Nem lesz könnyű dolga Ficonak Brüsszellel

2023. október 03. 08:31

Fico megérezte, hogy a közös ügyek mentén sokkal jobb együttműködni Orbán Viktorral, mint ellene menni.

2023. október 03. 08:31
null
Kaszab Zoltán
vasárnap.hu

„Óriási liberális ellenszélben kellett kampányolnia az utolsó hetekben Szlovákiában Robert Ficonak. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az elvileg független közvélemény-kutatások, amelyek még az utolsó pillanatban is fej-fej melletti eredményt jósoltak a Fico vezette Smernek és progresszív ellenfelének. Sőt, a voksolás lezárulta után publikált exit pollokból is az ellenzékbe vonuló liberális erőt hozták ki győztesen, hogy aztán reggelre világossá váljon: Fico és pártja meggyőző fölénnyel nyert.

Az eddigi nyilatkozatok alapján pedig szinte biztos, hogy Ficonak sikerül tető alá hozni egy szlovák nemzeti koalíciót, amely 

a háború és a fegyverszállítások helyett a békét, az illegális migráció ösztönzése helyett annak megállítását és az LMBTQ-lobbi helyett a hagyományos családokat támogatja.

 Nem véletlen, hogy a brüsszeli mainstream már előre frászt kapott Fico győzelmétől. Budapestről nézve a dolgokat pedig keserédes öröm fog el minket, hiszen nem felejtettük el és nem is kell elfelejtenünk, hogy első miniszterelnöksége idején, 2006 és 2010 között milyen kirohanásai voltak Ficonak az ottani magyarok ellen. Csakhogy az egy merőben más helyzet volt és 2010 után, amikor Budapesten is erős kezű vezetés lett, Fico először megérezte azt, hogy nem érdemes tovább packázni a magyarokkal, majd arra is rájött, hogy a közös ügyek mentén sokkal jobb együttműködni Orbán Viktorral, mint ellene menni.

Ez persze azt is jól mutatja, hogy milyen nagy szerepe van a külpolitikai érdekérvényesítésben annak, ha valaki egy stabil, erős kormányt vezet.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: MTI/TASR/Pavel Neubauer

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. október 03. 20:44
HÁT nyilván! SOKAN semmit nem értenek ebből az egészből, a MAGYAR szempontokat figyelem véve. AZ, hogy a belpolitikában hogyan, mit tesz majd FICO, az ő dolga, az ő solguk. A V4-ek ismét nagyon stabil, erős szövetség lehet majd BRÜSSZELBEN, és számunkra ez nagyon fontos.
paater-gregor
2023. október 03. 16:35
Cicero >> Cicerónak Picasso >> Picassónak Pirandello >> Pirandellónak Fico >> Ficónak AkH. 216. a)
Proxima Centauri
2023. október 03. 10:22
A kulcsszó a KÖZÖS ügyek. Amik külpolitikaik. A belpolitikában meg megy minden a régiben. Kösz, Viktor.
gyzoltan-2
2023. október 03. 09:16
Ficot reálpolitikusnak tartom, ki a kikerülhetetlen tényeket is hajlandó figyelembe venni, míg mások a tényeken is átlépnek...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!