Az ukránok szerint 50 ezer fős a szakadár hadsereg

2015. május 02. 10:00

Az ukránok szerint a szakadár katonákat az oroszok képezik ki Kelet-Ukrajnában. A szakadár hadsereg 50 ezer fősre duzzadt már a frontvonalon. Az utóbbi napokban a szakadárok egyre többször szegik meg a tűzszünetet Donyeck környékén aknavetők és golyószórók bevetésével.

2015. május 02. 10:00

Kelet-Ukrajnában, az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen mintegy 50 ezres hadsereg jött létre, amelyet orosz kiképzők készítenek fel az ukrán fegyveres erők elleni harcra – közölte Andrij Taranov, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője pénteken a Szabadság rádiónak adott nyilatkozatában.

Arra a kérdésre, hogy képes-e megvédeni magát Ukrajna egy ekkora haderővel szemben, a tisztségviselő kijelentette: „az ukrán fegyveres erők mennyiségi és minőségi szempontból, valamint technikai felszereltségüket tekintve képesek válaszolni minden kihívásra”.

Emlékeztetett arra, hogy eddig négy részleges mozgósítási hullám zajlott le, jelenleg van folyamatban az ötödik. Szavai szerint nagy arányban vannak olyanok, akik egy év szolgálatot már letöltöttek, és önként folytatják tovább. „Ezek az emberek komoly harci tapasztalatokkal rendelkeznek” – tette hozzá Taranov. Példaként említette erre a 25-ös és a 95-ös légi deszant dandárt.

Taranov közölte, hogy Ukrajna védelmének biztosítása jelenleg elsősorban a tüzérségre épül. Kérdésre válaszolva biztosított afelől, hogy harci repülőgépek bevetése esetén a légelhárítás is készen áll megvédeni az országot.

Andrij Liszenko, a Kijev által terrorellenesnek nevezett kelet-ukrajnai hadművelet szóvivője pénteken arról számolt be, hogy az elmúlt 24 órában két ukrán katona vesztette életét a konfliktus övezetében.

A hadműveleti parancsnokság adatai szerint egyre több támadás éri az utóbbi napokban az ukrán katonákat a frontvonal mentén. Péntek délután hat óráig a szakadárok 29 alkalommal szegték meg a tűzszünetet. Több helyen vetettek be olyan – nagy kaliberű – aknavetőket és golyószórókat, amelyeket a tartós rendezést célzó minszki megállapodás szerint ki kellett volna vonniuk az ütközőzónából. A támadások javarészt a Donyeck környékén lévő Opitne, Avgyijivka és Piszki településeknél, délen az Azovi-tengerparton fekvő Sirokine falunál, északon pedig a Luhanszktól nem messze található Scsasztyánál lévő ukrán állásokat érték.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
heep
2015. május 02. 15:47
Nem vagyok egy különösebben ijedős, félős ember. De a képen látható figuráktól már akkor beszarnék ha fegyver sem lenne a kezükben. Európa 2015!
Akitlosz
2015. május 02. 15:29
Ilyen az, amikor a tűzszünet alatt becsapódik egy ágyúgolyó az ember mellé, s ezzel másodszor is megszületik. http://www.liveleak.com/view?i=b2b_1430517189
Akitlosz
2015. május 02. 15:15
"Emlékeztetett arra, hogy eddig négy részleges mozgósítási hullám zajlott le, jelenleg van folyamatban az ötödik." Értsd Kijevben megszállják a katonák és a rendőrök reggel a főiskolák kollégiumait és elviszik a fiatalokat. Illetve a harcokban már elesetteknek postáznak újra behívót. A nehézfegyverzetet pedig nem vonták ki a frontról, álcázzák ponyvával, vagy farakással. A másik felett is illene meghallgatni. " Zaharcsenko donyecki vezető egy interjúban elmondta, hogy számos önkéntes érkezik a világ különböző pontjairól, és már olyan sokan vannak, hogy már nehézséget jelent elhelyezni őket megfelelő frontvonalra, azonban örömét is kifejezte emiatt, hiszen ez azt is mutatja, hogy a média hallgatása ellenére eljut az emberekhez az ukrán agresszió híre. "
Akitlosz
2015. május 02. 15:07
"Az ukránok szerint" S ugyan mitől számít, hogy az ukránok mit hazudoznak? Nem kellene átvenni az ilyen "ukránok szerint" típusú cikkeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!