Orbán Viktor a palesztin-izraeli konfliktusról: Magyarországon terrorszervezetek mellett szimpátiatüntetést nem lehet tartani!

2023. október 13. 07:42

Ezzel szemben Nyugat-Európában vannak ilyenek, és vannak hozzá emberek, akik helyeslik az ilyen akciókat. Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nekünk 2015-ben helyén volt az eszünk, és megépítettük a kerítést – mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádióban.

2023. október 13. 07:42
null

Két hét elteltével újra a Kossuth Rádióban kezdte a napját Orbán Viktor. A miniszterelnök szeptember végén volt legutóbb a Jó reggelt, Magyarország című műsor vendége, akkor a nyugdíj-kiegészítés és az ukrajnai háború volt a fő téma. 

Azóta azonban sok minden történt: választás volt Szlovákiában, visszatért az EU-s ügyekben és az ukrajnai háború kérdésében Magyarország szövetségesének nevezhető Robert Fico, valamint múlt hét szombaton kitört egy újabb, minden eddiginél brutálisabb izraeli-palesztin háború.

Ezt is ajánljuk a témában

A miniszterelnököt először erről kérdezték péntek reggel. Orbán Viktor elmondta: általánosabb emberi szempontból közelítve a terror elfogadhatatlan. „Ezek olyan brutális dolgok, amelyektől az ember megrendül. Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nekünk nincs ilyen bajunk. Adjunk hálát, hogy micsoda érték a biztonság, amiben élünk” – mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy ennek a helyzetnek a megvédése a választott vezetők feladata.

Az első, amit remélünk, hogy mindenkit kihozunk, aki magyar. A képességek rendelkezésre állnak, de ez nem olyan egyszerű, mert sok turistával nehéz megértetni, hogy veszélyben lehet” – folytatta Orbán, 

megerősítve, hogy eddig nem tudni magyar áldozatról.

Orbán szerint természetes, hogy Netanjahunak most az van a fejében, hogy ilyen ne történhessen meg soha többé. „Most még nincs államközi háború, az akkor lenne, ha Izrael valamelyik szomszédjával háborúba keveredne. Ez nagyon súlyos helyzetet teremtene, destabilizálná az egész térségét” – mondta Orbán.

A dolgok már éppen kezdtek jól alakulni a dolgok Közel-Keleten – fogalmazott Orbán, aki szerint Donald Trump kormányzása idején sokat javultak az arab-izraeli kapcsolatok. A terrortámadás ellenére meg kellene menteni szerinte mindent az elmúlt évek közeledéséből.

A Nyugat-Európában zajló szimpátiatüntetésekről szólva a kormányfő megjegyezte: Magyarországon ilyeneket nem lehet tartani, mert az önmagában terrorveszélyhez vezetne.

„Ezzel szemben Nyugat-Európában vannak ilyenek, és vannak hozzá emberek, akik helyeslik az ilyen akciókat. Adjunk hálát a Jóistennek, hogy nekünk 2015-ben helyén volt az eszünk, és megépítettük a kerítést” – jegyezte meg a kormányfő.

„A magyar kormánynak meg kell védenie a zsidó magyar állampolgárokat, és nem szabad, hogy veszélyben érezzék magukat. A veszélyek korában is helyt kell állnia a magyar kormánynak” – fogalmazott, ezért is akadályozzák meg a terrorizmus melletti tüntetéseket.

Minden tiszteletem mellett azt kell mondanom, hogy vakok” – mondta az uniós migrációs csomagról, amit a magyar kormány ellenez. Az unió meghívja a migránsokat Európába Orbán szerint, és szét akarja osztani a menekülteket a tagállamok között. „Egy rossz dolgot akarnak ránk erőlteti, a helyzet abszurd” – tette hozzá. Egyetlen modell vált be Európában a migrációs politikában szerinte: a magyar.

Orbán ezt követően kijelentette, hogy politikailag kell védekezni, mert az EU politikai döntéssel és jogi erőszakkal ránk erőltet egy új migránsrendszert, félretolva a korábbi megállapodásokat. „Brüsszelben változás kell” – hangoztatta a miniszterelnök a jövő júniusi EP-választásra utalva. Hozzátette: erre azért is van szükség, mert „Brüsszel nem segít, hanem rombol”.

