Le Monde: A nacionalista Orbán Viktor az eszmeharcához modern kirakatot akar

2022. november 18. 21:53

A francia lap keményen kritizálta az MCC Brussels megalapítását, amellyel a kormány célja szerintük az, hogy felkészüljenek a 2024-es EP-választásokra.

2022. november 18. 21:53
null

A budapesti székhelyű Mathias Corvinus Collegium (MCC) még november elsején bejelentette, hogy megalapítja az MCC Brusselst, amely Orbán Balázs kuratóriumi elnök szerint azzal a célkitűzéssel rendelkezik, hogy 

Na, ez nem tetszik a kormány nemzetközi kritikusainak. Az új központ a bejelentése óta egyre nagyobb hullámokat vet: a Politico még csak egy pár kritikust szólaltatott meg, a Le Monde már komplett cikkben ment neki az intézménynek.

Új magyar agytröszt Brüsszelben az eszmék csatáját vezeti majd – írta a cikkében a francia lap. A cikk eleje viszonylag korrekt beszámoló az intézmény november 15-i megnyitójáról, amelyet a brüsszeli Atomiumban tartottak, viszont már itt is elő-elő bukkannak olyan „kedves megjegyzések”, mint a „ugyan a belga fővárosban már így is számtalan különféle agytröszt működik, de ez a mostani megérdemli, hogy közelebbről is megnézzük” vagy épp „a felszólalók egész délután felváltva beszéltek Európáról, értékekről, határokról, gyarmatosításról, kereszténységről, LMBTQ-ról, brüsszeli technokráciáról és demokráciáról, a »gondolatszabadsághoz« való jogra hivatkozva”.

A nagy része, csak ezután jött...

– szögezte le a lap miután mélyrehatóan beszámolt a felszólalókról, majd betámadták az intézményt azzal, hogy a brüsszeli központnak a megnyitóján – amelynek, mint azt Frank Füredi ismertette az a célja, hogy valódi sokszínűséget vigyen az európai vitákba – túl sok volt a nem magyar megszólaló.

Felkészülés a 2024-es politikai csatára? – A Le Monde szerint igen

A lap megszólaltatott pár „nyugati médiaszemélyiséget” is a megnyitó kapcsán. Luuk van Middelaar holland politikafilozófus, egy Hollandia-Franciaország-Németország által finanszírozott agytröszt alapítója (aki korábban szintén a Le Monde hasábjain úgy értekezett Orbánról, hogy „Orbán Viktor migránsellenessége a magyar demokrácia leépítésének elfedésére szolgál, s az Európai Unió értékrendje alapján Magyarországot ki kellene zárni az Európai Unióból”) így vélekedett az MCC Brusselsről:

Luukon kívül még megszólaltatták Sébastien Maillardot is, aki Luukhoz hasonlóan egy másik agytröszt igazgatója. Maillard kifejtette, hogy kevesebb mint két év van hátra az európai parlamenti választásokig, és mivel 2024 második felében Magyarország veszi át az EU Tanácsának elnökségét,

Szerinte az MCC Brussels megerősíti azt, hogy Orbánnak esze ágában se áll kilépni az EU-ból, mint ahogyan Giorgia Meloninak, vagy épp a PiS-nek Lengyelországban sem, de cserébe van az EU ideológiai átalakítására egy programja, amely szövetséget ma túlságosan progresszívnek tartanak.

Maillard hozzátette, a Fidesz az MCC Brusselssel „az eszmék narratívájának brüsszeli csatáját akarja táplálni egy olyan időszakban, amikor az európai jobboldal újra összeáll” és amikor „az európai jobboldali pártok egyelőre sikertelenül próbálnak meg összefogni az Európai Parlamentben”.

Nyitókép: Pixabay

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kovsa
2022. november 19. 13:52
"EU ideológiai átalakítására egy programja, amely szövetséget ma túlságosan progresszívnek tartanak." Nos, szerintem. A progresszió a társadalom, az ipar és a tudomány "szerves" (azaz a meglévő eredményekre épülő, jót tovább vivő, a hibákat javító) fejlődését jelenti. "Megőrizve tovább fejleszt", ezt jelenti a progresszió. Amit a mai, magukat "progresszívnek" nevezők/hazudók képviselnek, az nem ez. A "mindent verjünk szét ami van és csináljunk valami mást", az nem progresszió. A "verjük szét a társadalmat, a családot, az egyének identitását kérdőjelezzük meg", azt sok mindennek lehet nevezni, csak szerves fejlődésnek nem. A nevükben a "D"-betű stimmel, de nem a "demokratát" jelöli, hanem a "Destruktív", romolást kívánók, jelölésére utal.
Bandi0723
2022. november 19. 12:21
"a többféle nézőpontot, megközelítést visszahozza az uniós politikai kultúrába”. - Ez miért, is baj? "A nacionalista Orbán Viktor az eszmeharcához modern kirakatot akar” - Tehát "nacionalista", nem fasiszta és náci! - Nem "liberálfasiszta", nem "haladár", hanem "patrióta" és európai! - Nagyon, helyes! - Úgy látom, olvasom, hogy ez "nagyon" fáj! "Orbán igyekszik befolyásolni az ideológiai vitát. Mindig is felismerte a diskurzus és az eszmék világának fontosságát”. - Kedves "Luuk van Middelaar", "Dr. Miniszterelnök úr" legalább "felismerte", amit önök és politikusaik NEM! Ennyi.
zolizolizoltan
2022. november 19. 11:25
Meggyőződésem, hogy az EU 2024-ben váltani fog, rétegesedni fog talán. Régebben "többsebességű EU-nak" hívták azt a koncepciót, amelyben a magországok egy tömbbe egyesülnek, ám a "többsebességű" nem jó jelző. Inkább többrétegű EU-nak nevezném a régi-új verziót. Az nem kétséges, hogy Orbán miatt hazánk a legkülső héjba kerülne. Lehetséges, hogy más verziót szednek elő, de azt látni, hogy ebbe a vétózgató játszadozásba az EU belerokkanhat.
nemecsekerno_007
2022. november 19. 09:59
Mint egy kibaszott Népszava vezércikk 1974-ből. Az ész megáll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!