Dél-Mexikóban pihen a migránskaraván, közben újabb tömeg indult útnak Hondurasból

2018. október 29. 07:15

A migránskaraván tagjai szavazással döntöttek arról, nem fogadják el a befogadásukat kínáló mexikói elnök javaslatát, és folytatják útjukat az Egyesült Államok felé.

2018. október 29. 07:15

Pihenőt tartott vasárnap a dél-mexikói Oaxaca államban lévő Tapanatepecben az Egyesült Államok felé tartó több ezer emberből álló menekültkaraván. Közben összetűzések voltak a mexikói-guatemalai határon álló hídnál, ahol a mexikói rendőrök megakadályoztak több mint ezer hondurasit a határát átlépésében.

Szombaton a Tapanapetecben lévő közép-amerikai bevándorlók szavazással utasították el Enrique Pena Nieto mexikói elnök javaslatát, és úgy döntöttek, folytatják útjukat Mexikóban, ahol áthaladási engedélyt akarnak kérni, hogy eljussanak az Egyesült Államokba.

A mexikói elnök javaslata a többi között olyan elemeket tartalmaz, hogy átmeneti személyazonosító iratokkal látnák el őket, munkalehetőséget kínálva nekik, gyerekeiket pedig bevonnák az iskolai oktatásba, ha hajlandók menedékkérelmüket a mexikói hatóságoknál benyújtani. Nieto hangsúlyozta, terve mindössze első lépés a menekültstátuszhoz jutó emberek ügyének tartós rendezésére. Az államfő kiemelte, hogy az Estas en Tu Casa (Érezd magad otthon) programba az kerülhet be, aki Chiapas vagy Oaxaca déli állam területén tartózkodik. A mexikói hatóságok szerint azokat, akik nem kapnak menekültstátuszt, kitoloncolják.

Vasárnap több száz bevándorló próbált meg áthatolni a guatemalai-mexikói határon Tecun Uman városnál, ahol egy héttel korábban halad át a menekültkaraván. A mexikói hatóságok úgy döntöttek, nem engedik őket belépni, és emiatt összetűzés alakult ki. A tűzoltók szerint egy 26 éves hondurasi férfit fejen talált egy gumilövedék és meghalt. A mexikói kormány tagadta, hogy a fiatalember halálát a rendvédelmi szervek okozták volna. A szövetségi rendőrség nem visel fegyvert és nem használ gumilövedéket sem – közölte a belügyminiszter.

Alfonso Navarrete Prida sajtóértekezletén azt mondta, hogy a szövetségi rendőrséget és a bevándorlási hivatal munkatársait kövekkel, palackokkal és petárdákkal támadták meg, amikor a bevándorlók egy kapun át behatoltak Mexikóba.

(MTI)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kishegyi
2018. október 29. 13:07
Persze, hogy mennek, az ENSZ is ezt készül bátorítani. Az, hogy van az áhított cél előtt egy-két himi-humi országhatár, amin gondolkodás nélkül átgázolni óhajtanak, hát Istenem... Megáll az ész, komolyan. Mexikó mellesleg nem drogkartellekből áll, hanem egy hatalmas és gazdag kultúrával rendelkező ország, ahol több millióan megtalálják a boldogulásukat. Ha nem ismeri valaki és ilyen sztereotípiákból indul ki, hát eléggé szegényes komment sikeredik ki belőle... Igazán méltányolandó, hogy a mexikóiak problémáik ellenére menekült státuszt adnának, csak hát a vonulók nem itt képzelik a jövőjüket. Ebből látszik, hogy nem menekültek.
néhai Ch.Pilot
2018. október 29. 10:08
"A migránskaraván tagjai szavazással döntöttek arról, nem fogadják el a befogadásukat kínáló mexikói elnök javaslatát, és folytatják útjukat az Egyesült Államok felé." 1. Életszerű. :-) Tehát, aki maradna Mehikóban, az se teheti. Vérszerződést kötöttek, és folytatják a honfoglalást. Egy inváziós hadsereg célján menet közben már nem szokás módosítani. Ki halott még ilyet?! 2. Szerintem a fele meg van győződve arról, hogy ez csak egy ártatlan zarándok út valamilyen szakrális helyre az USÁ-ba, és nem is értik, hogy mi a francért nem engedik tovább őket?
Edvind Johnsson3.0
2018. október 29. 08:33
Nagyon demokratikus ez a migránycskaraván.
hartnesz
2018. október 29. 07:38
Trump már kivezényelte a hadsereget. Ha szét akarják lövetni magukat akkor lehet kezdeni a cicázást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!