Kimondta a svájci legfelsőbb bíróság: csak nők és férfiak vannak

2023. június 14. 09:10

A svájci polgárok továbbra is csak nőként vagy férfiként szerepelhetnek a hivatalos iratokban – döntött az alpesi ország legfelsőbb bírósága.

2023. június 14. 09:10
null

Döntést hozott a svájci legfelsőbb bíróság egy a korábbi évszázadokban valószínűleg nehezen értelmezhető ügyben. A verdikt szerint a svájci polgároknak továbbra is vagy nőként, vagy férfiként kell feltüntetniük magukat a hivatalos iratokban, más opció nincsen.

Ahogy a Swissinfo cikkéből kiderül: a legfelsőbb bíróság egy korábbi ítéletet bírált felül, amelyben

egy „interszex” személy gender nélküliként kívánta magát feltüntetni a hivatalos dokumentumokban.

A Julian néven ismert személyt nőként regisztrálták születésekor, de aztán mostanra rájött, hogy nem érzi magát sem nőnek, sem férfinak, ellenben nem-binárisnak nagyon is.

A most már Berlinben élő svájci állampolgár Németországban be tudta jegyeztetni nemsemleges állapotát, de eredeti svájci dokumentumain, például a születési anyakönyvi kivonatán nem tudta ezt átvezetni. Egy aargaui bíróság Juliannak adott igazat, de a svájci legfelsőbb bíróság felülbírálta a döntést.

A bírák azt is kimondták, hogy rendszerszintű döntést a választott képviselőkből álló parlament tud hozni erről. Decemberben ugyanakkor a svájci szövetségi kormány (amelyben hagyományosan minden nagyobb pártnak van minisztere)

úgy döntött, hogy nem változtatja meg a kizárólag férfiakat és nőket elismerő hivatalos rendszert.

A genderpolitikai viták azonban ettől nem szűntek meg Svájcban, és Julian is kitart saját igaza mellett: a legújabb hírek szerint az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadja meg a svájci legfelsőbb bíróság döntését.

 

Nyitófotó: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik