Trump még nem döntött Washington új afganisztáni stratégiájáról

2017. augusztus 19. 09:04

Az amerikai elnök pénteken tartott megbeszélésén Washington új afganisztáni stratégiáját tárgyalták, Donald Trump „tanulmányozza és mérlegeli az opciókat, és megfelelő időben megteszi a szükséges bejelentést” – nyilatkozta a Fehér Ház szóvivője.

2017. augusztus 19. 09:04

Hosszas megbeszélést folytatott Donald Trump amerikai elnök közeli munkatársaival Washington új afganisztáni stratégiájáról pénteken, de a várakozásokra rácáfolva egyelőre nem hozott róla döntést. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője Camp Davidben – a mindenkori amerikai elnökök hivatalos hétvégi rezidenciáján, Washington közelében – este közölte újságírókkal, hogy az elnök hosszas megbeszélést folytatott Herbert McMaster nemzetbiztonsági tanácsadóval és a Nemzetbiztonsági Tanács több munkatársával Afganisztánról, áttekintette a követendő stratégiára vonatkozó elképzeléseket, de a megbeszéléseket még a hétvégén folytatják, s várhatóan ezt követően születik döntés. 

A szóvivőnő szerint nemcsak Afganisztánra, hanem egész Dél-Ázsiára vonatkozó új stratégiai elképzeléseket vázoltak fel a szakértők Donald Trumpnak. Az új stratégia „az amerikai érdekek védelmét szolgálja Dél-Ázsiában” – fogalmazott Huckabee Sanders. Hozzátette: az elnök „tanulmányozza és mérlegeli az opciókat, és megfelelő időben megteszi a szükséges bejelentést”

A nemzetbiztonsági tanácsadó és munkatársai egyértelműen csapatnövelést javasolnak. McMaster már egy július közepén tartott egyeztetésen is amellett foglalt állást, hogy 3000-5000 fővel kellene növelni az Afganisztánban lévő amerikai csapatok létszámát. További lehetőségként merült fel a jelenlegi 8400 fős csapatlétszám változatlan szinten tartása, vagy csak nagyon szerény mértékű növelése. A nemzetbiztonsági tanácsadó által előterjesztett egyik lehetőség még a csapatok kicsiny mértékű csökkentése, de ezzel egyidejűleg a hírszerzési tevékenység, valamint a drónokkal történő csapásmérések erősítése. 

A Camp Davidben tartott megbeszéléseken kitértek a Pakisztánnal folytatandó politikára is. Pakisztánt az amerikai kormányzat akár a terrorizmust támogató államok listájára is felveheti, hacsak nem tesz meg mindent az afgán tálibok és a legveszélyesebbnek tartott pakisztáni terrorszervezet, a Hakkani-hálózat vezetőinek kézre kerítéséért. Elemzők emlékeztetnek rá, hogy James Mattis védelmi miniszter júliusi kabuli látogatásakor megerősítette Asraf Gáni afgán elnöknek, hogy az Egyesült Államok változatlanul elkötelezett az afgán kormányzat mellett. A védelmi miniszter a héten Washingtonban újságíróknak azt mondta, hogy „nagyon, nagyon közel állnak” a döntéshez az új afganisztáni stratégiát illetően. 

A héten még az is szóba került, hogy – washingtoni szóhasználattal élve – „privatizálják” a háborút: vagyis elfogadják Eric Prince üzletember, egy haditengerészeti elitegység egykori parancsnokának javaslatát, hogy szerződéses biztonsági szakemberek vegyék át az amerikai csapatok feladatainak legalább egy részét. James Mattis nem erősítette meg egyértelműen ezt a lehetőséget, de újságíróknak azt mondta: ez a megoldás is része lehet az új afganisztáni stratégiának.

(MTI)

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strassnoff Ignác
2017. augusztus 19. 13:07
Ez a Mekk-Mester tanácsadó annyira vicces... És olyan találó... Hány éve vannak az amcsik Afganisztánban? Úgy 15-16? Miért is mentek oda? Hogy megdöntsék azok uralmát, akiket dollármilliárdokkal segítettek hatalomra. Eredmény? Az ország továbbra is egy trágyadomb, amelynek java részét nem ellenőrzik se az amcsik, se a kormányerők. Napi szinten vannak merényletek, a fél világot innét látják el kábszerrel. Bravó! Pakisztán. Persze, hogy támogatja a terrorizmust. Ráadásul területének egy részére semmilyen befolyása sincs, azok törzsi területek, pár helyi hadúr azt csinál ott, amit akar. Meg az Al-Kaida is. Csak a térségben az USA egyetlen komoly szövetségese, ráadásul atomhatalom. Tehát valószínűleg akkor se fogják baszogatni, ha Trumoli nejét és lányát is megdugják Iszlámábád főterén. Magáncégek bevonása. Ebben mi az új? A szellemi fogyatékos Bush alatt tündököltek ezek az állatok a legjobban, de ma is aktívak minden megszállt országban. Csak újabban jobban hallgatnak róluk. A biztonsági helyzetre a jelek szerint túl nagy befolyásuk nincs, de a lakosság terrorizálásában roppant aktívak. Sok előnyük van. A működési költségeiket nem feltétlenül számolják bele például az iraki megszállás költségeibe. A veszteségeiket nem jegyzik katonai veszteségként, az általuk elkövetett disznóságoktól a hadsereg elhatárolódik. Ezek a cégek sokkal gyakrabban lövöldöznek, mint a hadsereg. Bizonyíthatóan rengeteg civil halottat eredményezve. A Bush-közeli leginkább aktív csapat a Blackwater nevű cég, ami egymagában tízszer gyakrabban keveredik fegyveres összetűzésbe, mint az összes többi cég együtt. Mint kiderült általában válogatás nélkül lőnek mindenkire, ha épp elkapja őket a lövöldözhetnék. Na ezek fognak majd békét és demokráciát teremteni...
Lotti
2017. augusztus 19. 11:16
Pedig nyugodtan haza is mehetnének. A magasztos célt elérték : tökéletes demokráciát sikerült megalkotniuk Afganisztánban. Vagy ?
OberEnnsinnen
2017. augusztus 19. 11:08
Bannont menesztette. Felkészül: Gorka? A szú, az sohasem pihen. Addig rágják Trumpit, míg hülyébb nem lesz, dabljúvébushnál. És csábosabb Hillarynál! Tényleg, megtalálták már a gyilkosokat, akik Hillary ügyében akartak tanúskodni ? De a kihallgatásra menet hátulról lelőtték, a nyílt járdán, délelőtti órán... Ezért miért is nincs demokratikus antifa tüntetés? Erre nem jut pénz Soros elvtárstól, igen, csak ez lehet a magyarázat.
Mindjárt
2017. augusztus 19. 10:29
Ki az a barom aki ilyen épet rakott ise az Egyesül Államok elnökéről?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!