Ferenc pápa: Bátor békemenetekre van szükségünk

2023. augusztus 02. 21:24

Portugáliában is a háború lezárására szólított fel a szentatya.

2023. augusztus 02. 21:24
Ferenc pápa beszédet mond Budapesten

Európának vissza kell szereznie a béketeremtő és a hídépítő szerepét – szólított fel Ferenc pápa szerdán a katolikus egyház Portugáliában rendezett Ifjúsági Világtalálkozójának megnyitójára érkezve, ahol a konfliktusok leküzdésére és a közös munkára buzdította a hívők fiatal generációját az éghajlatváltozás és más, az egész világot érintő problémák fényében.

Ferenc pápa öt napot tölt Portugáliában, ellátogat a fatimai katolikus szentélyhez is.

Az Ifjúsági Világtalálkozóra több mint egymillió fiatalt várnak a világ minden tájáról, az esemény tetőpontja a pápa vasárnapi miséje lesz.

Lisszabon felé tartó repülőútja közben az egyházfő kiemelte: továbbra is arra szeretné buzdítani a fiatalokat, hogy „ne féljenek felkavarni az állóvizet”, utalva ezzel a világtalálkozón mondott első, 2013-as Rio de Janeiró-i beszédére, amelyben saját egyházi reformjairól szólt. Az egyházfő első állomása a Lisszabontól nyugatra található belémi Nemzeti Palota volt, amely az elnök hivatalos rezidenciája, és egykor a híres portugál tengeri felfedező utak kiinduló állomása volt.

A pápa Portugália tengeri történelmét idézve a mások iránti nyitottságra hívta fel a figyelmet a kormánytisztviselőkhöz és a diplomáciai testülethez intézett nyitóbeszédében.

Viharok közepette hajózunk a történelem óceánján, és úgy érezzük, hogy bátor békemenetekre van szükségünk”

– mondta, majd hozzátette: reményei szerint az Ifjúsági Világtalálkozó új lökést jelenthet az öreg kontinens számára az egyetemes nyitottság felé vezető úton.

Oroszország ukrajnai háborújára, a globális felmelegedésre és Európa demográfiai hanyatlására emlékezve arra sürgette a fiatalságot, hogy vegyenek részt az új jövő felépítésében. „Egy olyan Európáról álmodom, amely hatalmas tehetségét a konfliktusok megoldására és a remény lámpásának meggyújtására használják fel. Egy olyan Európáról, amely képes újra rátalálni fiatal szívére, és a teljesség nagyszerűsége felé, a rövid távú igényeken túl tekint. Egy olyan Európáról, amely népeket és embereket egyesít, ideológiákat kergetése nélkül” – monda az egyházfő.

Szerdán a pápa a 16. században épült Szent Jeromos-kolostorhoz, Portugália leghíresebb műemlékéhez utazott, ahol portugál katolikus szervezetekkel találkozott.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2023. augusztus 03. 16:38
Fel ! Támadunk !
templar62
2023. augusztus 03. 13:36
Gott mit uns .
templar62
2023. augusztus 03. 13:35
Avanti Lópopó ?
connorj
2023. augusztus 03. 03:58
Ferenc! Kevés vagy már a megoldáshoz, de szolgáld tovább KRISZTUS-t. (Néha nekem is sikerül kivenni egy időre a kövemet, a hátizsákjából). https://istenanya.hu/ https://vasarnap.hu/2019/01/09/a-budai-varbol-orzi-a-nemzetet-szent-mihaly-szobra/ https://www.kalligramoz.eu/Kalligram/Archivum/2006/XV.-evf.-2006.-majus-junius/Hitler-a-fekete-magus http://www.novalis.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=721 https://szellemtudomany.hu/termekek/tarsadalmi-szocialis-kerdesek/497/a-nemzetiszocializmus-lenye-es-szandeka-es-a-nemet-nep-sorsa https://waldorfanswers.org/AnthroposophyDuringNaziTimes.htm Ellendrukkerek https://wordonthegrapevine.co.uk/biodynamics-ecofascism-populism-nazis/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!