Orbán szövetségese nyerte a szlovák választásokat – de mit jelent ez Magyarországra nézve?

2023. október 01. 11:44

A V4-es együttműködés erősítése, a fegyverszállítások leállítása, szuverenista külpolitika – számos közös nevezőt találni a visszatérő szlovák politikus és Orbán Viktor között.

2023. október 01. 11:44
null

Vasárnap délre hivatalossá vált: a 2018-ban leköszönt Robert Fico visszatért, és a szavazatok közel egynegyedével behúzta az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokat. A Smer nevű párt vezetője így pole pozícióból kezdheti meg a kormányalakítási tárgyalásokat, és jó reménye lehet arra, hogy egykori párttársával, Peter Pellegrinivel, valamint a liberális oldaltól ódzkodó kereszténydemokratákkal vagy az SNS-sel kiegészülve negyedszer is miniszterelnök lesz.

Ezt is ajánljuk a témában

Ha ez bekövetkezne, azzal fontos szövetségesre tehetne szert Magyarország is. Bár a viszony nem volt mindig felhőtlen hazánk és a Fico vezette Szlovákia között, a migránsválság óta északi szomszédunkkal sokszor szövetségben tudtuk képviselni a szuverenista álláspontot az uniós mainstreammel szemben. Fico emellett az utóbbi időben kedvezően nyilatkozott Orbán Viktorról és  hisz a V4-es együttműködésben is, ezzel – ha a lengyel választások is kedvezően alakulnak – megvan az esély a közép-európai együttműködés újjáéledésére is. Ez az uniós pénzekért folytatott csatározások közepette, valamint a 2024-es EP-választások előtt sem jönne rosszul a térség kormánypártjainak. 

Emlékezetes: a brüsszeli fősodorhoz tartozó Le Point korábban azért félt Fico esetleges győzelmétől, mert azzal véget érhet az a korszak, amikor Magyarországnak nincsenek szövetségesei az EU-s vitákban. A lap emellett „baloldali Orbánnak” nevezte Ficót.

Ezt is ajánljuk a témában

De szintén közös nevezőt találhat Orbán az ukrajnai háború kérdésében is Ficóval. Ismert: a szlovák az egyik legoroszbarátabb EU-s társadalom, a 2020-ban hatalmora került liberális koalíció ennek ellenére képviselt szélsőségesen ukránpárti álláspontot minden nemzetközi fórumon, továbbá saját hadseregüket gyengítve adták át Ukrajnának a fegyvereiket. 

Ez most minden bizonnyal megváltozik. Fico ugyanis leállítaná az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. „Ha a Smer a kormány tagja lesz, nem küldünk többé fegyvert vagy lőszert Ukrajnának” – nyilatkozta korábban. Emellett  azt az álláspontot képviseli, miszerint „a nyugati fegyverek nem változtatják meg a háború menetét”. Fico szerint az Egyesült Államoknak a befolyását felhasználva kellene kompromisszumos békemegállapodás megkötésére rábírnia Oroszországot és Ukrajnát.

Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország elhagyja a Krímet. Naivitás azt gondolni, hogy Oroszország valaha is elhagyná az általa őrzött területeket”

– szögezte le pár héttel ezelőtt a szlovák politikus.

Nyitókép:MTI, Koszticsák Szilárd

Összesen 244 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Európai téridő
2023. október 02. 07:23
""Vak is mondta: Majd meglázjuk.""
bodrigyuri
2023. október 01. 20:43
Mitől szövetségese? Ja, mindkettő antimagyar. Max. ebben. Meg Malina Hedvigben és Dunaszerdahelyben. Az egyik még zsici is.
B_kanya
2023. október 01. 17:31
"pragmatika 2023. október 01. 16:12 Mindenesetre egy tót nacionalista, nem biztos hogy jó opció." Egy enyhén sován nacionalista vagy a hetero- és krisztofób, hoholszoponcz internácik? Itt csak "kevésbé rossz" van.
B_kanya
2023. október 01. 17:30
"Nemkellnév 2023. október 01. 16:32 Orbán Viktor ellenségei el sem tudják képzelni, hogy két ország kapcsolatában nem a pártoskodás, hanem a békés egymás mellett élésre való hajlam és törekvés a fontos." Fico - becsületére legyen mondva - az mondta, mikor valami feszkóról kérdezték a két ország között, hogy azt kell nézni, amiben egyetértenek és mivel annyi évig éltünk a VSZ/KGST-ben úgy, hogy MINDENben együtt KELLETT érteni, hadd ne kelljen már most is ezt csinálni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!