Új „Vietnámmal" fenyeget Maduro

2019. február 01. 07:14

Nicolás Maduro venezuelai elnök óva int a katonai beavatkozástól Latin-Amerikában.

2019. február 01. 07:14

Nicolás Maduro venezuelai elnök szerdán óva intett egy katonai beavatkozástól Latin-Amerikában.

„Ne engedjük, hogy Vietnam megismétlődhessen Latin-Amerikában!" – mondta az amerikai népnek szánt, négyperces videoüzenetében, amelyet szerdán a Facebookon tett közzé. Maduro szerint országa médiaháború és lélektani hadviselés célpontja.

„Készülőben van egy kampány, amelynek célja, hogy igazoljon egy, Donald Trump amerikai elnök kormánya által előkészített, pénzelt és aktívan támogatott államcsínyt Venezuelában" - állította. A venezuelai vezető az amerikai nép támogatását kérte Trump beavatkozásának megakadályozásához.

Maduro szerint a helyzet nagyon hasonlít a 2003-as iraki háború felvezetéséhez, amelynek során az Egyesült Államok Szaddám Husszein akkori iraki elnök állítólagos tömegpusztító fegyvereivel indokolta a katonai közbelépés szükségességét. Ezeket a fegyvereket aztán sohasem találták meg.

„Mivel azt nem találhatják ki, hogy Venezuela és Maduro tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik, minden nap egy új képet vagy hírt eszelnek ki, hogy igazolhassák a venezuelai beavatkozást" – mondta. Maduro szerint a valódi cél Venezuela kőolajának és ásványkincseinek megszerzése. A latin-amerikai ország rendelkezik a legnagyobb ismert olajkészletekkel a világon.

„Ha az Egyesült Államok beavatkozást tervez, rosszabb Vietnamban lesz része, mint amit el bír képzelni" – figyelmeztetett.

A vietnami háború a hidegháborús konfliktusok egyike volt, amelynek során az Egyesült Államok az ideológiai alapon kettéosztott Vietnam déli részén létrejött kormányt, míg a Szovjetunió a kommunista Észak-Vietnamot támogatta. Az amerikai hadsereg körülbelül egy évtizedig aktív résztvevője volt a katonai konfliktusnak, és mintegy 2,5 millió amerikai katona vett részt a vietnami összecsapásokban. A háborúban vietnamiak milliói és amerikai katonák tízezrei vesztették életüket.

Venezuelában azt követően szélesedett ki a belpolitikai válság, hogy Juan Guaidó, az ellenzéki többségű parlament vezetője múlt szerdán egy tüntetésen ideiglenes elnökké kiáltotta ki magát. Guaidót több ország támogatásáról biztosította. Maduro puccsnak minősítette a történteket.

(MTI)

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
llnnhegyi
2019. február 01. 11:55
Először emelem fel szavamat az Orbán kormány döntése ellen. Mégha érteni vélem is a NATO országok hebehurgya döntését. Csak a választásokban hiszek. Orbán Maduro ellen????!!!! Akár fegyveres agresszióval???!!! Istenem, csak egy napot adj énnekem!
OberEnnsinnen
2019. február 01. 11:16
"A franciák, úgy látszik, kibírták a német emberhullámok ostromát. Clemenceau mániákus hangja túlharsogott minden nyugtalanságot: La guerre, rien que la guerre! És egy napon hírek jöttek a kis Ile d’Yeu-i kikötőből, hogy most már a kis szigetet is, valamint az egész francia tengerpartot angol és amerikai katonák szállták meg. Az amerikai páncélos hadihajók, torpedózúzók, cirkálók, toronyhajók fekete körvonalai majdnem mindennap feltűntek a messzi tenger távlatán... Valami készült, s mi szorongó félelemmel vettük észre, hogy megint új korszakhoz jutottunk, amelynek vége beláthatatlan. " "A német hadsereg, ha megtépázottan is, de még állt. Visszavonulásait rendben hajtotta végre. A nagy különbséget a német és az antant-hadsereg között mi alig tudtuk volna felmérni. Nem gondoltunk arra, hogy Foch maréchal vezetése alatt egészen friss és érintetlen harcvággyal eltelt amerikai, angol és színes bőrű hadtestek nyomulnak a németek ellen, fölényes légi haderővel s a támadásnak még sohasem alkalmazott gyilkoló gépével: a tankkal. A németek kifáradtak, veszteségeiket sem emberben, sem hadiszerben pótolni nem tudták, erkölcsi erejük megcsökkent, míg az antant-hadseregben az amerikai és angol segítség valójában csak most éreztette hatását, s roppant méreteivel felvillanyozta még a négyéves háborúban holtra fáradt francia haderőket is." " Eddig úgy lebegett szemünk előtt a kiszabadulás, mint megérkezés napfényben fürdő, gyönyörűséges vidékre. Most ez a látomás eltűnt előlünk, a bizonytalan sötétségbe foszlott." KUNCZ ALADÁR FEKETE KOLOSTOR FELJEGYZÉSEK A FRANCIA INTERNÁLTSÁGBÓL
OberEnnsinnen
2019. február 01. 11:10
Amit nekünk le kell vonni: Magyarország akkor enged biankóként területére más ország haderejét, parlamenti felhatalmazás nélkül, amikor mi kérjük bármely más országtól - USA -, hogy át használni akarjuk a területét. Ezt Pompeo úrral közölni kell. Ez a magyar Aranybulla-szellem. Ami örök és nem kitalált, materiális, dokumentált valóság.
Subi2
2019. február 01. 10:53
Milyen alapon mernek beleszólni egy független ország ügyeibe? Már nem világcsendőrök, csak annak képzelik magukat, fáj a foguk a nyersanyagokra? Remélni lehet, hoyg az oroszok és a kínaiak és még sokan mások kiállnak mellettük. Döntsön a nép!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!