„Magyarország megszűnik az EU és a NATO stabil partnere lenni” a szlovák sajtó szerint

2023. augusztus 02. 12:12

A szerző szerint most speciel nem egy részeges szlovák politikus rontotta tovább a két ország kapcsolatát, hanem Orbán Viktor.

2023. augusztus 02. 12:12

Egy véleménycikk jelent meg az Aktuality.sk szlovák lapban Peter Bárdy tollából, amely feltette a kérdést: 

„Konfliktusban vagyunk Orbán Viktorral?”

Kezdésként leszögezte, hogy „Orbán Budapestje egyre megbízhatatlanabb partner”, majd összefoglalta a szlovák meglátásokat a tusványosi beszédről: „Néhány napja Orbán Viktor egy romániai rendezvényen bírálta a szlovákiai magyar kisebbség politikai képviselőit, amiért nem tudják biztosítani részvételüket a parlamentben, hogy többet kellene tenniük »a hazájukért« (Magyarországért, a szerző megjegyzése) »az elszakított országrészekben«.”

Most pedig Orbán szerinte egyre inkább radikalizálódik, egészen nyíltan Putyin pártjára áll. Szerinte rossz a magyar-szlovák viszony, amit speciel nem az rontott tovább, hogy egy részeges szlovák politikus a magyar tisztségviselők külsejét vagy a nemzeti szimbólumokat sértegette.

Hanem a magyar kormány nemzeti populizmusa, az európai demokratikus értékektől és a nemzetközi jogtól való eltávolodás rontotta el.

„Miközben Orbán Viktor egyfelől azt ígéri, hogy biztonságos környezetet teremt a magyarok számára, másfelől azt kéri az ukránoktól, hogy mondjanak le a hazájukhoz való jogukról. Minket pedig szakadár területnek nevez...

De ami még rosszabb, Magyarország megszűnik az EU és a NATO stabil partnere lenni.

Putyin ötödik oszlopának vezetője, amelyet hazánkban olyan nacionalista populisták képviselnek, mint Robert Fico, Lubos Blaha, Milan Uhrík, Andrej Danko és mások, akik büszkén és öntudatlanul hazafinak és nacionalistának mondják magukat. Ezzel egy olyan politikussal szövetkeznek, aki nem rejti véka alá revizionizmusát és Putyin imperialista étvágya iránti csodálatát” – írta.

 

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilvarozsa
2023. augusztus 02. 18:00
Az ilyen Peter Bárdy félék azok, akik magyarul szólnak rá az emberre, hogy beszéljen szlovákul. Ez egy szarcsimbók.
Bodzay
2023. augusztus 02. 17:40
És mit szól a szerző ahhoz a változathoz, hogy esetleg az EU szervezetei és a szedett-vedett, instabil szlovák belpolitika szereplői kerültek lejtmenetbe?
polárüveg
2023. augusztus 02. 16:45
Mr. Soros szlovák hangja. A hazudozás visszafele is elsülhet: a szlovák emberek se fognak hinni a hazug sajtónak, ezért nem fogják olvasni.
Atoszka
2023. augusztus 02. 16:06
Nincs min meglepődni. Az Aktuality.sk egy szélsőliberális portál, mely csak teljesíti küldetését, hogy teljesen elidegenítse az erre hajlamos szlovákságot (sajnos sokan vannak) mindentől, amit Orbán képvisel. Rettegnek attól, hogy a szlovákság elkezd gondolkozni, ezért eszementen szítják ellene a gyűlöletet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!