Elemző: Már a következő hetekben megmutatkozhat a politikai átrendeződés Romániában

2020. szeptember 29. 09:03

Illyés Gergely politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a Maszolnak azt nyilatkozta, most kevesebb idős személy ment el szavazni, mint négy éve.

2020. szeptember 29. 09:03

A vasárnapi helyhatósági választások csaknem végleges részeredményei szerint a jobboldali pártok diadalmaskodtak a nagyvárosokban. Kolozsváron és Nagyváradon például a Nemzeti Liberális Párt (PNL) győzött, Brassóban és Temesváron a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus USR–PLUS szövetség jelöltjei nyerték el a polgármesteri tisztséget. Bukarestben az USR–PLUS és a kormányzó PNL által közösen támogatott Nicușor Dan lett a főpolgármester a szociáldemokrata párti (PSD) Gabriela Firea helyett, és a főváros hat kerületéből is csak egyikben nyert a PSD jelöltje, számol be a Maszol.

Illyés Gergely politológus szerint elképzelhető egy átrendeződés a politikai erők és szimpátiák terén. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa azt mondta a portálnak, hogy észrevehető volt, hogy van változás a korosztályok tekintetében. Úgy tűnik, hogy most kevesebb idős személy ment el szavazni, mint például négy éve. Persze, nem mindenütt, ezért nem lehet egyértelmű verdiktet mondani, de vannak olyan települések, ahol az idősebb korosztály kisebb arányban ment szavazni. Ez okozhatta az alacsonyabb részvételi arányt, de okozhatott olyan meglepő eredményeket is, mint amilyeneket láttunk az ország nagyvárosaiban.

A politológus úgy véli, az USR olyan városokban nyert, amelyekről azt hitték a választások előtt, hogy a PNL simán „behúzza” a győzelmet, mint Temesvár vagy Brassó. Illyés szerint az USR–PLUS-t egyenrangú félként kell most már kezelni, tehát nem két nagy és egy kisebb párt lesz a parlamenti választásokon decemberben, hanem három egyenrangú. Az USR–PLUS ezzel már valódi közigazgatási hatalomra tett szert. Persze, innen kezdve eredményeket is számon lehet rajta kérni, amit eddig nem lehetett, mert sehol nem volt döntéshozatali pozícióban. Azt is tudjuk, hogy a PNL és az USR–PLUS szavazóbázisa egymáshoz mégis csak közelebb áll, mint a PSD-éhez, tehát ezekből a látványos eredményekből akár átrendeződés is lehet, akár országos szinten is.

(Maszol)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RogerFederer20GS
2020. szeptember 29. 12:05
Mindegy mi tortenik, ugyis sz@r marad.
matematikus
2020. szeptember 29. 10:26
Egy magyar elemző arról beszéljen, hogy Romániában csak az RMDSz számít, minden más párt egyforma és ROMÁN. Az RMDSz-en kívüli, tehát ROMÁN PÁRTOK megkülönböztetése NEMZETÁRULÁS!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!