„Kadirov lényegében második apjaként tekint Putyinra”

2022. szeptember 26. 21:09

A #moszkvater című adásban Stier Gáborral, a Moszkva tér főszerkesztőjével és Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel beszélgetett Király Tamás műsorvezető.

2022. szeptember 26. 21:09
null

Ramzan Kadirov, az orosz elnök csecsen szövetségese az orosz-ukrán háború kitörése óta több erős kijelentést is tett. De ki is ő?

Az Ultrahang Youtube-csatorna #moszkvater című adásában Stier Gáborral, a Moszkva tér portál főszerkesztőjével és Hidegkuti Konstantin katonai szakértővel, az oldal állandó szerzőjével erre a kérdésre kereste a választ Király Tamás műsorvezető.

Stier Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy „a Kadirov család messziről indult, hogy ideérkezzen, hogy birodalmibb legyen a birodalminál”. Majd emlékeztette a hallgatóságot, hogy a '90-es évek csecsen háborúiban az édesapja, Ahmed Kadirov „a másik oldalon kezdte, és 1999-ig az oroszok ellen harcolt.” Stier azzal folytatta, hogy

„Ez nem jelentette azt, hogy a szeparatista függetlenségi erők eltűntek volna, de ez az átállás arról árulkodott, hogy fokozatosan gyengültek. (...) 2004-ben Ahmedet megölték egy grozniji stadionban, utána jött az akkor huszonéves fia, Ramzan Kadirov, aki az orosz törvények szerint nem is lehetett Csecsenföld vezetője egészen addig, amíg a 30. életévét be nem töltötte” – idézte fel a főszerkesztő. 

„Egyébként 45 éves” – szúrta közbe a műsorvezető.

„Ezután Kadirov fokozatosan erősödött. Hatalomra kerülése után az jellemezte leginkább, hogy lojalitással és csodálattal tekintett mindig is Putyinra. (...) Az orosz elnök többször fogadta a Kremlben, és foglalkozott Kadirovval, mert Csecsenföld konszolidálásában komoly szerepet játszott mindkét Kadirov” – húzta alá Stier.

Véres út vezetett a teljes befolyásig

„Lényegében második apjaként tekintett Putyinra, miután Ahmed Kadirovot felrobbantották” – vette át a szót Hidegkuti Konstantin. A katonai szakértő felhívta arra a figyelmet, hogy a Kaukázust gyakorlatilag az úgynevezett klánstruktúra vezényli, és a Kadirov-klán az, amely lényegében Csecsenföldet irányítja, és hozzájuk kapcsolódik egy helyi hűbéri lánc. Ramzan Kadirov a hűbéri lánc tetején lojális a Kremlhez, és így a többi kisebb csecsen klán is. 

Stier Gábor ehhez kapcsolódva elmondta, ahhoz, hogy Kadirov ekkora befolyásra tegyen szert Csecsenföldön, meg kellett szereznie a kisebb klánok lojalitását. „Akikét nem tudta, azokat persze le kellett törni. Ennek persze ára volt és véres út vezetett idáig”– húzta alá az újságíró.

A teljes beszélgetést alább tekinthetik meg:

Nyitókép: Said Tsarnaev / Sputnik / AFP

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
foldizs
2022. szeptember 27. 08:37
Hét hónap szájhősködés és kudarc után nehogy megbüntesse az apja!
RasPutin
2022. szeptember 27. 07:23
Szép család........
foldizs
2022. szeptember 26. 22:27
Tehát két apja van... ez nem fog tetszeni a kirakatkeresztényeknek!
Bitrex®
2022. szeptember 26. 21:53
Ott legalább nem titkolják, melyik klán uralkodik, ki a vezérürü. A bezzeg Nyugaton még véletlenül sem szabad kimondani a Rothschild klán nevét, még rejtett célzásokkal sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!