10 százalékot is kaphatott volna az RMDSZ – Pászkán Zsolt a Mandinernek

2020. december 07. 12:24

Több odafigyelés és jobb mozgósítás kell a magyaroknak, könnyen lehet, hogy fél év múlva előrehozott választások jönnek Romániában. Pászkán Zsolt politológus egy PNL-USR-RMDSZ koalíciót sem tart kizártnak, ekkor viszont a magyarellenes szólamok szaporodhatnak meg, a szociáldemokraták és az elnök háborúja pedig folytatódik. Pászkán úgy véli, a frissen bejutott AUR nevű nacionalista párt számára lehet, hogy csak „kapudrog” a magyarellenesség, és inkább a „politikai ortodoxia” irányában indulna meg.

2020. december 07. 12:24
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Több szempontból is izgalmasan alakultak a Szent Miklós-napi román választások eredményei (a friss eredményekről bővebben itt olvashat); a lényeg, mint Pászkán Zsolt politológus azt lapunknak elmondja, hogy

továbbra sem várható stabilizálódás a román politikai életben;

noha szerinte mindenki arra számított, hogy négy év nyugodt építkezés következhet, most viszont úgy látja, ha létre is jönne egy koalíció, szinte biztos, hogy meglehetősen zaklatott belső harcok és külső, vagyis az ellenzék részéről érkező támadások kísérik majd a munkáját, legyen bármi is a felállás.

Iohannis iátéka

Mindeközben a véglegesedő eredmények alapján valószínű, hogy egyik párt sem érte el az 50 százalékot, ilyen szempontból érdekes időszak elé nézünk – fogalmaz a szakértő – az első próba egyből magának a koalíciónak a felállítása. Klaus Iohannis elnök így jogilag szabad kezet kap arra, hogy melyik pártból jelöl kormányfőt. Annak kicsi a valószínűsége, hogy a PNL-es kötődésű elnök az egyébként nyertes szociáldemokratákból választana valakit, amely párt természetesen hangosan fogja követelni ezt, a gesztus hiányában pedig az elnök elleni felfüggesztési akciót fog megpróbálni kikényszeríteni.

Dacian Ciolos, a rendszerkritikus USR-PLUS szövetség egyik vezetője sajtótájékoztatót tart a választások után. MTI/AP/Vadim Ghirda
Dacian Ciolos, a rendszerkritikus USR-PLUS szövetség egyik vezetője sajtótájékoztatót tart a választások után. MTI/AP/Vadim Ghirda

Márpedig ha az elnök a PNL-ből jelöl miniszterelnököt, a nemzeti liberálisok koalíciós partnerekre szorulnak majd, a Mentsétek meg Romániát (USR) igen borsos árat kér majd saját jelöltje, Dacian Ciolos visszaléptetéséért, ami nem biztos, hogy megéri majd nekik. Különösen, hogy még kell valaki, például az RMDSZ, egy PNL-USR-RMDSZ kormány ellen pedig beindul majd a kórus a parlamentben, hogy a „sovén” magyarokat nem szabad bevenni a koalícióba – összegzi a helyzetet a politológus.

Pászkán szerint végső soron addig húzhatják az időt ezzel, hogy 

tavasszal mégis előrehozott választás jöhet,

a PNL meg abban reménykedhet, hogy egy sikeres járványkezelés és jobb körülmények között talán sikerül jobb eredményt is elérnie.

Feketeöves nacionalisták, szevasztok!

Ami még Pászkán szerint kiemelten fontos: az eddig alig ismert nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bejutása véleménye szerint csak látszólag szól a magyarellenességről;

a magyarellenesség inkább csak a kapudrog volt, ezzel váltak ismertté.

A párt inkább egyfajta ortodox konzervativizmust jelenít meg, amelyet az ortodoxia mellett a Nyugattól való elfordulás vagy akár szembefordulás fémjelez. Persze kérdés, hogy melyik elem dominál majd, de a politológus úgy véli, inkább a hagyományok iránt elkötelezett réteget akarják majd megszólítani, és a Nyugattal való szembefordulás törhet előre a romániai politikai közbeszédben, ugyanakkor elismeri, „elég fura figurák vannak a pártban”.

