Lehet félni Orbántól és Trumptól – de én egyre inkább attól a világtól félek, amit nem ők, hanem a szakértők vezetnek

2023. október 13. 11:46

Ha a hibákból nem is, legalább a tragédiákból illő volna lassanként tanulni.

2023. október 13. 11:46
ORBÁN Viktor; TRUMP, Donald
Kohán Mátyás

Vannak dolgok, amik önmagukért beszélnek. Ilyen például az őrségi dödölle, vagy a 127. zsoltár. Azok önmagukban kerek egészek, nem lehet sem hozzátenni, sem elvenni belőlük büntetlenül.

És van ennek az ellentettje is. Vannak azok a dolgok, amik nemhogy nem beszélnek önmagukért, de kimagyarázni sem lehet őket. Ilyen például az, ha az ember országlása alatt már a második globális konfliktusgóc robban be. Ha az ember fia hegemón, nagy-, sőt: szuperhatalom, akkor ezügyben bizony magyarázattal tartozik.

Hogy létezik az, hogy 2021 januárjában egy pacifikált Kelet-Ukrajnát és egy egyre inkább a történelmi kiegyezés felé haladó Közel-Keletet adott át Donald Trump Joe Bidennek, ez utóbbi ciklusának vége felé pedig mindkét térség megfullad az értelmetlen erőszakban?

Úgy hallottuk, 2020-ban végre-valahára sikerült kiakolbólítani az inkompetens, outsider, kormányt belülről sosem látott Trumpot ugyebár, akitől hetente háromszor mindig más sajtómunkás és külpolitikai szakértő féltette a nagy piros atomgombot, s akinek az előrejelzések szerint legalább annyiszor ki kellett volna már robbantania a harmadik világháborút, ahányszor Vlagyimir Putyin meghalni tartozott volna. 2021. január 20-án visszakapták a Fehér Ház kulcsait az úgynevezett szakértők, s két és fél évnyi szakértésük után most már tényleg csak a Balkánon és Tajvanon kellene valami apróságnak történnie ahhoz, hogy a világunkból egy nagy, füstölgő geopolitikai szemétdomb maradjon összesen.

Semmire nem jók Bidenék szakértői, semmire.

Itt ülök és hallgatom az Izrael és az arab államok közötti kiegyezéssorozat, az Ábrahám-egyezmények szülőatyja, Trump volt elnöki főtanácsadója, Jared Kushner szűk négyórás nyilatkozatát, az első érdemit Biden megválasztása óta, és borsódzik a fülem. „Úgy hagytuk ott nekik a Közel-Keletet, hogy lendületben voltunk”, mondja Kushner, de az átadás-átvételkor Biden embereitől megkapta: őket most nem ez érdekli, hanem a három C, a covid, a klímaváltozás meg Kína. 

És úgy is viselkedtek. Jól összevesztek Szaúd-Arábiával és Oroszországgal, csodálkoztak, hogy ezzel dacszövetségbe terelték a kettőt; cserébe egyre inkább kiengedték a ketrecből Iránt, visszaléptek az atomalkuba, és elkezdték kevésbé betartatni a szankciókat, melynek következtében az ország ma közel duplaannyi olajat exportálhat, mint 2018-ban.

Így aztán Irán állampénzügyeiben beállt a devizabőség, volt miből támogatni a Hamászt és a Hezbollahot, s a palesztinok is visszakapták azt a több százmillió dollárnyi feltétel nélküli segélyt, amit Trump vett el tőlük még 2018-ban.

Volt miből megvenni és összeeszkábálni tehát mindazt, ami múlt szombaton Izraelre zúdult, maradjunk ennyiben – és ha a trumpi vonal megy tovább, messze kevésbé lett volna mit a rakétasilóba aprítani.

S a szakértőkön tépelődve feldereng a láthatáron még egy csapat szakértő, a jó kormányzás és a szolidáris európai megoldások szakértői. Akik elosztanak, deriválnak, integrálnak, kvótálnak, érzékenyítenek, s ezáltal messze jobban kezelik a migráció nevű nehéz összeurópai problémát, mint a mifelénk legelésző autoriter populisták. Aztán a döntő órán mégis a szakértők Párizsában, New Yorkjában, Berlinjében és Bécsében dulakodik a rendőrség erőszakos palesztinpárti tüntetőkkel, az Európa egysége érdekében elkergetendő populisták Budapestjén és Varsójában meg senkinek eszébe sem jut antiszemitulni akár egy kukkot is.

