Magyarország vonzó befektetési célpont – az Egyesült Arab Emírségek nagykövete a Mandinernek

2022. július 30. 12:00

„Magyarországon vannak erőforrások, földek, szállítási útvonalak, van munkaerő és fogyasztói bázis is – az ország kínálata kivételes” – mondja lapunknak Saud Hamad Al-Shamsi. Adna-e olajat és gázt az Emírségek? Miért vették fel a diplomáciai kapcsolatot Izraellel? És miben hasonlítanak az arabok és a magyarok? Az Egyesült Arab Emírségek budapesti nagykövetével az energiaválságról, a közel-keleti béke esélyeiről és a magyar-emírségekbeli kereskedelmi kapcsolatok új lehetőségeiről beszélgettünk.

2022. július 30. 12:00
null
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

***

Az Egyesült Arab Emírségek 2018-ban nyitotta meg követségét Budapesten, 12 évvel azt követően, hogy Magyarország szolgálatba állította sajátját Abu Dhabiban. Miért a fáziskésés?

Minden államnak megvan a saját fejlődési, növekedési üteme, és ez így van a diplomáciai testületeknél is.

Hazám, az Egyesült Arab Emírségek mindössze 50 éves állam.

Fél évszázad alatt rengeteg előrelépés történt, de ennyi idő kellett, hogy felépítsük diplomáciai kapcsolatrendszerünket szerte a világban.

Ön a második emírségbeli nagykövet Budapesten.

Így van.

Azzal az ambícióval kezdte fél éve a kiküldetését, hogy jelentősen megerősíti a magyar kapcsolatokat. Miért vált fontossá önök számára Európa ezen része, benne Magyarország?

Nézze csak meg, milyen eredményeket ért el Magyarország az elmúlt időszakban, ráadásul egy zűrzavaros időszakban! Önök arról tettek tanúbizonyságot, hogy kiállnak az érdekeik mellett, a gazdasági érdekeik mellett is. A magyar kormány azon erőfeszítései, hogy minimalizálják a globális gazdasági válságnak a magyar emberekre és a magyar gazdaságra gyakorolt hatásait, tiszteletreméltóak.

A magyar vezetésnek a nemzeti érdekek szolgálatára irányuló elkötelezettsége példaértékű

– a mi megközelítésünk a nemzeti érdekérvényesítés terén ugyanez. Sok közös van a két ország ügyeiben; nagykövetként az egyik feladatom éppen az, hogy katalizáljam a kiteljesedést, a növekedést a kétoldalú viszonyban, és mindent megtegyek a közös potenciálok kiaknázása érdekében a kapcsolatrendszer különböző területein.

 

Saud Hamad Al-Shamsi, az Egyesült Arab Emírségek budapesti nagykövete

 

Az ön hazája fontosnak tartja a nemzeti szuverenitást, a nemzeti identitást, a hagyományos értékeket – ebben valóban lehet találni hasonlóságokat a két kormányzat álláspontjaiban. A kép nép mentalitásában is lát hasonlóságokat?

Emírségekbeliként nagyon sok hasonlóságot látok az értékrendszereink között, annak dacára, hogy a világ két különböző részén élünk. A két kultúra közötti hasonlóságok abból fakadnak, hogy

mind az arab, mind a magyar népnek hosszú és mély, ezer évre visszanyúló történelme van.

Az értékeink, a hagyományaink és a hitünk ezekben az évszázadokban formálódtak, és ezen hatások következtében vagyunk mind egyediek, különlegesek. Az arabok és a magyarok egyaránt fontosnak tartják a család intézményének és a családi értékek fenntartását, a nemzeti önazonosság és a ránk jellemző sajátos életvitel megőrzését.

Mi az Emírségek nemzeti identitása? Hiszen hét emírség alkotja az államot.

Mind a hét emírségnek ugyanazok a gyökerei. Ugyanaz a nyelv, ugyanaz a vallás, ugyanaz a kultúra. Ma akármelyik emírségen keresztülautózhat, ugyanazt a valóságot fogja látni. A hét emírség teljesen összekapcsolódik, ugyanakkor néhány egyedi sajátosságuk mégis megkülönböztethetővé, egyedivé teszi őket. Az egymás iránti tisztelet, a béke, a harmónia és a fejlődés iránti vágy tartja egységben a hét emírséget. Fél évszázada kezdődött az állam története, és ez a történet folytatódik a jövőben is.

A békére törekvés az egyik oka, hogy két évvel ezelőtt nagy meglepetésre diplomáciai kapcsolatot létesítettek Izraellel?

Izrael egy jelentős gazdaság a régióban, és vannak közös gazdasági, kulturális és társadalmi érdekeink vele.

