Elhibázott a politikailag motivált döntés

2023. december 29. 21:46

Ismét egy előkészítetlen és meggondolatlan intézkedéssorozatot próbálnak rákényszeríteni a tagállamokra.

2023. december 29. 21:46
VON DER LEYEN, Ursula
Zsigmond Barna Pál
Zsigmond Barna Pál
Magyar Nemzet

„Az Európai Unió történetének legkritikusabb időszakát éli. Soha nem kellett egyszerre annyi kihívással megbirkóznia, mint napjainkban. A problémák összetettek, ráadásul vannak, amelyek nemcsak Európát érintik, hanem az egész világot. Brüsszelnek egyértelmű, konszenzuson alapuló, az európai érdekeket és értékeket képviselő, pragmatikus válaszokat kellene adnia ezekre a krízisekre.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az uniós vezetés nem kezeli jól a válságokat. Rossz döntéseket hozott, méghozzá azokat is lassan – példaként gondolhatunk akár az illegális bevándorlás, akár a koronavírus-járvány ügyére. Ukrajna esetében sincs ez másképpen. Közel két évvel a háború kitörése után sincs átgondolt, stratégiai szemléletű uniós válasz arra, hogy miként kerülhetnének közelebb a felek a fegyverszünethez és a békéhez, és hogyan lehetne legalább enyhíteni a háború okozta, az egész kontinenst sújtó gazdasági károkat. Ismét egy előkészítetlen és meggondolatlan intézkedéssorozatot próbálnak rákényszeríteni a tagállamokra.

Ukrajna-lázban ég a teljes brüsszeli elit. Az Európai Unió biztonsági érdekeiről, a migrációs krízisről, a növekvő antiszemitizmusról és a terrorveszélyről azonban szinte egy szó sem esik.

Magyarország támogatni fog minden olyan kezdeményezést, amely ahhoz járul hozzá, hogy Európa újra az alapító atyák által megálmodott béke és prosperitás irányába haladjon. Az Ukrajnával kapcsolatos, felelőtlen és átgondolatlan, uniós intézményi és pénzügyi kérdéseket is érintő ígérgetés azonban egyáltalán nem ilyen.

Az Európai Bizottság novemberben elfogadta a 2023. évi bővítési csomagot. A dokumentum részletes értékelést nyújt arról, hogy az érintett országok milyen eredményeket értek el az Európai Unióhoz való csatlakozás felé vezető folyamatban. Megállapítja többek között azt is, hogy Ukrajna a tavaly nyáron megelőlegezett tagjelölti státus feltételeit sem teljesítette. A bizottság mégis a tárgyalások megkezdésére tett javaslatot, azaz Ukrajna esetében nem egy tényeken, jogi alapokon álló javaslat született, hanem politikai. Ez a hozzáállás szakít a korábban alkalmazott, érdemeken alapuló bővítési gyakorlattal.

Ami számunkra különösen fájó, hogy Kijev az unió kisebbségi jogi elvárásait sem teljesíti. A korábbi, jónak mondható rendszert 2015 óta folyamatosan szétverték, a 2017-es oktatási törvénnyel támadást indítottak a magyar nyelvű oktatás ellen, a 2019-es államnyelvtörvény pedig egyenesen nem vesz tudomást a kisebbségi nyelvek használatáról. Nem azt várjuk, hogy a szomszédos országban feltalálják a spanyolviaszt. Mindössze annyit kérünk – és ebből nem engedünk –, hogy térjenek vissza a 2015 előtti állapothoz. Ukrajna a háború kezdete óta 40 milliárd ­eurót kapott támogatás, hitel és garancia formájában csak az Európai Uniótól.”

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kakukk_madar
2023. december 30. 09:40
@reciproki: vedd ki a fejed csótányferi gazdi seggéből és húzzatok az ateista gyökértelen parazita bandáddal kazáriába. Nagy szükség van ott most segítségre.
Krupp Skya
2023. december 30. 06:58 Szerkesztve
Az USA -t ki kellene rúgni az EU-ból a seggnyalóikkal együtt. Kurva szar döntéseket hoznak azóta, amióta sikerült nekik lelőni Kennedy elnököt. A NATO-ban maradhat az USA, csak oda fel kellene venni FUCKRAJNÁT a többi tagállamot viszont ki kellene rúgni. Az újneve lenne ennek a védelmi tömörülésnek FUKRAJNÁTO, buzik, homoszexuálisok és egyéb torz nemi identitásúak tömörülése. Címerük popsiba behatoló pénix, zászlójuk meg a szivárványos.
Beszélgető
2023. december 30. 05:44
Monti “ Jójó, de mégsem vétóztunk” Még nincs döntés, csak készülgetnek. Az 50 mrd-t megvétóztuk, a többi sunnyogó szar titkolt örömére! Ezt is meg fogjuk és ennek ugyanúgy fognak titkon örülni… Örömükben adnak majd megint 10mrd eurót!
bagira002
2023. december 30. 05:24
Hazug körmös korrupt brüszelitákat mind leváltani , Eu ellenségei ukrán népirtásban pénzel fegyverrel részt vesznek csak a zsebüket tömik . Nem az eut képviselik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!