Ott meg kell magyarázni muszlimok évek óta nyugat-európai relatív jólétben élő tömegeinek, hogy nem, nem a két és félmillió embert földi pokolba záró, válogatás nélkül zsidókat gyilkoló Hamász útja vezet az üdvösségre,

itt meg ez valahogy enélkül is tökéletesen világos mindenkinek, talán az Orbán-kormány tizenéves fennállása óta először van fajsúlyos külpolitikai kérdésben össznemzeti és összregionális konszenzus.

Nem lesz ennek jó vége.

Előbb-utóbb felfordul a világ, ha mindenki rájön: az úgynevezett populisták egyszerű és néha tökéletlen igazságaival a szakértők – gyönyörű germanizmussal élve – széppébeszélt romhalmaza áll szemben. Hiába beszélnek az orbáni vagy trumpi figurák egyszerűbben és kevésbé elegánsan, mint azt sokak érzékeny gyomra bírná, ha velük szemben vizesnyolcasok állnak. Olyan szakértők, akik terroristák finanszírozásával és élni hagyásával felneveltek egy puskaporos halálcsillagot saját legszorosabb szövetségesük számára, meg olyan balekok, akik önként és dalolva importálták Európába a Közel-Kelet kibogozhatatlan, cserébe véres konfliktusait.

Félhet bárki kedvére az Orbánok és Trumpok világától.

De nekem kezd egyre veszélyesebbnek tűnni az a világ, amit nem ők vezetnek.

Ha a hibákból nem is, legalább a tragédiákból illő volna lassanként tanulni.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Összesen 234 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
potrzebie
2023. október 14. 08:45
ezt a hülye okfejtést. Éppen az a gond, hogy Trump és Netanjahu a középkorba süllyesztették vissza a palesztin és zsidó párbeszéd színvonalát. Teljesen elzárták a palesztínokat attól, hogy államuk lehessen, noha ezt nemzetközi szerződések írták elő, és engedélyezték, hogy illegális izraeli telepesek városokat alapítsanak, melyeket Izrael megszállva tart. Végül pedig szembepisilve őket, a fávorsukat is egyoldalúan elvették, miközben 4,5 millióan élnek évtizedek óta menekültáborokban. Ez olyan, mintha kínai telepesek mondanék meg a magyaroknak, hogy mostantól csak Szabolcsban lakhatnak, de államiságuk nem lehet. Szabolcsban, tízmillióan.
csuszka
2023. október 14. 02:44
Azért ez elég nagy baromság. Az orosz-ukrán háborúnak nem volt sok köze Bidenhez, és Trumptól az iráni atomalku felrúgása azt jelenti, hogy nekik pár év múlva jó eséllyel atomfegyverük lesz.
Turán
2023. október 14. 00:02
Orbántól félni. Na ne bohóckodjunk kéremszépen. 🤣🤣🤣
Barnabás.N
2023. október 13. 19:00
Mit mond a Hamasz alapító fia: “A Hamasz rendkívül csalódott volt amiatt, hogy az Ábrahám egyezmények teljesen figyelmen kívül hagyták," - mondta, utalva az Izrael és számos más arab ország között tavalyi évben létrejött békemegállapodásokra. "Donald Trump elnök új valóságot teremtett a régióban, a Hamasz azonban nem kész belenyugodni abba." “A Közel-Kelet jól értette Trump nyelvét. A tűz nyelve volt az. Nem sok toleranciát mutatott. A hetedik századi közel-keleti mentalitás a toleranciát gyengeségnek tekinti." Ezt a 7. századi nyelvet nem értik és nem beszélik az ú.n. "szakértők." Ezért volt sikeres Trump, és döntött úgy a Hamasz, hogy kirobbantja ezt a háborút. Idézet forrása: https://www.hetek.hu/cikkek/online/nem-uszhatjak-meg-amit-tettek-a-hamasz-alapitojanak-fia-szerint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!