Erdély-Regát ellentét

Az AUR (a szerény rövidítés aranyat jelent) 

lényegében átvette a PNL helyét a nyugati diaszpórában, Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban tarolt,

és egy olyan politikai ortodoxiát hozhat a parlamentbe, amelyre eddig nem volt példa, még a Nagy-Románia Párt részéről sem – véli, hozzátéve: az a réteg volt kiemelten aktív most, amely úgy érzi, magára hagyták őket a nagy pártok, és a vesztesei a közelmúlt eseményeinek. Hogy ez mennyire jelent vonzerőt a kiábrándultaknak, s egyúttal veszélyt a szocdemekre vagy a nemzeti liberálisokra, jó kérdés.

Mindeközben – mutat rá – a PSD megerősödött a Kárpátokon túl, délen, s főleg ott, ahol az AUR is: Moldvában. A PNL és az USR Erdélyben erős: ez eredményezhet ismét egy tradicionalista Regát és fejlettebb-felvilágosultabb Erdély szembenállást. Pászkán rámutat: az, hogy az AUR egyébként érdekes módon éppen nem Székelyföld közelében erősödött meg, ahol egyébként az akcióit – az úzvölgyi temetőjárás vagy a sepsi provokáció – lebonyolította, ugyancsak azt mutatja, nem elsősorban a magyarellenesség áll az ideológiája középpontjában.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart a választások napján. MTI/Kiss Gábor
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke sajtótájékoztatót tart a választások napján. MTI/Kiss Gábor

Négy év múlva nagy baj lehet

Az RMDSZ a magyar többségű vagy erős magyar kisebbséggel rendelkező megyékben átlag közeli vagy az alatti részvételi arány ellenére nem szerepelt rosszul, noha szerezhetett volna sokkal több százalékot ilyen alacsony részvételi arány mellett – fejti ki Pászkán. A helyzet nem kimondottan rossz, négy megyében is a legtöbb voksot szerezte a magyar párt, de 

ha a magyarok közül nem választották volna ilyen sokan az otthonmaradást, 10 százalékot is elérhetett volna az RMDSZ.

Pászkán szerint a következő időszakban ez lenne az összes erdélyi magyar párt és a magyar háttérintézmények feladata: ráfeküdni a szociológiai felmérésekre, és választ adni az emberek problémáira; továbbá jobban megszólítani a külföldön élő erdélyi magyar diaszpórát, és nem csak az utolsó két hétben próbálkozni ezzel; módszeresen építkezni, mert négy év múlva nagy baj lesz, ha ezzel elmaradnak.
 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kara kán
2020. december 07. 19:20
A külföldön élők miként szavazhatnak levélben a román parlamenti választásokon?
formaegy
2020. december 07. 19:02
"Klaus Iohannis elnök így jogilag szabad kezet kap arra, hogy melyik pártból jelöl kormányfőt." Nem úgy van az, hogy kenjük be szarral - mondja a szólás! Majd a ballibes gyilkos EU megmondja! Mint ahogyan nem engedték Ol.o.-nak, hogy választások legyenek! Ne legyünk már olyan naivak, hogy majd Iohannis szabad akarata lesz, hogy kit kér fel... Ugyan már! A diktátor EU majd kiadja az ukázt, Iohannis pedig végrehajtja. Ennyi. Ez az EU érték, ez az EU demokrácia, szabadság.
egynick
2020. december 07. 17:28
Van értelmes cél, amiért érdemes lenne szavazni?
Akitlosz
2020. december 07. 17:27
"ha a magyarok közül nem választották volna ilyen sokan az otthonmaradást, 10 százalékot is elérhetett volna az RMDSZ." Ha a templomtoronynak gatyája lenne, akkor az le is csúszhatott volna. Az ilyen választások a politikusoknak fontosak, ők ebből élnek. A népnek kevésbé, mert akármilyen is a választási eredmény a parlament úgyis azt csinál, amit akar, a nép így sem és úgy sem szólhat bele a döntésekbe. 30 éve szavazgatnak már a szavazók az RMDSZ-re. Mit nyertek ezzel? Nem várható, hogy az RMDSZ más politikát folytatna, mint amilyent eddig folytatott kormányon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!