Meghalt az első német űrhajós

2019. szeptember 23. 21:24

Sigmund Jähn 82 éves volt. 

2019. szeptember 23. 21:24

Szombaton elhunyt Sigmund Jähn, az első német űrhajós. Jähn 1978 augusztus 26-án, a Szojuz-31-es űrhajó fedélzetén utazott a világűrbe az Interkozmosz program keretében (amelynek részeseként Farkas Bertalan is űrutazáson vett részt). 

Sigmund Jähn 1955-ben lépett be az NDK légierejébe, ahol pilóta lett. Később a Gagarin harcirepülési akadémián tanult a Szovjetunióban. 1976-ban választották be az Interkozmosz programba. Jähnt az űrrepülése után a Lenin Érdemrenddel és a Szovjetunió Hőse kitüntetéssel jutalmazták. 

A mérnök végzettségű Jähn fontos alakja volt a német űrkutatásnak. „Sigmund Jähn halálával a német űrkutatás egy világhírű kozmonautát, tudóst és mérnököt veszített el” – mondta a Német Űrrepülési Központ elnöke. Pascale Ehrenfreud hozzátette: „"Az első német, aki a világűrben járt, a Kelet és a Nyugat közötti hídépítőként tekintett magára, aki a világűr békés felhasználása mellett szólalt fel”.

A nyitóképen: Sigmund Jähn űrruhában (DLR/G. Kowalski)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2019. szeptember 24. 20:33
"Az első német űrhajós" Először azt hittem hogy McLane...
kamasuka
2019. szeptember 24. 09:56
"A mérnök végzettségű Jähn fontos alakja volt a német űrkutatásnak. „Sigmund Jähn halálával a német űrkutatás egy világhírű kozmonautát, tudóst és mérnököt veszített el” – mondta a Német Űrrepülési Központ elnöke." Aha ... https://www.youtube.com/watch?v=42oHZUL8inE
Peter8811
2019. szeptember 24. 06:24
Bokros Lalyost kellet volna fellőni Komarovval, s a fél Holdat elnevezni Lalyosról a másik felét meg Rikkardó Dávidról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!