Mérsékelt barátságból rossz viszony – mi lett az orosz-izraeli kapcsolatokkal?

2023. november 01. 22:27

Eddig Izrael barátja volt, most azonban palesztinpártibbnak tűnik Putyin, de mi lett a jó viszonyból és hova vezet az orosz-izraeli kapcsolat elmérgesedése? Elemzésünk!

2023. november 01. 22:27
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Az orosz-izraeli viszony a múltban sem volt teljesen felhőtlen. A két ország nem csak ellentétes oldalon állt a hidegháborúban, de a Szovjetunió aktívan Izrael-ellenes propagandát terjesztett, gátolta az orosz zsidók alijázását, továbbá forrásokkal és fegyverrel látta el a palesztin szélsőségeket. (1970 júliusában egyébként a két fél közötti hidegháború forróra váltott: a Sinai-félsziget felett izraeli Dassault Mirage III vadászrepülőgépek szovjet MiG–21 vadászgépekkel konfrontálódtak, az izraeliek öt szovjet gépet lőttek el, négy pilóta halálát okozva ezzel.) 

A Szovjetunió szétesését követően azonban jelentősen javult az Izrael és Oroszország közötti kapcsolat.

A 2022-es ukrajnai orosz inváziót követően az izraeli-orosz kapcsolatok Jair Lapid izraeli miniszterelnök hivatali ideje alatt romlottak, hiszen Lapid sorozatos üzenetekben támadta és kritizálta Oroszországot. Sok nyugati országgal ellentétben Izrael fenntartotta kapcsolatait a Kremllel, elutasította az Oroszország elleni szankciókat. Ennek több oka is lehet. Egyrészt az orosz nyelv a harmadik legelterjedtebb nyelv Izraelben a héber és az arab után, 1,5 millió izraeli beszéli, ez a lakosság 17%-a.

 Oroszország hálás volt Izraelnek, amiért nem küldött katonai támogatást Ukrajnának,

 és a két ország kapcsolatot tart fenn a szíriai katonai műveletek miatt is. Ez Benjamin Netanjahu számára fontosabb, mint a hangzatos Twitter-posztok – ebben is jelentősen eltért Lapidtól. A fentiek mind igazak voltak eddig annak ellenére, hogy a jó amerikai-izraeli viszony és a jó orosz-iráni viszony azt feltételezné, hogy Izrael és Oroszország csak rossz viszonyt ápolhat.

Netanjahu korábban többször „barátjaként” utalt Putyinra. 

Az izraeli miniszterelnök 2015 óta több mint tízszer járt Oroszországban, és a 2019-es választási kampány során büszkén plakátozta ki az országot a képpel, ahol kezet ráz Putyinnal. Talán ezért is sok izraeli megdöbbent, hogy október 26-án Hamász-delegáció ment Moszkvába, hogy magas rangú orosz tisztségviselővel találkozzanak. Az izraeli külügy ezt a terror támogatásának nevezte, és felszólította az oroszokat, hogy utasítsák ki a hamászosokat – emlékezetet a Time.

 De hogyan is áll a mostani Izrael-Hamász háborúhoz Oroszország?

 Oroszország nem nevezte a Hamász október 7-i támadását terrorakciónak. Putyin másfél hét után hívta fel Netanjahut, ami jelzés értékű. Eközben orosz tisztviselők mindkét felet a fegyverek letételére szólították fel, és megerősítették, hogy támogatják a palesztin állam felállításának tervét. Oroszország viszont elítélte Izrael gázai ellencsapásait, még akkor is, ha nem szakította meg a kapcsolatokat Izraellel. Állításuk szerint azért fogadták a Hamászt, mert az izraeli-Hamász konfliktusban mindkét féllel fontos fenntartani a kapcsolatokat. Az orosz külügyminisztérium közleményben közölte, hogy a találkozók részei voltak Oroszország azon erőfeszítéseinek, amelyek célja a gázai túszok szabadon bocsátásának biztosítása. A Hamász is azt jelezte, hogy igyekeznek külön elbánásban részesíteni az oroszokat, mert Oroszország „régi barátjuk”.

Kérdéses, mennyire változhat meg az orosz külpolitika a mostani háború miatt. 

Oroszország az ukránok szerint fegyverrel is támogatta a Hamászt, ám erre nincs bizonyítékuk, mint az orosz propagandának sem állítására, hogy a Hamász ukrán fegyvereket kapott volna. Emellett szükséges leszögezni: nincs bizonyíték arra, hogy Oroszország részt vett volna a Hamász október 7-i támadásainak felbujtásában vagy tervezésében, vagy szállított volna fegyvereket a terroristáknak – még akkor is, ha a támadás Putyin születésnapjára esett (mint arra néhány nyugati szemlélő gyanakvón emlékeztetett).

