Szigorítaná saját szuverenitásvédelmi törvényét a Magyarország miatt aggódó Amerika

2024. január 05. 18:53

Joe Biden kormányzata a választások előtt szigoríthatja a külföldi ügynökökkel kapcsolatos, hosszú évtizedek óta érvényben lévő amerikai törvényt.

2024. január 05. 18:53

Mint emlékezetes: „komoly aggályokról” beszélt David Pressman amerikai nagykövet a magyar szuverenitásvédelmi törvénnyel kapcsolatban. A nagykövet decemberben elmondta: szerinte a törvényjavaslat „a független civil társadalom és a médiaszervezetek kriminalizálására vagy megfélemlítésére irányulhat”

Ahogy a Mandiner egy részletes cikkben kifejtette: valójában a magyar törvény „az amerikainál is messze megengedőbb” .

Most a Politico arról számolt be, hogy komoly változások jöhetnek az amerikai szabályozásban, és még szigorúbbá tehetik azt. 

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium jelezte, hogy hamarosan javaslatot tesz a külföldi lobbizás közzétételi kötelezettségének felülvizsgálatára, amit a jogászok úgy értelmeznek, hogy az drámai változást jelenthet a vállalatok és nonprofit szervezetek számára, amelyek régóta a mentességekre támaszkodnak – számolt be a Bloomberg Law. 

Mint a lap leírja: a jogászok attól tartanak, hogy

 az esetleges szigorítás következtében a vállalatok széles köre kénytelen lenne „külföldi ügynökként” regisztráltatni magát, 

és emiatt részletes nyilvános jelentéseket benyújtani. 

A Bloomberg Law újságírójának nyilatkozó forrás szerint a jogászok reakciói kissé túlzóak voltak, hiszen jelenleg még csak tervezési fázisban van a folyamat. 

Ezt is ajánljuk a témában

A 2024-es választások előtt sokan aggódnak a Washingtonban a külföldi beavatkozás miatt, és a Politico szerint ez lehet az oka, hogy hozzányúlhatnak a FARA-törvényhez. 

Amerikában a külföldi ügynököknek be kell regisztrálnia egy nyilvános adatbázisba, amely az Igazságügyi Minisztérium alá van rendelve. 

A Politico megjegyzi, hogy a jelenleg azoknak a személyeknek, akik a hazai Lobbying Disclosure Act részeként regisztráltak, nem kell külön regisztrálniuk a FARA-ba is. Azonban Eun Young Choi, az igazságügyi minisztérium nemzetbiztonsági osztályának vezetője december kijelentette: 

meg akarják szüntetni ezt a kivételt. 

„A FARA az Igazságügyi Minisztérium számára prioritást élvez” – mondta Choi decemberben. A tisztviselő azt mondta, hogy az átláthatóság a céljuk, nem pedig a legális tevékenység korlátozása. Azt is hozzátette: elsősorban az árnyékban tevékenykedő aktorok ellen szeretnének fellépni. 

A FARA esetlegese szigorításával kapcsolatban megkerestük David Pressman amerikai nagykövetet is. A cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

 

Nyitókép: Attila Kisbenedek / AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Intar
2024. január 06. 15:24
Presiből megint kiesett a kaki. Ideje lenne rászoknia az állandó pelusra és a gumibugyira.
balbako_
2024. január 06. 09:48
Vajon érti ezt a buzi?
cccbasatu
2024. január 06. 09:11
Lexarjuk hogy az USA trotty mit akar. Mi Magyarok vagyunk és az érdekel hogy a fidesznyik hozott egy olyan törvényt amivel megbéníthatja a honi ellenzéket,azaz elzárhatja a pénzforrásainak egy részétől.Nem lesz sikeres ez sem mert az EU -a nyugat majd magánszemélyek többek között valós magyar polgárokat iktatnak be a pénzelési folyamatba.Az Orbán kormány megbuktatását célzó propaganda szépen megy tovább.Maga a törvény sokkal többet árt a fidesznyiknek azaz Orbán vezírnek mint használ.Nem beszélve arról hogy tovább rontja Magyarország megítélését az EU-ba és szerte a világba.Szóval az EU gépezete már mozgásba lendült és ez azt jelenti hogy még jobban megnyirbálják a Magyarországnak járó pénzeket.Szóval nem értem hogy miért kell Orbánnak hülyeséget hülyeségre halmoznia!
EX_Terminator
2024. január 06. 06:20
ÉS NEM TI FÉRGEK, NEM HOGY NEM LESZTEK MEGÉRTVE. DE AZÉRT A MOCSOKSÁGÉRT AMIT A HÁTUNK MÖGÖTT MŰVELTEK, HOGY AKKOR MAJD MEGÉRTÜNK TITEKET, HALÁLRA LESZTEK VERVE. AZÉRT HOGY VISSZA MERÉSZELTEK JÖNNI ÉS FOLYTATJÁTOK HALÁLRA LESZTEK VERVE. AZÉRT MERT CSAK AZÉRT IS A POFÁNKBA MERÉSZELITEK TOLNI A SZARSÁGAITOKAT HALÁLRA LESZTEK VERVE. TI VAGY ELTAKARODTOK VAGY HULLÁK VAGYTOK.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!