszer elfoglaltak, az mindig muszlim marad. 

Ezt is ajánljuk a témában

A palesztin ügy 

Irán minden évben a Ramadán utolsó péntekén megtartja az úgynevezett „Qudsz-napot” (Jeruzsálem arab elnevezése) amely során tömegesen felvonulnak a palesztin ügy mellett és Izrael elpusztítását követelik. Teherán utcáin ilyenkor tömegek zengik, hogy „halál Izraelre” és hatalmas plakátok jelennek meg városszerte amelyek azt hirdetik: hamarosan elfoglalják Jeruzsálemet. 

A felvonulások része az izraeli és az amerikai zászlók elégetése, de gyakran felakasztják az izraeli és amerikai politikusok bábuit is. A Nyugaton élő muszlimok is rendszeresen felvonulnak a napon, hogy így fejezzék ki elkötelezettségüket a palesztin ügy iránt. Iránnak a palesztinok támogatása jó indok arra, hogy megnyerjék a muszlim világban többségben levő szunniták szimpátiáját. 

Funeral of IRGC members killed in Syria
Qudsz napi felvonulás plakátja: "Hamarosan Jeruzsálemben imádkozhattok" (Photo by Hossein Beris / Middle East Images / Middle East Images via AFP)

A Qudsz-nap is Ruholláh Homeini ajatollahoz kötődik. „Felszólítom a világ muszlimjait, hogy a Ramadán szent hónap utolsó péntekét – amely önmagában is meghatározó időszak, és a palesztin nép sorsát is meghatározhatja – jelöljék ki al-Kudsz napjának, és a világ muszlimjainak szolidaritását demonstráló ünnepségen jelentsék be, hogy támogatják a muszlim nép törvényes jogait. Kérem a Mindenható Allahot a muszlimok győzelméért a hitetlenek felett”írta Homeini egy deklarációban 1979-ben. Az iráni vezetés a napon minden évben meghirdeti a „cionista rezsim közelgő végét.”

Jeruzsálem központi szerepet játszik az iráni retorikában annak ellenére, hogy a síita muszlimok számára nincs különösen nagy vallási jelentősége a városnak – írja Pinhas Inbari egy elemzésben. A Jerusalem Center for Public Affairs kutatója szerint ennek az az oka, hogy Irán regionális hatalomra tör, amelyhez szüksége van a szunniták támogatására is. „Az Irak és Irán közötti véres szunnita-síita háború után az ajatollahok úgy döntöttek, hogy Jeruzsálem felszabadítását helyezik előtérbe, hogy a szunniták nyugatra, Jeruzsálemre tekintsenek, és ne keletre, Teheránra” – írja Inbari. 

Ezt is ajánljuk a témában

Irán ellenzéke 

Nem a teljes perzsa állam gyűlöli Izraelt, azonban a jelenlegi vezetés, és támogatói igen. Iránban sokan ellenzik a rezsimet, és időnként hatalmas tüntetéseket tartanak az ajatollahok ellen. Azonban egyelőre az ilyen megmozdulások nem voltak elegendőek az iszlamista vezetés megbuktatásához. 

2023-ban Irán száműzött trónörököse Reza Pahlavi Izraelbe látogatott, ahol találkozott Benjamin Netanjahuval is. Pahlavi izraeli látogatása során azt mondta: „A bibliai kapcsolat, amelyet Izraellel ápolunk, jóval azelőtt alakult ki, hogy Izrael állam lett volna.” Ez is jelezte, hogy az ellenzéki körökben vannak, akik nem Izrael-ellenesek. A szekuláris irániak közül sokan úgy érzik túl sok pénzt emészt fel Irán Izrael elleni proxi háborúja, a különböző terrorszervezetek és milíciák pénzelése. A gyakran fellángoló ellenzéki tüntetések ellenére, az iráni rezsim stabilan a kezében tartja a hatalmat. 

Egy eljövendő háború

Az iráni iszlamista rezsimet mélyen átitatja a zsidógyűlölet, amely csak egyre erősödött az évek során. 2012-ben Mahmúd Ahmadinezsád akkori iráni elnök így fogalmazott: „A cionista rezsim és a cionisták egy rákos daganat. A régió nemzetei hamarosan végeznek a bitorló cionistákkal a palesztin földön...  Mindenképpen létre fog jönni egy új Közel-Kelet. Allah kegyelmével és a nemzetek segítségével az új Közel-Keleten nyoma sem lesz az amerikaiaknak és a cionistáknak.” Október 7. után a rezsim rárakott egy lapáttal az Izrael-ellenes retorikára, és plakátokon is ünnepelték a Hamász terrorját. 

Az elmúlt években Irán egyre közelebb került az atombombához, és mindeközben körülkerítette Izraelt proxi hadseregekkel: Gázában és Ciszjordániában terrorcsoportokat pénzel, Libanonban egyre jobban megerősítette a Hezbollah katonai szárnyát, Szíriában pedig különböző milíciákat támogatott fegyverekkel és pénzzel. Egészen szombatig nem került sor közvetlen támadásra. Az elemzők azt állítják, hogy Irán a támadás ellenére „nem akar háborút” azonban az izraeli vezetők már október 7-e óta azt mondják, hogy a Hamász mögött Irán áll, és előbb vagy utóbb sor kerülhet egy nagyobb háborúra. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. április 14. 20:55
Mig Izrael békében szeretne élni Iránnal., addig az iráni rezsim nem titkolt célja, hogy elpusztítsa Izrael államát. A terrorista arabok - detto.
Tommaso
2024. április 14. 20:25
Izrael békében szeretne élni az arabokkal és Iránnal, de ebben nem talál partnereket, mert az arabok a zsidók kiirtására törekednek.
Tommaso
2024. április 14. 20:23
Irán és Izrael kapcsolatáról csak annyit, hogy NEM IZRAEL ÁLLAMFŐJE jelentette ki, hogy "eltörli a másik országot a Föld felszinéről", hanem az IRÁNI ELNÖK.
2024. április 14. 20:17 Szerkesztve
Ez az ellenségeskedés egy több mint 3000 éves családi viszály, ami aztán vallásháborúvá nőtte ki magát. Ennek a vetekedésnek az a tétje, hogy ki örökölte Isten Ábrahámnak tett igéretét. Vajon Ábrahám, Izsák és Jákób vonalán ment tovább az az áldás, hogy "a te magodban megáldatnak a föld minden nemzetségei", ahogy ezt a zsidóság és a kereszténység vallja, vagy Ábrahám és Ismael vonalán, ahogy ezt a muzulmánok állítják. Ebből több dolog következik. Ez a gyilkolás nem fog addig véget érni, amíg valamelyik fél be nem látja, hogy nem ő az áldás hordozója. Ez nem egy arab - zsidó konfliktus. Egy egy iszlám kontra zsidó-keresztény konfliktus. Csak mi, nem zsidó emberek nem az elsők vagyunk az iszlám halállistáján, mert ott a zsidók vannak, mi csak a másodikak vagyunk. Ebben a konfliktusban személyesen is érintett vagy. Választanod kell Jézus Krisztus és Mohamed között. Ez a választásod viszont nem csak a földi sorsodat határozza meg, hanem az örökkévaló sorsodat is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!