Drámai videó: így menekülnek az örmények Hegyi-Karabahból

2023. szeptember 25. 17:28

A lacini folyosóról készült légifelvételen kilométeres kocsisor látszik.

2023. szeptember 25. 17:28
null

Ezrével távoznak az örmények az Azerbajdzsán által megtámadott Hegyi-Karabahból – számol be a Portfolio azokról az X-en ( korábban: Twitter) közzétett videókról, amelyeken örmény civilek menekülése látható az Azerbajdzsán területén található Karabahból.

Az azeriek a múlt héten katonai műveletet indítottak, hogy az 1994 óta örmény fennhatóságú, de teljes mértékben Azerbajdzsánba ékelődő terület feletti ellenőrzést végleg megszerezzék. ( Korábban jelentős területeket szereztek vissza a 2020 szeptember 27-től november 9-ig tartó háború során.)

A többnyire megbízható adatokkal dolgozó Caucasus War Report információi szerint délután 4 óráig megközelítőleg 6500 örmény hagyta el Azerbajdzsán területét szeptember 19-én, a katonai művelet megindulásának napján.

Az azeri hatóságok a térségben állomásozó orosz békefenntartókkal karöltve megnyitották a régiót Örményországgal összekötő Lacini-folyosót. Mind az azeriek, mind a nemzetközileg el nem ismert hegyi-karabahi örmény kormány lehetővé tette a lakosság számára a határátlépést. Ez oda vezetetett, hogy a felvételek tanúsága szerint a határátkelők csordultig megteltek autókkal és buszokkal. Baku a hétvégén jogaik biztosítását ígérte az örményeknek, többen úgy vélik azonban, hogy a megközelítőleg 120 ezres örmény lakosság teljesen el fog tűnni az elkövetkező időszakban a térségből.

Nyitókép: Képernyőmentés

 

Karácsonyi előfizetési akció

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik