Elutasította a bolgár államfő a miniszterelnök alkotmányozási felvetését

2020. augusztus 17. 17:10

Az államfő rendkívüli beszédében konfrontálódott a bolgár miniszterelnökkel, mondván, hogy egy olyan miniszterelnök, aki a parlamentáris köztársaságot autokráciává változtatta, nem kezdeményezhet alkotmányozást.

2020. augusztus 17. 17:10
null

Rumen Radev államfő rendkívüli beszédében reagált Bojko Boriszov felvetésére, miszerint Bulgáriában időszerűvé vált új alkotmányt beiktatni, ennek kapcsán pedig egy Alkotmányozó Nemzetgyűlést felállítani – írja a bolgár Kanal3.

„Az a miniszterelnök, aki a parlamentáris köztársaságot autokráciává változtatta, javasolhat-e változtatásokat az alkotmányon? A válasz: nem.” – hangzott a közlemény kulcsmondata, amely számos egyéb felvetést is tartalmazott.

„Az a párt, amely a parlamenti kontroll aláásására törekszik, kezdeményezhet-e alkotmánymódosítást? A válaszom: nem. Az a kormány, amely a jogszabálysértő módon nem biztosítja a gépi szavazást és elutasítja az elektronikus távszavazás lehetősségét, szervezhet-e tisztességes választásokat? A válasz: nem. Tervezhet-e egy maffia igazságszolgáltatási reformot? A válasz: nem. – kelt ki Radev az alkotmányozás kapcsán.
Radev szerint ugyanis a miniszterelnök már azzal is figyelmen kívül hagyta az alkotmány rendelkezéseit, hogy önmaga javasolta az Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását és az alkotmánymódosítást. 

Mint ismeretes, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök augusztus 14-én elmondott rendkívüli beszédében jelentette be, hogy a kormánypárt (GERB) hamarosan alkotmányozási javaslattal állna elő a bolgár Nemzetgyűlés előtt (ennek kapcsán javasolta egy Alkotmányozó Nemzetgyűlés összehívását is). Ennek kapcsán saját lemondását is kilátásba helyezte arra az esetre, ha a parlament hozzájárul az Alkotmányozó Nemzetgyűlés létrehozásához.

Az Euractiv értesülései szerint a nép Boriszov lemondását, s nem az új alkotmányozást kívánja. Éppen ezért Boriszov bejelentése kapcsán a több mint egy hónapja Bulgária-szerte tartó tüntetés-sorozat újabb lendületet kapott (a lap közvélemény-kutatásokra hivatkozva állítja, hogy a bolgár lakosság 60 százaléka támogatja a tüntetéseket).

Az alkotmányozási felvetés hátterében ennek megfelelően egész egyszerűen az is állhat, hogy Boriszov ily módon akar időt nyerni. Ugyanis, ha és amennyiben Boriszov alkotmányozási szándéka átmenne, úgy egy igen hosszadalmas és szövevényes közjogi eljárás venné kezdetét.

Az Euractiv ennek kapcsán a tüntetések élére álló Hristo Ivanovra hivatkozik, aki szerint a miniszterelnök alkotmányozási javaslatai az alkotmány módosítása nélkül is beágyazhatók lennének a rendszerbe – ennek megfelelően biztosra vehető, hogy Boriszov a politikai játszmák elhúzására játszik.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. augusztus 27. 23:52
Alkotmányozó Nemzetgyűlés felállításáról volt nagy pofázás Magyarországon is 1989-ben aztán azóta sem valósult meg soha. :-(
Bukik a Zorbán
2020. augusztus 24. 09:58
Érdekes, hogy a bolsevisták mindenhol erőltetik a gépi szavazást, mivel ott hatékonyabban tudnak csalni.
misi53
2020. augusztus 20. 12:11
Apa ! Kezdődik !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!