Fehér Ház: Trump és Macron az ENSZ BT öt állandó tagjának tanácskozását szorgalmazza

2020. április 03. 21:39

Az öt állandó tag az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország.

2020. április 03. 21:39

Judd Deere, a Fehér Ház helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint a két elnök telefonon folytatott beszélgetést egymással. A közlemény szerint a két államfő az új típusú koronavírus világjárványa miatti összehangolt intézkedéseket és az erőteljesebb közös fellépést - Deere megfogalmazásában: „a világjárvány legyőzését” – szeretné megvitatni a Biztonsági Tanács öt állandó tagja, az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, az Egyesült Királyság és Franciaország képviselőinek részvételével. A tanácskozásra nem személyes részvétellel, hanem videokonferencia révén kerülne sor.

Elemzők ezzel kapcsolatban emlékeztetnek rá, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában hetek óta megbénult a munka, mert nézetkülönbségek vannak Washington és Peking között a vírus eredetének megítélésében. Egy héttel ezelőtt a francia elnök már jelezte, hogy „fontos kezdeményezést” készít elő az amerikai elnökkel közösen, ám a bejelentését nem követte további konkrétum. António Guterres, ENSZ-főtitkár pénteken egy sajtóbeszélgetésen úgy vélekedett, hogy az amerikai-francia javaslat nyomán akár már a jövő héten is meg lehetne tartani a tanácskozást.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!