Ő lehet Németország első zöld kancellárja? – Annalena Baerbock portréja

2021. április 20. 19:01

Annalena Baerbock jóformán a semmiből lett a Zöldek társelnöke, most pedig akár Merkel utódja is válhat belőle, ha úgy alakul ősszel a német választási matek. Portré.

2021. április 20. 19:01
null
Greczula Levente László

Úgy tűnik, mégis lesz egy izgalmas, valódi esélyekkel is rendelkező kancellárjelölt az idei Bundestag-választáson: még be sem töltötte a negyvenet, de már a kormányfői székért indítják a Zöldek Annalena Baerbockot, a párt egyik társelnökét. Ő a párt első kancellárjelöltje, és mivel a Zöldeket stabilan 20 százalék környékére, illetve afölé mérik, még az is elképzelhető, hogy tényleg ő lép majd a leköszönő Angela Merkel helyére – amennyiben egy elméleti Zöldek-SPD-FDP szociálliberális koalíció kisakkozná a hatalomból a CDU-t.

A női kancellár Németországban természetesen nem akkora különlegesség – elvégre felnőtt egy olyan generáció, akinek teljesen egyértelmű, hogy a kormányfő az Bundeskanzlerin, és nem Bundeskanzler –, de sokan gondolják azt joggal, hogy

Annalena Baerbock új színt hozhatna a szövetségi politikába, és nem szükségszerűen csak a zöldet.  

A pragmatikus merkelizmus ugyan nagy megbízhatósággal irányította az országot másfél évtizeden keresztül, de mégis sok az olyan választó, aki radikális változást szeretne. Baerbock, aki 2018 óta áll a part élén Robert Habeckkel, a legfiatalabb kormányfő lehet Németország történetében, bár még semmiféle kormányzati tapasztalattal nem rendelkezik. 

Nyugatról Keletre, a semmiből a csúcsra

Annalena Charlotte Alma Baerbock – ezt írták a születési anyakönyvi kivonatába 1980. december 15-én az alsó-szászországi Hannoverben. A farmon nevelkedett Annalena az iskola mellett versenyszerűen trambulinozik, tizenhat évesen aztán Floridába utazik egy diákcserére. Az értelmiségi szülők szenvedélyesen ellenzik az atomenergia használatát, innen a zöldpolitika iránti elköteleződés. Egyetemi tanulmányokat folytat Hamburgban és Londonban a nemzetközi jog területén, eközben azért belekóstol az újságírásba is, 2005-től három éven át pedig az egyik zöldpárti EP-képviselő irodáját vezeti. 2005 az az év is, amikor Annalena Baerbock belép a Zöldekhez, ahol villámgyorsan emelkedő pártkarrier vár rá.

Baerbock,

bár Nyugat-Németországban született, mégis az egykor keletnémet Brandenburgban csinálja meg a szerencséjét,

legalábbis ami a politikai pályafutását és a magánéletét illeti. A kétezres évek második felétől Berlinben, a Zöldek Bundestag-frakciójának nemzetközi referenseként dolgozó Baerbock ugyanis nem a szövetségi főváros erős pártszervezetében kezdett tevékenykedni, hanem a Berlint körülölelő, vidékies Brandenburg tartományi szervezeténél, ahol már 2009-től tartományi társelnökké választják. Az első Bundestag-mandátumát 2013-ban szerzi meg Annalena Baerbock, majd 2018-ban következik az eddigi csúcs, a párt szövetségi társelnöki széke Robert Habeck mellett – lényegében teljesen ismeretlen indulóként. A legendás Joschka Fischer mondta róla: Annalena számára a semmiből jött.

A kancellárjelölt egyébként két kislányt nevel férjével a brandenburgi Potsdamban. A fáma szerint Baerbockkal viszonylag gyakran össze lehet futni a potsdami vonaton is, hiszen rendes zöldpolitikus nem ingázik kocsival az otthona és a munkahelye között.

Ideális jelölt: fiatal, jól szituált városi értelmiségi

– éppen, mint azok, akiket a Zöldek meg szeretnének szólítani.

Eddig mindig csak „ők” voltak, most viszont egyedül Baerbock kerül majd reflektorfénybe: Robert Habeck társelnökkel a Zöldek 2018-as lipcsei pártnapján. Fotó: Hendrik Schmidt / dpa / AFP
Eddig mindig csak „ők” voltak, most viszont egyedül Baerbock kerül majd reflektorfénybe: Robert Habeck társelnökkel a Zöldek 2018-as lipcsei pártnapján. Fotó: Hendrik Schmidt / dpa / AFP

Baerbock és Habeck

Realista jelölt

A frissen megválasztott kancellárjelölt elnöktársához hasonlóan a párt reálszárnyához tartozik, de jóval kevésbé visszahúzódó, mint Habeck, és bizonyosan ambiciózusabb is. A párt pedig jobban kedveli, mint Habecket:

a 2019-es pártnapon 97 százalékos támogatottsággal választották ismét a párt élére,

míg a másik társelnök „csak” 90 százalékos támogatást kapott. Nem olyan jelenség, mint Habeck, kerüli is a feltűnőnősködést, de határozottsága, felkészültsége a politikai ellenfelek körében is elismertté teszi őt. „A koalíciós tárgyalások során volt hozzá szerencsém, és nagyon jó benyomást tett rám, nagyon informált és pontos” – mondta róla még 2017-ben Thomas de Maizière egykori szövetségi belügyminiszter.

Armin Laschet CDU-elnök hétfőn kijelentette, hogy „fair, friss és néha talán vidám” választási kampánynak néz elébe Németország Baerbockkal a Zöldek élén, de az uniópártok kancellárjelöltjét ismerve valószínűsíthető, hogy a frissességről és a vidámságról majd a negyvenéves hannoverinek kell gondoskodnia.

A nyitóképen: Annalena Baerbock. Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

Összesen 173 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
XSXS
2021. április 21. 18:28
A polemia az autopalyan valo kozlekedes kapcsan indult, ahol Akitlosz a lakott es a nem lakott teruleten valo kozlekedest keverte ossze, meg meg az autopalyat a parhuzamos tobbsavos alsobbrendu utat. Ezt igazitottam ki. Autopalyan, autouton kotelezo jobbratartas ervenyesul. Lakott teruleten parhuzamos kozlekedesre alkalmas uton nem minden kozlekedore igaz a jobbratartasi kotelezettseg. Van kivetel, ezert nem altalanos az eloiras. Ha szemelyautoval haladsz, batran mehetsz a belso savban, mig nem jon gyorsabb,szabalyos.3.5 tonna feletti teherautoval ugyanez tilos. Cikkcak tilos. A 36. errol szol.
Vasalo
2021. április 21. 10:59
Ha ezek nyernek, Nemetország ki lesz végezve, söt még ettöl rosszabb irany sincs kizarva. Az vérespofaju asszonyság a leghülyébb német politikusok egyike.
Friedrich Ferdinand von Beust
2021. április 21. 09:54
De hát FEHÉR HETERO! A zöld a politikában a vörös rejtőszíne.
Magicus
2021. április 21. 07:41
Lesz még gondja ezzel a csajjal az érdekes arcberendezésű Laschet nak ezzel. A mutti alaposan leamortizálta a pártját,ez csaj meg nő is, fiatal is, ződ/vörös is! Lesz még ott NDSZK !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!