Az Európa Tanácshoz fordulnak a székelyek autonómia-ügyben

2012. szeptember 25. 19:21

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) az Európa Tanács parlamenti közgyűlésétől azt várja, hogy „kezelje súlyához mérten”, és „adjon megfelelő választ” Romániának amiatt, hogy a román szenátus kedden „érdemi vita nélkül” utasította el a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet.

2012. szeptember 25. 19:21

A román szenátus többségi szavazattal utasította el a székelyföldi területi autonómiáról szóló törvénytervezetet, amelyet még 2005-ben terjesztett a törvényhozás elé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) két politikusa, Sógor Csaba szenátor és Garda Dezső parlamenti képviselő.

Az SZNT keddi közleményében megállapítja: sajnálattal vették tudomásul, hogy a román parlament felső háza második alkalommal is érdemi vita nélkül utasította el Székelyföld autonómia-statútumának tervezetét. Mint írják, egy jogállamban minimális elvárás, hogy egy közel negyedmillió állampolgár által támogatott tervezetet megvitassanak, és ne söpörjék le az asztalról „többségi gőggel”.

Emlékeztetnek arra, hogy Románia az Európa Tanácsba való felvételekor kötelezettséget vállalt az 1201-es ajánlás betartására, amelynek 11. cikkelye értelmében „azokban a körzetekben, ahol egy nemzeti kisebbséghez tartozó személyek többséget alkotnak, ezen személyeknek jogukban áll, hogy sajátos történelmi és területi helyzetüknek megfelelő és az állam nemzeti törvénykezésével összhangban álló helyi vagy autonóm közigazgatási szervekkel, vagy különleges státusszal rendelkezzenek”.

Kovács Péter, az RMDSZ főtitkára szerint az RMDSZ az egyedüli romániai magyar politikai szervezet, amelynek programjában szerepel a területi autonómia. Kovács szerint a területi autonómiát többlépcsős folyamatként lehet megteremteni, így a decentralizációnak, a kulturális autonómiának és a szubszidiaritás elvének kell előbb érvényesülnie. Úgy véli, hogy a területi autonómiát csak a román politikával való együttműködés, a többségi nemzettel folytatott párbeszéd útján lehet elérni.

A tervezetet beterjesztő Sógor Csaba RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint napirenden kell tartani az önrendelkezés kérdését Brüsszelben és Bukarestben egyaránt még akkor is, ha pillanatnyilag arra sincs hajlandóság, hogy elvi vitát folytassanak a témáról a román politikusok.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2012. szeptember 25. 22:07
Sok sikert kívánok Székely testvéreinknek!
kjkj945
2012. szeptember 25. 21:23
http://www.zum.de/whkmla/histatlas/balkans/rum1900s.gif
Akitlosz
2012. szeptember 25. 21:05
Harc nélkül nem fog menni. Tanulmányoizták már, hogy Dél-Tirol hogyan érte el azt a keveset(/sokat?) amit elért? Pedig kellett volna. Tüntenti kellene, sztájkolni, sőt esetleg robbantgatni. Két szép szemükért, meg panaszkodásért "Európánál" ugyan nem lesz autonómia. Na persze, ha harcolnának érte, akkor meg "terroristák" lennének. Mindenki "terrorista" a hatalom szeméáben, aki küzd hazája jogaért, s csak siker esetén és később válik szabadságharcos partizánná a történelemkönyvekben.
Öreg
2012. szeptember 25. 20:25
Az Unió nem csipi az autonómiákat, mivel a nagy országoknak a saját házuk táján is kellene söprögetni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!