Az európai vívószövetség felfüggesztette Oroszország és Fehéroroszország tagságát

2023. június 25. 14:54

Az oroszok és a fehéroroszok felnőtt kontinensviadalokon indulhatnak, mivel azokat a Nemzetközi Vívószövetség rendezi.

2023. június 25. 14:54
null

Az európai vívók konföderációja (EFC) felfüggesztette Oroszország és Fehéroroszország sportági szövetségének tagságát a szervezetben – adta hírül az insidethegames.biz portál. A beszámoló szerint a szombati döntés többségi szavazással – titkosan, 23 igen és 10 nem mellett – született meg az EFC krakkói kongresszusán. A kérdést Mihail Iljasevnek, az ukrán vívószövetség elnökének javaslatára bocsátották voksolásra.

Az EFC arról is határozott, hogy nem engedélyezi az orosz és fehérorosz sportolók versenyzését a szervezet égisze alatt, emellett a két ország képviselői nem lehetnek tagjai a kontinentális szervezet végrehajtó bizottságának, sem más testületeinek. Ugyanakkor az oroszok és a fehéroroszok felnőtt kontinensviadalokon indulhatnak, mivel azokat a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) rendezi.

Az EFC tavaly június 17-én még elutasította a két vívószövetség tagságának felfüggesztésére irányuló indítványt.

Novemberben az olasz Giorgio Scarso váltotta az orosz Sztanyiszlav Pozdnyakovot a konföderáció elnöki posztján. Az Orosz Olimpiai Bizottság négyszeres olimpiai bajnok elnökét az ukrajnai inváziót követően menesztették az EFC éléről.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága idén március 28-án azt javasolta, hogy az orosz és a fehérorosz sportolók kizárólag semleges színekben indulhassanak nemzetközi versenyeken, de csak olyanok, akik nyilvánosan nem emeltek szót Oroszország ukrajnai háborúja mellett, és nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel vagy a nemzetbiztonsági szervekkel. Az FIE követte az ajánlásokat, így a hadügyi, illetve belügyi tárcához kötődő két moszkvai klubot, a CSZKA-t és a Dinamót képviselő orosz vívók nem kaptak semleges státuszt. A múlt héten rendezett plovdivi egyéni Eb-n öt orosz vívó indulhatott.

(MTI)

Nyitóképünk illusztráció: Kondricz Kata (b) a lengyel Aleksandra Jeglinska ellen vív a női tőrözők versenyében az Európa Játékokon a krakkói Tauron Arénában 2023. június 23-án.MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KK75
2023. június 27. 17:43
Az orosz "kisebbség" (közel 10 millió ember) ellehetetlenítése, gyilkolászása, ha nyugati érdek szerint alakul, akkor az már olimpiai éremben is mérhető valószínűleg a jövőben. Igaz, most már nemcsak a "kisebbség" a célpont, hanem a megmaradt másfélszáz millió is.
herden100
2023. június 26. 00:16
Kapjatokbeafaszt! https://m.youtube.com/watch?v=AIIF_ryrPsc
Tatulus
2023. június 25. 18:26
Amúgy ez a libsi bagázs megérdemelné, hogy senki se induljon egy ilyen határozat után.
KBA98
2023. június 25. 16:56
ezek szerint az a legjobb, ha senki nem indul sehova csak az ukránok és természetesen győznek is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!