Ki kapja az adományokat? Vita alakult ki a nemzetiségek között Boszniában

2020. április 17. 08:00

Magyarország éppen csütörtökön küldött 200 000 maszkot és 10 000 védőruhát a balkáni országba.

2020. április 17. 08:00

Nem várt viták nehezítik a járvány elleni védekezést Boszniában. Az országot alkotó nemzetiségek azon civódnak, vajon kinek járnak a külföldi országoktól kapott adományok. Magyarország éppen csütörtökön küldött 200 000 maszkot és 10 000 védőruhát a balkáni országba. A bosnyák külügyminiszter, Bisera Turkovic nemrég egy Josep Borrelhez, az EU külügyi vezetőjéhez írott levélben fejezte ki elismerését a támogatásért, de egyben panaszkodott is, mondván hogy néhány ország szelektál a nemzetiségek között, ez pedig sérti az egyenlőség elvét.

A hírről beszámoló Balkan Insight szerint Turkovic Oroszországra, Horvátországra, és Magyarországra gondolt. A horvát kormány ugyanis 5,6 millió euróval támogatta a járvány elleni harcot Boszniában, de a pénz a horvát közösség központjába, Mostarba ment. A horvát egészségügyi miniszter megvédte a hazájában is indulatokat kavaró lépést, mondván, hogy Horvátország alkotmányos kötelezettsége, hogy gondoskodjon az országon kívüli horvátokról.

A  szarajevói magyar nagykövetség azóta azonban egyértelművé tette, hogy az adomány fele a Republika Srpskának, a Boszniai Szerb Köztársaságnak lett szánva. Milorad Dodik, az RS vezetője megköszönte Szijjártó Péternek a segítséget, és kárhoztatta Turkovicot, azzal vádolva a külügyminisztert, hogy akadályozza az adományok eljutását a szerbekhez.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rojtos
2020. április 17. 10:08
Ezek úgy útálják egymást, hogy a mi ellenszenvünk a románokkal szemben, már, már barátságnak mondható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!