Economist-riport Ukrajnából: alig maradt férfi, a nők tartják életben a gazdaságot!

2023. november 19. 15:55

Az Ukrajnában idén eddig bejegyzett 36 ezer kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik, egyre nő kezd el dolgozni az iparban, az építőiparban és a bányászatban.

2023. november 19. 15:55
null

Ahogy egyre több ukránt hívnak be katonának, úgy nő a kereslet a hagyományosan férfiak által dominált ágazatokban dolgozók iránt – írja a The Economist helyszíni riportja alapján az Index –, már a bányákban is nők dolgoznak, miután a férfiak vagy harcolnak, vagy már elestek. 
A lap egy ukrán nő életét mutatja. Okszanának kettétört az élete, a koronavírus két évvel ezelőtt elvitte az édesanyját és a férjét, az orosz tüzérség idén tavasszal lelőtte az apját és legidősebb fiát. A 49 éves nő még Bahmutban, a háború egyik legkegyetlenebb csatájának helyszínén tánctanárként dolgozott egy elszegényedett gyerekek számára fenntartott bentlakásos iskolában. 

Egykori háza és szülővárosa elpusztult, iskolája bezárt, legközelebbi rokonai pedig meghaltak, így szénbányászként dolgozik.

A háború számtalan ukrán ember életét, valamint az ország munkaerőpiacát is felforgatta, 4,8 millió ember vesztette el a munkáját szinte egyik napról a másikra. A munkanélküliség a becslések szerint idén októberben 18,4 százalékra csökkent a 2022 tavaszán mért több mint 30 százalékról, de még mindig jóval a háború előtti szint felett van. Az ukrán munkavállalók 17 százaléka váltott szakmát a háború kezdete óta. Az Ukrajnában idén eddig bejegyzett 36 ezer kis- és középvállalkozás 51 százalékát nők vezetik, egyre nő kezd el dolgozni az iparban, az építőiparban és a bányászatban.

Nyitókép: Orosz légitámadásban megsérült lakóházak előtt egy lakó a kelet-ukrajnai Harkivban 2023. október 6-án. MTI/EPA/Pavlo Pahomenko

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Ezek is érdekelhetik