Az uniós vezetők szembemennek a saját népükkel, amikor meghívják a migránsokat” – mondta Orbán, aki szerint Magyarország az egyetlen józan hely Európában, ahol megkérdezték az embereket, akarnak-e menekülteket beengedni. (Vasárnap ez megtörténik Lengyelországban is, ahol a választással egybekötött népszavazást tartanak a migránskérdésről.) 

Orbán szerint ha megkérdeznénk az európai embereket, ők is a magyar állásponttal értenének egyet.

A következő téma az infláció volt, amely a minapi adat szerint már 12 százalék körülre csökkent. Orbán nem lát olyan tényezőt, ami megakadályozná, hogy az év végére tíz százalék alá menjen az infláció. A kormány átvállalta az infláció elleni harc feladatát és felelősségét, mert „a jegybank nem tudta volna ezt az özönvizet megakadályozni”. A gazdaság működésétől idegen eszközöket is be kellett vetni szerinte a gyógyulás érdekében, de ez meghozta az eredményt.

Orbán 2023-at az infláció letörése évének nevezte, hozzátéve, hogy jövőre újra a gazdasági növekedés lehet a fókuszban.

Ezt hátráltathatja, hogy több fontos EU-s országban is lefelé módosultak a gazdasági várakozások, márpedig Magyarország gazdasági teljesítménye szorosan kapcsolódik az uniós országokhoz is, hiszen nagyrészt oda exportáljuk a termékeinket. Ha azonban visszaesésben lesznek, nehezebb lesz eladni nekik, ezért kell új kapcsolatokat keresni Dél-Amerikától Vietnámig, fejtegette Orbán. A miniszterelnök szerint a világban zajlik egy nagy vita, ami arról szól, hogy külön kell-e választani a nyugati és a keleti gazdaságot, vagy épp ellenkezőleg, össze kell kapcsolni. 

A magyar kormány szerint össze kell kapcsolni, Orbán ezért is utazik jövő héten Kínába, ahol több fontos tárgyalás vár rá

Beruházásokat kell létrehozni Magyarországon, és utána azokat a termékeket el kell adni” – mondta a miniszterelnök, majd arról beszélt, hogy ebben a kormánynak is van feladata.

Végül a miniszterelnököt megkérdezték Karikó Katalin és Krausz Ferenc Nobel-díjáról is. Orbán kiemelte, hogy mindkét tudósunk „Mélymagyarországból” jött, nem a  budapesti belvárosból, nem amerikai középiskolákat kijárva jutottak fel a csúcsra. 

Szerinte ez azt mutatja, hogy fantasztikus koponyák vannak Magyarországon, akik egy kis lehetőséggel fantasztikus teljesítményre képesek.

Hozzátette: nem az a problémánk, hogy túlbecsüljük magunkat, hanem az, hogy inkább alulértékeljük a saját képességeinket. „Ne féljetek, magyarok, elég tehetségesek vagytok, hogy a legnehezebb időszakban is sikerre jussatok” – a miniszterelnök szerint ez az üzenete Karikó és Krausz Nobel-díjának.

Nyitókép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Mandiner

Idézőjel

Nyilván nem. Míg Budapesten Izraellel vállaltak szolidaritást, a Nyugat nagyvárosaiban a palesztinokért tüntetnek.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Tavaszi kampány

Kapcsolódó cikkek

Összesen 302 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2023. október 13. 16:16
Nicht besssszarrrren
Turán
2023. október 13. 14:58
Milyen gáz lenne neki ha sokan lennének..🤣🤣🤣🤣
lájkbajnok
2023. október 13. 14:35
„Most még nincs államközi háború, az akkor lenne, ha Izrael valamelyik szomszédjával háborúba keveredne.” Ezt (is) rosszul tudod, Torrente. „193 ENSZ-tagállamból 138 elismerte, köztük Magyarország is, vagyis a világ nagy része államként tekint rá”
Bell & Sebastian
2023. október 13. 13:54
Ez D-dúr és e-moll! Van a szamár, aki mindig azt kérdezi, ott vagyunk már? Talán úgy kellene, vagyunk még 3 milliónyian? Ha nem, akkor vége lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik