Olyan régi tankokat kapott Ukrajna, hogy 60 éves veteránokat kellett visszahívni a kiképzésre

2023. szeptember 01. 11:23

A német hadsereg szerint azonban csak azért, mert a Leopard 1A5 régi, még nem jelenti azt, hogy nem lehet hatékony.

2023. szeptember 01. 11:23
The chassis of a „Leopard 1A5“ combat tank is maintained at the site of the military technology company FFG (Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft) in Flensburg, on June 20, 2023.

A Mandiner korábban tájékoztatott róla, hogy a németek újabb harckocsikat küldtek Ukrajnának.

Kiderült, hogy a németek által küldött tankok között jelentős részben szerepel a hidegháborús Leopard 1A5-ös is, ami lehet, hogy öreg, de Németország szerint még mindig hatékony. Az ország jelenleg arra törekszik, hogy ukrán katonákat képez ki a fegyverek kezelésére – írta meg a The New York Times.

A lap tájékoztatása szerint korábban többen is kritizálták Németországot, amiért tétovázik, amikor német gyártmányú harckocsik Ukrajnába küldéséről volt szó. Az ország azonban nem sokat tétlenkedett, azonban a jelenleg

Ukrajnának szánt a Leopard 1A5 valójában annyira régi,

hogy a német kiképzőknek a holland és dán hadsereg katonáira, valamint az 1980-as és 1990-es években kiképzett egykori német harckocsizókra kellett támaszkodniuk.  A kiképzők közül néhányan az 50-es vagy 60-as éveikben járó civilek voltak, akik átmenetileg otthagyták az aktuális munkájukat, hogy segítsék az ukrán katonák kiképzését.
 

A német hadsereg szerint azonban csak azért, mert a Leopard 1A5 régi, még nem jelenti azt, hogy nem lehet hatékony, amennyiben a kivont állományt felújítják. „Éjjellátó képességgel, fegyverstabilizáló rendszerrel rendelkezik, és képes hátrafelé haladni,

ami nem mondható el a jelenleg Ukrajnában bevetésen lévő összes régebbi harckocsiról”

– mondta Andreas Marlow dandártábornok.

„Annak ellenére, hogy a Leopard 1A5 generációkkal elmarad a Kijev által kért modern harckocsiktól, más előnyei is vannak: könnyebb elsajátítani, karbantartani és javítani, és a szállítható mennyiség is szerepet játszik” – egészítette ki a mondanivalóját.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: AXEL HEIMKEN / AFP

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. szeptember 05. 09:20
Minden tank hatékony, ha nincs ott egy Kornet a közelben. Ha ott van, akkor mindegy, melyikben kuporognak. Legutóbb azt láttam, hogy a ruszkik crosscartokra szerelték a Kornetet és azzal támadják az ukránokat. Ez a kombó elég kicsi ahhoz, hogy nehéz legyen kilőni és elég gyorsan tüzelésre valamint indulásra kész.
B_kanya
2023. szeptember 03. 13:15
"Stingary76 2023. szeptember 02. 22:52 Kar98k-t is küldjenek, van nekik az is letárolva bőven". A milícisták használják a Moszin-Nagantot, jobb, mint a karton AK, amivel tavaly gyakorlatoztak a kijevi propagandavideókon :)))
Stingary76
2023. szeptember 02. 22:52
Kar98k-t is küldjenek, van nekik az is letárolva bőven, meg Panzerfaust.
Zolotarjov
2023. szeptember 02. 20:03
https://youtu.be/QT13kk8HDDo?si=eVoIqCis8BOz-kC8 :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!