Így készülnek áttörésre az oroszok Északkelet-Ukrajnában

2023. augusztus 11. 18:25

Az ukránok által tavaly ősszel visszafoglalt harkivi régiót támadja az orosz hadsereg, miközben más frontszakaszokon útját állja az ukrán offenzívának. A tavalyi megalázó területvesztést a régió újrahódításával feledtetné a Kreml.

2023. augusztus 11. 18:25
Military mobility of the Ukrainian Army in Donbass
Maráczi Tamás

A déli és a keleti fronton nyárra egy új, véres állóháború alakult ki: az ukrán ellentámadást a fél év alatt megerősített, több szintű, aknazárakkal ellátott orosz védelmi rendszer feltartóztatja, az ukrán egységek nagy veszteségek árán és a vártnál sokkal lassabb tempóban tudnak csak előretörni. 

Míg a két frontszakaszon az oroszok tartják az arcvonalat, addig az északkeleti fronton áttörésre készülnek. Ezt a területet tavaly tavasszal foglalta el az orosz hadsereg, majd szeptemberben egy váratlan ukrán hadművelet során el is vesztette. 

Harkiv régió újbóli megszállása óriási fegyvertény lenne számukra, a tavalyi megaláztatás feledtetése, 

a hibák helyrehozása. Az ukrán hadsereg azonban számított arra, hogy ezen a ponton próbálkoznak majd figyelemelterelő hadművelettel az oroszok: saját bevallásuk szerint ők is megerősítették a védelmi rendszereket az arcvonal mögötti ukrán területen.

Az orosz villanás helye

A harkivi orosz hadművelet célpontja Kupjanszk, a régió egyik fontos vasúti csomópontja és logisztikai központja, geostratégiai jelentőségű települése. 

Az orosz haderő szerda óta legkevesebb 16 légitámadást, bombázást hajtott végre a területen kiépített ukrán állások ellen, 

mintegy 600 lövedék csapódott be, majd három szárazföldi rohammal tesztelték a város körüli ukrán vonalak erősségét. Lövedékek csapódtak be Izjum és Harkiv városok közelében is: egyelőre nagyobb károkat nem okoztak, csütörtökön azonban egy ukrán nő életét vesztette a bombázásban.

Ukrán források szerint a légitámadásokat követően szárazföldi alakulatok próbálnak előrenyomulni, amelyeket a légierő és a tüzérség is támogatja, illetve tankok kísérik, ami azt mutatja, hogy az orosz stratégiai cél a város elfoglalása lehet.

Az orosz támadások miatt az ukrán hatóságok elkezdték a helyi lakosság kitelepítését, 

53 településről 11 ezer lakos elköltöztetését találják indokoltnak a közvetlen életveszély miatt.

Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint egységeik stabilizálták frissen elfoglalt állásaikat Kupjanszk körül, míg az ukrán hadsereg közölte: az összes orosz támadást sikeresen visszaverték.

A kupjanszki harcok valódi állásáról független forrásokból egyelőre nem érkezett információ. 

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: Ukrán katonák ellenőrzik a lövészárkokat a donbaszi frontszakaszon 2023. augusztus 8-án  (forrás: Wojciech Grzedzinski / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mekgajver
2023. augusztus 12. 08:15
Közben 10 hónap alatt 100%-al értékelték le a rubelt a dollárhoz (50->100) és euróhoz (55->110) képest, öntik az orosz lakosságnak az így termelt fabatkát, a látszat fenntartása végett dotálva árulják a feketepiacról beszerzett nyugati cikkeket közben vészesen fogy a devizatartalék, az olajszállító tankerek nem tudnak kijönni a Fekete tengerről azaz elapad a bevétel, egy rosszul megfogalmazott mondatért egy youtube videóban 10 év börtön jár és örül a delikvens, hogy nem az ablakon esett ki, de hamarosan jön az áttörés. Ez megnyugtató, főleg azoknak az orosz fiúknak, férfiaknak, akik rettegve várják az őszt, hogy őket is elviszik Putyin ostoba háborújába.
B_kanya
2023. augusztus 12. 07:28
"Isten jobb keze 2023. augusztus 12. 00:44 Ki a faszt érdekel hogy mire készűlnek, mikor itt ma a kegnagyobb hír," Már beismerik a fuckránok, hogy bajban vannak greczi jobb keze még hirtelen egy celebbel kezd foglalkozni. Rajnai rizlingtermés?
Zolotarjov
2023. augusztus 12. 06:41
Támadni merészelnek, midőn Slava Ukulele offenzívázik, felháborító kérem..:)
Isten jobb keze
2023. augusztus 12. 00:44
Ki a faszt érdekel hogy mire készűlnek, mikor itt ma a kegnagyobb hír,hogy a Kárpátok Madonnája a Tóth Gabi a fideszes keresztény értékeket képviselő világhíres énekes nő egyszerűen félre baszott, nem bírt a picsájával! Fogjon kezet a Borkai zsolttal! 😂😂 itt látni a Fidesz csak vizet prédikál nagy kereszténységről, de bort iszik! Birkák mikor tértek észhez??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!