Felvidékiek tiltakoztak az EP-előtt

2013. május 27. 19:07

Transzparensekkel tiltakoztak az ellen, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága zárt ülésen tárgyalta a szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok beadványát.

2013. május 27. 19:07

Transzparensekkel tiltakoztak szlovák állampolgárságuktól megfosztott felvidéki magyarok  hétfőn Brüsszelben az ellen, hogy az Európai Parlament petíciós bizottsága zárt ülésen tárgyalja az őket érintő beadványt. A petíció a szlovák állampolgársági törvény azon rendelkezését kifogásolja, amely szerint elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát.

A petíciót Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke nyújtotta be, és Gubík László is aláírta, aki egyike azoknak, akiket Szlovákiában megfosztottak szlovák állampolgárságuktól. Gubík mint aláíró bent maradhatott a teremben, de a többieknek, akik azért jöttek Brüsszelbe, hogy figyelemmel kísérjék az ülést, így többek között a szlovák állampolgárságától megfosztott Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozónak, színművésznek és Berényi Józsefnek, a Magyar Közösség Pártja elnökének is el kellett hagynia a termet. A legnagyobb transzparensen a szlovák alkotmány ötödik cikkét idézték szlovák és magyar nyelven, miszerint akarata ellenére senki sem fosztható meg szlovák állampolgárságától. A kisebb táblákon ugyanez volt olvasható angolul. Gubík László angol feliratú pólóban jelent meg a bizottság ülésén, amelyen ez állt: bevándorló vagyok a saját hazámban, vendég a saját lakásomban.

Amikor a levezető elnök elrendelte a zárt ülést, és távozásra szólított fel mindenkit, aki jogosulatlanul tartózkodik a teremben, Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője kifejtette, hogy a zárt ülés szembemegy a jogállamiság elvével, egyúttal hiányolta a folyamatok átláthatóságát, és angol nyelvű transzparenst emelt a magasba, melyen ez állt: „Átláthatóság?”. A fideszes Bagó Zoltán elmondta, a zárt ajtók mögötti tárgyalás eredetileg arra a beadványra vonatkozott, amely a Benes-dekrétumok sérthetetlenségét kimondó szlovák parlamenti határozata miatt született, akkor még a másik szlovák vonatkozású petíció nem szerepelt a napirenden.

Az ülést levezető spanyol, néppárti Carlos José Iturgaiz Angulo a felvetésekre válaszolva elmondta, hogy a bizottság napirendjéről az úgynevezett koordinátorok döntöttek, így arról is, hogy mely napirendi pontokat tárgyaljanak zárt ajtók mögött. A koordinátorok az egyes pártfrakciók vezetői a szakbizottságokon belül. Emellett a spanyol képviselő szerint a bizottsági ülés elején a képviselők szavaztak a napirendről, és azt elfogadták, ezt a vitát pedig nem lehet újra megnyitni.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. május 28. 08:29
Ezek aztán tőrülmetszett demokraták ott az EU-ban. Amikor velünk foglalkoznak, minket nem hallgatnak meg, amikor kisebbségi magyarok jogairól van szó, zártan üléseznek. És ezek beszélnek demokráciadeficitről Magyarországon!
vigyor
2013. május 28. 08:23
És, a Benes dekrétumok, mint téma, miért is zárt ajtós?
packó_
2013. május 28. 08:14
FEháborító, hogy a magyar médián sem jön át az eset! Mocsok intenacionik.
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. május 28. 07:49
anyád p.csáját kontrolláld, te spamelő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!