 Durva nyilatkozatokból azonban nincs hiány. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter október 28-án kijelentette, hogy Gáza bombázása ellentétes a nemzetközi joggal, maga 

Putyin pedig Izrael gázai blokádját a náci Németország második világháborús leningrádi ostromához hasonlította, 

ami igen sértő lépés volt. A háború passzív haszonélvezője olyan értelemben lehet Oroszország, hogy miközben továbbra sem jutnak dűlőre az ukrán fronton, a Pentagon az Axios szerint úgy döntött, hogy több tízezer 155 mm-es tüzérségi lövedéket küld Izraelnek, amelyeket eredetileg Ukrajnának szántak. Amerika ragaszkodik ahhoz, hogy egyszerre tudják támogatni Ukrajnát és Izraelt is – kérdés, hogy mennyire és meddig.

 Ha persze Oroszország úgy dönt, hogy nem csak szavakkal, de annál többel is támogatja a Hamászt, az Izraellel való viszonyuk biztosan kárát látja majd. A török-izraeli viszony ennél kevesebbért is súlyos károkat szenvedett el. Eközben látni kell, hogy elemzők szerint az elhúzódó orosz-ukrán háború radikalizálta az orosz vezetését, és az izraeli viszonyt is az Amerikával folytatott új hidegháború keretein belül értelmezik, nem pedig a korábbi jó kapcsolat alapján. Továbbá lehetséges, hogy Amerika is nyomást gyakorol Izraelre a színfalak mögött: hagyjon fel a jó viszonnyal.

 Az Iránnal való feszültség növekedése – akár amerikai, akár izraeli részről – szintúgy rossz irányba befolyásolhatja az orosz-izraeli viszonyt. 

Zelenszkij ukrán elnök ugyan igyekezett betölteni az Oroszország által hagyott űrt, ám erre nyilván nem alkalmas, másrészt javaslatát, miszerint látogatást tenne, a jelek szerint Izrael nem pártolta – amiért persze az ukrán sajtó haragudott meg. 

Összességében annak lehetünk szemtanúi, hogy egy blokkosodó, új hidegháború felé tartó világban a szigorú, „elhajlást” nem tűrő szövetségek és ellenségeskedés korlátozza a diplomáciai és kereskedelmi kapcsolatokat – ebből pedig láthatóan egy olyan, korábban Oroszországgal és Amerikával is jó viszonyt ápoló ország sem húzhatja ki magát, mint Izrael.

Fotó: Wikimedia Commons

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pipa89
2023. november 02. 08:14
Mi történt volna? Az USA (most Brüsszellel) az oldalán bekavart, ahogy szokott.
Chekke-Faint
2023. november 02. 07:01
Nem olyan bonyolult ez. USA
ördöngös pepecselés
2023. november 02. 06:15
"Állításuk szerint azért fogadták a Hamászt, mert az izraeli-Hamász konfliktusban mindkét féllel fontos fenntartani a kapcsolatokat" az oroszok mindig is realistábban álltak a dolgokhoz mint a nyugati gyarmatosítók. Akkor is amikor puskalövés nélkül adták fel a kommunizmus legmélyebb lövészárkait és most is amikor világossá vált hogy a nyugatra nem számíthatnak. Azt is felfogták hogy az iszlám gőzelemre áll a kereszténységgel szemben ha a nyugat nem tér magához és eltűr olyan alkalmatlan vezetőket mint akik az USA és az EU élén vannak(de ne hagyjuk ki a pápát se). Ilyen helyzetben pedig nagyon is fontos az iszlám oldalon is jó pozíciókat szerezni mert a háborúk végén mindig a győztesek ítélkeznek. Orbán is zseniális a türk vonal ápolásával. Prüszkölnek is miatta veszettül az internácik.
Majdmegmondom
2023. november 02. 05:42
Látom jól alakul. Talán ez az egész nem is a háborúkról szól, hanem arról, hogyan lehet az embereket totálisan összezavarni, a véleményüket átalakítgatni. Ugye 2015 előtt a jobboldal volt inkább palesztín párti, a bal meg izrael. Aztán keményen fordult a kocka és mindenki a sajátjának az ellenkezőjét állítja. Az oroszokkal ma szintén baja van a baloldalnak, tehát a megoldás két "nem szimpatikus közül is választani kell egy kevésbé szimpatikusat és az emberek a politikusok segítségével újra bedőlnek a kanyarba és senki sem tudja, hogy végig irányítva voltak... Ja, és az is látszik, hogy se Ukrajna, se Palesztína nem fontos...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!