Tizennyolc ukrán bankszámlát fagyaszt be az EU

2014. március 05. 15:47

A Tanács döntése nyomán tizennyolc, az Unióban elérhető bankszámlát fagyasztanak be, amelyeken ukrán magánszemélyek állami pénzeket tartottak.

2014. március 05. 15:47

A külügyminiszterek hétfői elvi döntése nyomán az EU-tagállami kormányokat képviselő Tanács szerdán megállapodott abban, hogy befagyasztják 18 ukrán személynek az unióban elérhető vagyonát – közölték Brüsszelben.

Az intézkedésről szóló bejelentés „ukrán állami alapok” befagyasztását említi, és a 18 személyt ezen alapok „hűtlen kezeléséért” minősíti felelősnek. A 18 nevet egyelőre nem hozták nyilvánosságra, az majd csak az EU hivatalos közlönyében csütörtökön megjelenő közleményben lesz olvasható. Így egyelőre azt sem tudni, hogy a 18 személy között van-e Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő. 

A szövegezésből arra lehet következtetni, hogy olyan volt ukrán állami vezetőkről van szó, akik külföldön vezetett saját számlájukon helyeztek el ukrán állami eredetű pénzeket.

Korábban az EU – amikor még az előző kormányzat volt hatalmon Kijevben – olyan személyek vagyonbefagyasztását helyezte kilátásba, akik erőszakos cselekményekért, azok elrendeléséért felelősek. Nem világos egyelőre, hogy ez a két személyi kör mennyiben fedi egymást.

A 18 főt érintő vagyonbefagyasztási döntés egyelőre egy évre szól.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
berzsian56
2014. március 05. 16:48
Kezdhetnék mindjárt a Gázhercegnővel. Nehezen tudom elképzelni, hogy nem fogja leülni a maradék kiszabott büntetését, és azt sem ,hogy ne kapna ott egy cellát a a csicskája, a zsidó Jacenjuk, meg a többi brancsbéli. A következő egy-két évben vetésforgószerüen jönnek, mennek majd az ukrán kormányok , és nehéz lesz követni, ki kihez tartozik.
luga
2014. március 05. 16:41
Ha oligarchák vagyonát fagyasztották is be, a többi ugyan ilyen eredetű vagyonnal mi van? Milyen alapon döntik el, hogy melyik oligarcha jó oligarcha, és melyik nem?
S0ma
2014. március 05. 16:14
Lesz ilyen több tízmillió is. Hiába, fejlődik a demokrácia.
Palánk
2014. március 05. 16:11
"az Unióban elérhető bankszámlát fagyasztanak be, amelyeken ukrán magánszemélyek állami pénzeket tartottak" Tanulékonyak! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!