Megszűnik a munkanélküliség Németországban Scholz szerint

2023. március 06. 20:05

A következő néhány évben Németország maga mögött hagyja a munkanélküliség problémáját – jelentette ki a kancellár hétfőn.

2023. március 06. 20:05
null

A következő néhány évben Németország maga mögött hagyja a munkanélküliség problémáját – jelentette ki Olaf Scholz kancellár hétfőn.

A szociáldemokrata (SPD) politikus a Berlin melletti Meseberg kastélyban – a szövetségi kormány vendégházában – az energiaellátás, a digitalizáció és a mesterséges intelligencia alkalmazásával összefüggő kérdésekről tartott kétnapos kihelyezett kormányülést záró tájékoztatón kiemelte, hogy  az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) koalíciója közelebb került egy sor vitatott ügy megoldásához, és megerősítették a közös munka kezdetén, 2021 decemberében elhatározott célokat. Rövid távon a legfontosabb a gazdasági növekedés újraindítása, hosszabb távon pedig azt kell elérni, hogy Németország átalakuljon klímasemleges ipari országgá.

A gazdaságra és a társadalomra váró feladatok révén éveken belül megszűnhet a munkanélküliség, és nemcsak a hazai munkaerőre, hanem külföldiekre is szükség van – fejtette ki a kancellár, aláhúzva, hogy

nagyon sok a tennivaló, amelyek elvégzéséhez belföldről és külföldről nagyon sok elkötelezett férfi és nő kell.

Rámutatott, hogy a klímasemleges ipar megteremtéséhez 2030-ig naponta négy-öt szélturbinát kell felállítani és 40 labdarúgó pályának megfelelő nagyságú területen kell kiépíteni napelemtelepet.

Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter hozzátette, hogy a mesterséges intelligencia, a digitalizáció és az új üzleti modellek szétterjedésével járó gazdasági átalakulás évtizedekig jólétet és növekedést hozhat Németországnak és egész Európának. A kormány tervei egy gigantikus iparfejlesztési és foglalkoztatási programot alkotnak – mondta.

Ezekkel a célokkal összefüggésben az utóbbi hetekben heves viták kezdődtek a koalícióban.

A Zöldek például igyekeznek elérni, hogy ne bővítsék többé a nagyjából 13 ezer kilométeres – Európában a legkiterjedtebb – autópályahálózatot, amit az FDP ellenez. A liberálisok azt sem támogatják, hogy Németország megszavazza a robbanómotorral működő autók gyártásának 2035-ben bevezetni tervezett európai uniós tilalmát, és a technológiai semlegesség elvét képviselve azt szorgalmazzák, hogy a környezetbarát, szintetikus üzemanyaggal működő motorokra ne vonatkozzon a tiltás.

(MTI)

***

Nyitókép: Michael Kappeler / dpa-Pool / AFP 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lisa18
2023. március 07. 16:18
A migrig nem azért jönnek Európába, hogy dolgozzanak. Ezt Scholz is tudja, csak most nagyot akart mondani. Hasonló híreket terjesztett a volt svéd miniszterelnök is, az sem jött be.
olajfa1
2023. március 07. 12:58
Aki nem akar, meg akinek a VALLÁSA TILTJA HOGY DOLGOZZON... az is fog dolgozni????????????? Akkor ez a "GULAG" lesz vagy a "MUNKA LÁGER" lesz az egész országból! /szerintem hamarosan menekülni fognak a migránsok vissza haza"!!!.../
Egy Ember
2023. március 07. 10:26
Újra kellenek majd bányászok. A mezőgazdaságba meg jobbágyok mert nem lesz üzemanyag a gépeknek.
MaBaker
2023. március 07. 10:03
"2030-ig naponta négy-öt szélturbinát kell felállítani és 40 labdarúgó pályának megfelelő nagyságú területen kell kiépíteni napelemtelepet." A sötétzöld barmok! Aztán majd panaszkodnak, hogy dehát egy szélcsendes téli estén, amikor úgy igazán odatennél a fűtésnek, világításnak, mindennek egyszerre, semmilyen megújuló nem tud egyetlen huncut kilowattórát szolgáltatni. Így az eddigi erőműveket pontosan ugyanígy ezután is üzemeltetni kell, csak sokkal gazdaságtalanabbul részterhelésen, vagy időlegesen. Ergo a szuperdrága zöldenergiát párosítják majd szuperdrága fosszilis energiával. Mindezt úgy, hogy az ellátásbiztonság a béka segge alatt lesz és ráadásul az autókat is elektromosra cserélnék, ami mégtöbb erőművet igényel. Aztán majd úgy 2040 táján rájön pár megvilágosulét sötétzöld, hogyha 80000 focipályát borítanak le fekete panelekkel fű helyett, akkor az olyan, mintha turbóra kapcsolák a globális felmelegedést és mégsem kellett volna. De addigra már orrkarikán fognak mindenkit vezetni CBDC-vel meg social credit score-ral, úgyhogy nem lehetsz majd dühös emiatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!