Berlintől Stockholmig a magyar rezsiárakat irigylik egy friss jelentés szerint

2022. július 21. 18:38

Nyugat-Európában a gáz akár kilencszer, az áram ötször drágább, mint Magyarországon.

2022. július 21. 18:38
null

Júniusban is összegyűjtötte a finn VaasaETT az európai rezsiárakat. A jelentésük értelmében

tovább tart a hazai fogyasztói szempontból kedvező trend, és júniusban is Magyarországon volt a legolcsóbb a gáz Európában

A felmérés az osztrák szabályozó hatóság, az Energie-Control Austria és a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal megbízásából készült – olvasható a vg.hu-n.

Ebből az is látszik, hogy az áram ára Magyarországon volt a második legolcsóbb a kontinensen, egyedül Szerbiában került némiképp kevesebbe egy kilowattóra villamos energia a nyár közepén. 

Nyugat-Európában a gáz akár kilencszer, az áram ötször drágább, mint Magyarországon

A jelentésből az is kiderült, hogy júniusban a svédek fizettek legtöbbet egy egységnyi gázért, Stockholmban 23,78 eurócentet kértek el egy kilowattórányi gázenergiáért. Ez 400 forintos euróárfolyammal kalkulálva mintegy 95 forint. A második legdrágább Amszterdam (23,19 eurócent), a harmadik Koppenhága (20,27 eurócent). 

Budapesten ugyanez 2,68 eurócent, kevesebb, mint 11 forint.

Vagyis nyolcszor-kilencszer alacsonyabb, mint az észak-európai fővárosokban – mutattak rá.

Berlinben a budapesti árszint több mint ötszörösébe kerül a gáz. Béccsel összevetve még látványosabb a különbség: majdnem hétszeres a szorzó. A régiót tekintve is erős a magyar fölény. Prágával szemben majdnem hatszoros, Bukaresttel csaknem 2,5-szeres, Varsóval és Pozsonnyal pedig kétszeres a magyar főváros árelőnye – tették hozzá.

Kedvezőbbek az árak Közép-Európában

A cikkben kitértek az áram árára is. Júniusban az olaszok hozták össze a legdrágább áramárat, Rómában 51,31 eurócentbe került egy kilowattóra. Ez meghaladja a 206 forintot. Londonban hasonló, 50,67 eurócentet számoltak fel, Koppenhágában 48,61 eurócentet. 

Ehhez képest Budapesten 9,92 eurócentet fizetett a végfelhasználó kilowattóránként, ami átváltva mintegy 39 forint. Tehát bő ötször kedvezőbb a fogyasztói ár itthon, mint Nyugat-Európában – hangsúlyozták.

Majd hozzátették, hogy egyedül Belgrád tudott alámenni a budapesti árnak a maga 8,1 eurócentes díjszabásával. Ugyanakkor az osztrák fővárosban 45,73 eurócentes átlagár volt júniusban (mintegy 183 forint), szintén majdnem ötszöröse a magyarénak. Prágában 40,4, Berlinben 39,77, Brüsszelben 35,05 eurócentet számítottak fel a szolgáltatók: ezek három-négyszeres felárak. 

A vg.hu a cikkben megjegyezte azt is, hogy némiképp kedvezőbb a helyzet Közép-Európában. A pozsonyi 19,03 eurócent csak kétszerese a budapesti áramárnak, és Varsó (18,1 eurócent) is ehhez közelít. 

Bukarestben 16,17 eurócentet, átszámítva 65 forintot kértek el egy kilowattóráért, Zágrábban 14,76 eurócentet, nagyjából 60 forintot

– idézte a finn elemzést a portál.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Kapcsolódó tartalom

Mutatjuk, mennyi lesz az új rezsije és mennyit spórol a rezsicsökkentéssel a világpiaci árhoz képest
Kíváncsi, hogy a friss bejelentések hatására hogyan fog változni a villany és gázszámlája? Íme! Bővebben...

Összesen 264 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tukkuta
2022. július 22. 18:36
A mindennapi létezéshez szükséges infrastruktúrát, utakat, vezetékeket, gépeket karbantartani, rendszeresen cserélni kell, mert enélkül a szolgáltatás színvonala csökken. Oda kell tehát adni a szolgáltatónak a gáz/villany/víz árát, mert különben tönkremegy a hálózat. A rezsicsökkentés nem volt minden esetben indokolatlan, de valakinek fizetnie a karbantartásért és a fejlesztésért. Az adóidon keresztül ezt az állam teszi meg elviekben, de ha nem teszi, akkor lehet a 6 évvel ezelőtti árat tartani, csak nem kell meglepődni, ha elfogy a víz. A fogalommagyarázat tehát a következő: aki elsunnyogja a karbantartást és az eszközök cseréjét, az feléli a jövőt, adósságot csinál, mert előbb-utóbb minden elromlik, és fizetni kell érte. Amit most nem raksz rendbe, az két év múlva még rosszabb állapotban lesz, drágábban kell javítani, ellenben akkor már más, ugyancsak fontos ügytől veszed majd el a forrást. Ez minden gondolkodó ember számára előrelátható volt. Ami a munkanélküliséget illeti: a fentiek miatt is fenntarthatatlan hosszú távon a rezsicsökkentés. Ezért kellett volna az árakat lassan, lépésben korrigálni, hogy az emelkedés elviselhető legyen. Most viszont vége a dalnak, nem lehet fenntartani a rezsicsökkentést a jelenlegi formájában, ahogy ez várható volt. Így viszont felmerül a kérdés, hogy ebben a formában volt-e értelme a rezsicsökkentésnek. A társadalmat érő sokkból az látszik, hogy nem volt értelme, mivel a hirtelen emelés mindig kiveri a biztosítékot. Ha a csökkentett ár az infláció +1 %-al folyamatosan változott volna, nem érte volna sokk a fogyasztókat, és mindenki olyan életstratégiát választott volna, amely a megfontolt fogyasztással együtt járó, fenntartható növekedést segítette volna elő.
gonterl
2022. július 22. 17:43
Rezsi díjat az otthon elfogyasztott termékért a hazavitt bérből fizet. A dekorációt szolgáló statisztikák itt nem szerepelnek.
deven
2022. július 22. 09:06
ki tudják fizetni?...
jánosbácsi
2022. július 22. 08:36
Nálunk is legyenek akkora bérek mint nyugaton , olyan magas energiaárak mint nyugaton és legyen olyan szociális ellátás mint nyugaton oszt jónapot. Kádár János másképpen oldotta meg ezeket a problémákat. Alacsony bérek, alacsony megélhetési költségek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!