Lavrov: Figyelje jobban a nehézfegyverek kivonását az EBESZ!

2015. február 25. 16:31

Szergej Lavrov szerint az EBESZ képviselői nem kísérik kellő figyelemmel az Ukrán Fegyveres Erők nehézfegyvereinek kivonását Kelet-Ukrajnában. Az orosz külügyminiszter arról is beszélt, miután Gérard Larcher francia szenátusi elnökkel tárgyalt, hogy sokan vannak, akik felrúgnák a minszki egyezményt.

2015. február 25. 16:31

Moszkva szerint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői nem követik figyelemmel a nehézfegyverzet visszavonását Délkelet-Ukrajnában, ezért Oroszország sürgeti a nemzetközi szervezet vezetőit, utasítsák az ukrajnai missziót a minszki megállapodásokban rögzített kötelezettség végrehajtására.

Erről szerdán beszélt az orosz külügyminiszter, amikor Gérard Larcher francia szenátusi elnökkel tárgyalt Moszkvában. Úgy fogalmazott, hogy a nehézfegyverzet – legalábbis a felkelők általi – visszavonását „nem kíséri az EBESZ-megfigyelők tevékenysége”. Szergej Lavrov emlékeztetett arra, hogy német, francia és ukrán kollégájával kedden Párizsban megegyeztek: nem kell „más elképzelést” kialakítani az ukrajnai rendezési folyamat ellenőrzésére. Hozzátette: „Minszkben pontosan megállapodtunk abban, hogy ezt a szerepet az EBESZ-nek kell ellátnia, a szervezet misszióját ebből a célból meg kell hosszabbítani, meg kell erősíteni személyi állományát, felszerelését, eszközeit és pénzügyi támogatását is”.

A múlt héten Kijev az ENSZ és az Európai Unió békefenntartóinak bevonását kezdeményezte a délkelet-ukrajnai rendezésbe. Az orosz diplomácia vezetője kiemelte, hogy most „nagyon sok függ” az EBESZ által küldött megfigyelők „tisztességes, pártatlan, elfogulatlan hozzállásától”. Azt mondta, hogy az EBESZ-megfigyelőknek „a szárazföldön történteket kell rögzíteniük, hogy ne üljünk fel olyan törekvéseknek, amelyek úgy állítják be a helyzetet, mintha a minszki megállapodásokat máris felrúgták volna”. Lavrov szerint Ukrajna határain kívül és Kijevben sincsenek kevesen, akik felrúgnák az egyezséget, így a tűzszünetet is.

Kijev, a szakadár délkelet-ukrajnai régiók, az EBESZ és Moszkva képviselői a „normandiai négyek” állami vezetőinek hosszas tárgyalásait követően írták alá nemrégiben a tavaly őszi minszki megállapodások végrehajtásáról szóló dokumentumot a fehérorosz fővárosban. Az orosz külügyminiszter alapvető fontosságúnak nevezte az egyezmény részeként meghatározott ukrajnai alkotmányos reform végrehajtását, azon belül is Ukrajna decentralizációját. 

Gérard Larcher francia szenátusi elnök ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy a „normandiai négyek” – Németország, Franciaország, Ukrajna és Oroszország – parlamentjei hozzájárulhatnának az ukrajnai alkotmányos reform végrehajtásához. Hangsúlyozta, hogy hasznos lehetne, ha az ukrán fél figyelmébe ajánlhatnák, „hogyan értelmezik a decentralizációt Franciaországban”.
 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2015. február 26. 06:16
lavrov babérosi orosz zsidó hazudozó ismét teljes fényében tündököl. Arról persze elfelejtett beszámolni,hogy a nemzetközi megfigyelők követelésére szarnak a lugandoni félkegyelmü bünözők..ugyanis végre rájöttek,hogy át lettek baszva Minszkben..LOL. Az Osce jelenleg követeli,hogy pontosan adják meg azoknak a gyüjtőbázisoknak a cimét, ahol állitólag összegyüjtik a nehézfegyvereket. Most ugyanis kiderül majd,hogy ezek a fegyverek nem az ukrán féltől zsákmányoltak , hanem gépolajtiszta , többnyire alig használt , vadonatuj oroszok által az elmult fél évben a határon átdobott fegyver és rakétarendszerek, rádióelektronikai irányitó és felderitó rendszerek. Na ez a helyzet faszkalapok putyinista bérencek.
várúr
2015. február 25. 19:32
Merkel, Hollande, a francia szenátus elnöke mehet MOszvába, Putyin nem jöhet ide. Helyi hülyéink szíves figyelmébe ajánlom, valamint az összes atlantista lakáj, idegenszívű figura figyelmébe.
kjkj945
2015. február 25. 18:48
EB Esz nem ette meg a kutya, Putyin nem vonta ki a nehézfegyvereit.
eldugult szívcsakra
2015. február 25. 18:38
Lengyelország mellett ugyebár a három balti köztársaságban van erősen oroszellenes hangulat. Történelmi okokból. Legalábbis a magyar közvélemény így tudja. Nos, a három balti állam közül Litvánia rendelkezik a legkisebb számú orosz kisebbséggel. Éppen ezért lehet meglepő az egyik meghatározó litván tévécsatorna felmérésének az eredménye, most vasárnap csinálták: http://23on.com/lithuanians-believe-that-the-russian-media-said-the-truth/ Csak azok kedvéért, akik nem beszélik az angol nyelvet: a litvánok 82 %-a szerint az orosz médiák által közölt híreket nem propagandának tartják, hanem az igazságnak. Miközben a hazai, litván média keményen nyomja az oroszellenes szöveget. Németországban Putyin politikájának a helyességéről még magasabb arányban van meggyőződve a lakosság. Lehet az embereket hülyére venni, de Európa mégsem Észak-Amerika. Az "ukrán sztori" hivatalos, Nyugat által grundolt narratívája túl sok sebből vérzik. Ezt csak az nem veszi észre, aki nem akarja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!