Új megfejtéssel állt elő Lattman Tamás a svédek NATO-csatlakozásával kapcsolatos magyar stratégiáról

2024. január 28. 09:01

Szerinte volt egy mögöttes magyar cél, amit nem sikerült elérni.

2024. január 28. 09:01
null

Ez volt a létező legrosszabb forgatókönyv. Ezt azért lehetett tudni. Egy valamit kellett volna elkerülnie, hogy a törökök beelőzzék. Az a helyzet ugyanis, hogy a NATO-tagság tekintetében azért van módszer arra, hogy kikerüljenek valakit” – nyilatkozta a SzeretlekMagyarország.hu-nak Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

Lattmann szerint világos volt, hogy a törökök mit akarnak, el is mondták, a nagy részét meg is kapták a svédektől.

„Nálunk én meg vagyok róla győződve, hogy a svédekkel szembeni izmozásnak egy nagyon egyszerű és világos oka volt, a svéd EU elnökség, ami az elmúlt fél évben volt. Azt akarta volna elérni a kormány, hogy a svéd elnökség írja ki a szavazást a 7. cikk szerinti eljárásról. Ez az ügy az Európai Unió Tanácsa előtt van 2018 óta, és azért nem tud továbbmenni a folyamat, mert nincs meg a lezárásához szükséges négyötödös többség. Azért akarta azt az Orbán-kormány, hogy most legyen meg a szavazás, mert ha nincs meg a négyötödös többség velük szemben, az politikai győzelem lett volna. Ezt a politikai győzelmet viszont senki nem akarta neki megadni, a svédek sem” – adott egy új magyarázatot a magyar stratégiára Lattmann.

Tehát ez megint az a rettenetesen gyenge külpolitika, hogy van egy darab nyomorult vétójogunk, és azzal próbálunk fenyegetőzni jobbra-balra. Egyik válságból csetlünk-botlunk át a másikba, és azt hisszük, hogy vagyunk valakik. Csak hát a svéd elnökség nem akart ennek megfelelően játszani. Szerintem folyamatosan erről szólt a zsarolás, de a svédek ellenálltak. Csak az a baj, hogy ez a blokkolás a NATO-tagság esetében egyáltalán nem biztos, hogy eredményre vezet, mert el kell olvasni a washingtoni egyezményt, ami nagyon világosan fogalmaz. Azt mondja, ha egy államot meghívnak a NATO-ba, akkor ez az állam egyoldalú csatlakozó aktusával a NATO része lesz. Svédországot már tavalyelőtt meghívták. Tehát innentől kezdve Svédország a washingtoni egyezmény szerint egyoldalú aktussal, úgynevezett csatlakozással is részévé válhat a NATO-nak. Közölnie kell, hogy akkor én most csatlakozom” – értékelte Lattmann Tamás, aki jóslatokba is bocsátkozott a közeljövővel kapcsolatban.

Az fog történni, hogy érkezik egy hivatalos levél Washingtontól, amiben arról tájékoztatják Magyarországot, hogy Svédország mától a NATO tagja. Ugyanilyen levél fog kimenni az összes többi tagállamnak. Nos, ezt meg lehet csinálni Orbán Viktorral és Magyarországgal” – véli a 2017-ben még a politikai szerepvállalással is kacérkodó jogász.

Nyitókép: MTI/Marjai János

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2024. január 29. 11:25
"Ugandai Bubu 2024. január 28. 12:54 Hát igen. Vannak dolgok, amik nemcsak a nemzethy gombatáp és a vakító, dementáló narancsnyik hallucinációk szintjén léteznek." Toljátok csak Toljatti elvtárs is hasonló szöveget tolt, hálából Ukrajnában egy autógyárat neveztek el. Rólad meg majd egy gombát fognak elnevezni. Légyölő galócát, vagy egy Golond Bombát
bajai__
2024. január 28. 14:31
Ha az így van, akkor felesleges ratifikálni. Ne tegyük! Ha ez nem így van,akkor mindkét irányban erősek az érvek.
2024. január 28. 13:07 Szerkesztve
Akkor tehát ez az okfejtés vonatkozik Oroszországra is, meg Észak-Koreára is, azaz mindenkire. Valaki hívja meg őket is!
Ugandai Bubu
2024. január 28. 12:54
Hát igen. Vannak dolgok, amik nemcsak a nemzethy gombatáp és a vakító, dementáló narancsnyik hallucinációk szintjén léteznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!