Románia nemzeti kisebbségének jogaiért harcol Ukrajnában

2023. október 16. 15:12

Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint az ukrajnai románokat ugyanolyan jogok illetik meg, mint a Romániában élő ukránokat.

2023. október 16. 15:12

Románia megegyezett Ukrajnával az ott élő román kisebbség jogairól – jelentette be vasárnap Marcel Ciolacu román elnök, aki azt is elmondta, hamarosan Kijevbe látogat, ahonnan részletesen is beszámol a fejleményekről. 

A kormányfő kijelentette, ugyanolyan jogokat követelnek a románoknak Ukrajnában, amilyenekkel a romániai ukránok rendelkeznek

 – írja a Maszol.

A román miniszterelnök bejelentése előtt pár nappal, október 10-én kedden Zelenszkij elnök Bukarestbe látogatott, ahol megígérte, azon lesznek, hogy megoldást találjanak az ukrajnai kisebbségek helyzetének rendezésére, de hozzátette, jelenleg nem ez a fő prioritás számára.

Korábban Románia és Magyarország egyaránt aggodalmát fejezte ki az új ukrán oktatási törvény alkalmazása miatt, amely korlátozza a kisebbségek jogait és arra kötelezi a kisebbségi tannyelvű iskolákat – köztük a román és a magyar tannyelvűeket is –, hogy fokozatosan vezessék be az ukrán nyelvű tanórákat.

Novák Katalin köztársasági elnök korábban szintén látogatást tett Ukrajnában, hogy szót emeljen a kárpátaljai magyar kisebbség érdekében, és ő is megegyezett szóban Zelneszkijjel, hogy érdemi és konkrét lépéseket tesznek az ügyben.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Marcel Ciolacu Facebook-oldala

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsuhú
2023. október 17. 11:04
Mig a magyar diplomácia minden etnikai kisebbség jogaiért száll sikra Kárpátaljával kapcsolatban s nem csak a magyarokéért, a büdös oláhok lám csak a sajátjaikért!
nempolitizalok-0
2023. október 16. 16:20
Akkor ennyi Zselének, ha már a románok is kisebbségi jogokról beszélnek.
Ergit
2023. október 16. 15:30
Ha észnél maradnak, akkor már ketten vagyunk.
need-info
2023. október 16. 15:25
A nagy román dilemma : melyik oldalt válasszuk?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!