Robert C. Castel: A kétállami megoldás nem működik Izraelben

2023. december 21. 07:25

Katonai szempontból minél tovább tart a konfliktus, annál alaposabb munkát tud végezni Izrael a Hamász politikai és katonai munkájának felszámolásában.

2023. december 21. 07:25
null

Két dudás nem fér meg egy csárdában: a zsidók és a palesztinok is szeretnének nemzeti önrendelkezést – mondta el a Magyar Nemzetnek adott interjújában Robert C. Castel, aki szerint fennáll a veszélye annak, hogy Izrael egy ilyen kétnemzeti állam lesz. Ennek a hátrányait látjuk a világban számos országban, ezek a legtöbb esetben instabil államokká válnak – véli a biztonságpolitikai szakértő.

Castel szerint az a probléma, hogy 

a palesztinok soha nem fogadták el, hogy a zsidóknak van rendelkezési joga itt a Jordán folyó és a tenger között, 

hogy itt létezhet egy zsidó nemzetállam, ők ugyanis az egész területet akarják. A palesztinok szándékai nem változtak, csak a képességeik, márpedig ezek sokkal veszélyesebbek, amikor egy terrorszervezetről van szó – véli az Izraelben élő szakértő. Ha a palesztinok állami léthez jutnak, akkor sokkal nagyobb képességekkel rendelkeznek ahhoz, hogy a szélsőséges szándékaikat megvalósítsák, akár katonai vagy migrációs eszközökkel.

Castel szerint 

katonai dimenzióban minél tovább tart a konfliktus, annál alaposabb munkát tud végezni Izrael a Hamász politikai és katonai munkájának felszámolásában, 

így kevesebb civil áldozat is lesz, hiszen kisebb intenzitással tudja végrehajtani a műveleteket az izraeli sereg. Politikai síkon Izraelnek is az az érdeke, hogy a háború minél hamarabb érjen véget, mert rohamosan fogy Izrael támogatása elsősorban az Egyesült Államokban és a Nyugaton, ilyen szempontból pedig a palesztinok érdeke a háború elhúzódása.

Nyitókép: Izraeli katona terepjáróval a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelben 2023. december 18-án. MTI/EPA/Abir Szultan

 

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2023. december 23. 18:04
Mandiner44.hu több kommentjével is terjeszti a baromságait. A zsidók és az arabok NEM testvérnépek, Mandiner összekeveri őket a csehekkel és szlovákokkal, akik valóban szoros rokonságban állnak. A Bibliára , mint bizonyitékra hivatkozni - nemcsak ostobaság, hanem merénylet a tudomány ellen. Akár a héber ABC-t hasonlitjuk az arabhoz, akár a zsidó emberek ( pl Tony Curtis) külsejét az arabokéhoz ( pl. Mahmud Abbasz) láthatjuk, nincs bennük semmi közös. Talán csak annyi, hogy mindkettőnek oldalt vannak a fülei.
Tommaso
2023. december 22. 18:10
Köztudott? Kétlem! Kozel Keleti Kétnépközi Konfliktus Kiszélesedése 1947-re tehető. Amikor az arabok nem hajtották végre az ENSZ 181. sz határozatát, mely olyan független PALESZTIN ÁLLAM kikiáltásra szólitotta fel őket, amely szuverenitását és határait az akkori két Világhatalom ( USA & SZU) garantálta volna. Nekik a saját hazánál már akkor is fontosabbnak tűnt, a zsidók gyilkolása. És ÖT alkalommal is hadseregekkel támadtak Izraelre. Sok idő eltelt, de ezekben a dolgokban azóta sincs változás.
Tommaso
2023. december 22. 18:03
Az izraeli hadsereg előtt ott a bevált példa, csak követni kell. Az araboknál kevésbé embertelen náci agrsszorokat a végső megadásig üldözték és ritkitották az oroszok a v.háborúban. A végeredmény őket igazolja. A németek ma egy békeszerető nemzet.
Mandiner444hu
2023. december 21. 13:27
Akkor legyen háromállami
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!