„Offenzívát” indít Ferenc pápa a békéért

2023. augusztus 05. 14:39

Azt is elárulta, hogy a vatikáni diplomácia béketalálkozó előkészítésén dolgozik.

2023. augusztus 05. 14:39

A vatikáni diplomácia nem adja fel a felek közötti közvetítést és a békére irányuló kezdeményezéseket – hangoztatta Ferenc pápa a Vida Nueva spanyol digitális portálon pénteken közölt interjúban, melyben többek között a papi szolgálatról is beszélt.

Ferenc pápa „békeoffenzívának” nevezte az ukrajnai háború leállítására tett erőfeszítéseket.

Kijelentette, folytatni akarja a megkezdett diplomáciai munkát,

melyet még a tavasszal Matteo Zuppi bíborosra bízott, aki mostanáig Kijevben, Moszkvában és Washingtonban tárgyalt.

A katolikus egyházfő elmondta, Zuppi bíboros beszámolói alapján „Kijevben továbbra is a győzelemre összpontosítanak, nem élve a közvetítés lehetőségével”. Moszkvának a pápai küldöttel szemben tanúsított magatartását „diplomatikusnak” nevezte.

Úgy vélte, a felek közötti közvetítést illetően eddig az Ukrajnából Oroszországba szállított gyerekek hazatérése ügyében történt a legjelentősebb előrelépés. A megvalósítás érdekében – tette hozzá Ferenc pápa – szándékában áll állandó diplomáciai képviselő kinevezése, aki a híd szerepét tölti be az orosz és az ukrán hatóságok között.

Számomra nagy lépés ez a háború fájdalmai közepette”

– utalt a gyermekek minél előbbi hazatérésére.

Megerősítette, hogy Zuppi bíboros következő állomása Peking lesz, mivel „Washington és Peking tartja kézben a konfliktus enyhítésének kulcsát”.

Elmondta, hogy a vatikáni diplomácia béketalálkozó előkészítésén dolgozik,

amelyet vallási vezetők részvételével Abu-Dzabiban tartanának novemberben az ENSZ Dubajban esedékes klímacsúcsa előtt.

A kezdeményezést Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár koordinálja, és azért is Abu-Dzabira esett a választás, hogy a béketalálkozót „a Vatikánon kívül, semleges területén rendezzék”.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Andreas SOLARO / AFP

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2023. augusztus 06. 21:44
Szent Atyám! Egyedül a fingossal kell komolyan beszélnie és hát a retek tanácsadóival. Na, ha ez meg van és jól megszidta Őket 10 Mi atyánkkal, 10 Üdvözléggyel, és tanultak belőle, akkor elindultunk a béke felé. Légelszívó legyen a Vatikánban. Jó tanács Atyám.
templar62
2023. augusztus 06. 18:36
YouTube : " Dies irae , dies illa , Solvet seculum in favilla " ( " Közelít a harag napja , A világot elhamvasztja ... :
templar62
2023. augusztus 06. 11:06
Segítsünk neki vallásos módszert alkalmazni . Pl . : Isten ismeri a jövőt .
templar62
2023. augusztus 06. 09:28
YouTube : " red alert 3 , german version
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!