Ezt felismerve, valamint a következő arab nemzedékek békéje, biztonsága és fejlődése iránt érzett felelősségérzetünk alapján az Egyesült Arab Emírségek úgy döntött, hogy diplomáciai kapcsolatokat létesít Izraellel – és ezzel hozzájárul a Közel-Kelet és az egész világ jobbá tételéhez. A bilaterális kapcsolatok normalizálását követően azonnal  munkához láttunk, a gazdasági és nemzeti érdekeink alapján egy sor megállapodást kötött a két kormány, új üzleti kapcsolatok létesültek a két ország között. Ez a viszony vezetett oda, hogy májusban aláírtuk az átfogó gazdasági partnerségi megállapodást, amely lehetővé teszi a rövidebb kereskedelmi útvonalak használatát, leegyszerűsíti az üzletek lebonyolításának módját. Ezen könnyítések közvetett módon előnyére válnak azon országoknak is, akik vagy velünk, vagy Izraellel kereskednek, így Magyarországnak is.

 

 

Ön gazdasági előnyökről beszél.

Igen, a gazdasági érdek a béke és a fejlődés katalizátora. Hiszen mi hozta össze eredetileg az Európai Unió tagállamait? Az, hogy szabadon akartak egymással kereskedni. Gazdasági érdekük volt az együttműködés.

Ez teljesen érthető. De ennek az ügynek vannak politikai vetületei is: például a palesztinok az ö ügyük elárulásával vádolták önöket, hiszen arról volt szó, hogy arab állam csak abban az esetben ismeri el Izraelt, ha a zsidó állam előtte nem áll útjába egy önálló palesztin állam létrehozásának.

Az Egyesült Arab Emírségek minden olyan regionális és nemzetközi erőfeszítést folyamatos támogatásáról biztosít, amely a két-állami megoldáson, illetve

az 1967-es határok alapján és Kelet-Jeruzsálem fővárossal egy önálló palesztin állam létrehozásán alapuló

közel-keleti békefolyamatot előre képes lendíteni. Abban reménykedünk, hogy a palesztinok és az izraeliek tárgyalásos úton végül meg tudnak állapodni erről.

Hisz abban, hogy akár tíz éven belül egy strukturált, az egész régióban nyugalmat teremtő békemegállapodás jöhet létre?

Nem beszélhetek más országok nevében, de az biztos, hogy ebben az ügyben az Egyesült Arab Emírségek példát mutatott. Mi teljesen elköteleztük magunkat a saját nemzeti érdekeink követésére és védelmére, de nyitottak vagyunk mindenféle, mindenki számára előnyökkel járó megoldásra, egy működőképes viszonyrendszer kialakítására minden nemzetközi partnerünkkel.  

 

 

Néhány napja Putyin elnök Teheránban tárgyalt, az oroszok Kínával is egy szorosabb kapcsolatokat ápolnak – körvonalazódik köztük egy hármas szövetség. Eközben Biden elnök Szaúd-Arábiában vizitált, és  egy Irán-ellenes regionális koalíción dolgozik. Az Emírségek ebben a geopolitikai viharban hogyan navigál?

A geopolitikai szövetségek mindig változnak és módosulnak, ez a természetük. Az Egyesült Arab Emírségek megközelítése az, hogy lehetőleg minél több nemzet felé hidakat építsen, az erőszak és konfrontáció helyett pedig a diplomácia és a párbeszéd eszközrendszerét preferálja. A Közel-Kelet nagy lehetőségeket rejt a világ számára, ezt egyre több ország felismeri. Stabilitásra, békére és növekedésre van szükség.

A régióban az iráni atomprogram, az iráni nukleáris ambíciók valóban fenyegetést és feszültségforrást jelentenek.

Ezért e téren is párbeszédre és tárgyalásokra van szükség a kérdés megoldására.

Beszéljünk akkor a gazdaságról még. És visszatérve a bilaterális viszonyhoz: az emírségekbeli üzletemberek mely szektorokban látnak vonzó befektetési lehetőségeket Magyarországon?

A két ország az alapvető kétoldalú egyezményeket megkötötte, a programokat elindította, hogy lendületet adjon a kereskedelemnek és a befektetéseknek. Nagyon remélem, hogy ennek a konkrét gyümölcseit rövidesen megláthatjuk. A magyarországi befektetések közül az emírségekbeli cégek számára

az ingatlanfejlesztés, a mezőgazdaság, a vegyianyag-gyártás és a logisztika szektora a legnépszerűbb.

Magyarországon vannak erőforrások, földek, szállítási útvonalak, van munkaerő és fogyasztói bázis is – Magyarország tehát vonzó célpont a globális befektetések számára. A régiós nagy piacok elérhetőek innen. Ez egy óriási lehetőség számunkra, nem minden országnak vannak ilyen adottságai, Magyarország kínálata kivételes.

 

 

Milyen szektorokban láthatnak üzleti lehetőséget magyar üzletemberek, cégek az Emírségekben?

Az emírségekbeli befektetési környezet szintén nagyon vonzó a magyar vállalatok számára. Különösen, ha tevékenységüket regionális szinten akarják kiterjeszteni. Például, az ipari termékek gyártása megtérülőbb lehet az Emírségekben, ha nálunk közelebb van a beszállítójuk és közelebb a nemzetközi piacuk is. Az Egyesült Arab Emírségekben számtalan lehetősége van a cégeknek a fejlődésre.

A turizmus az első számú vonzerő, és ehhez sok egyéb szektor kapcsolódik: a közlekedés, az élelmiszeripar, az ingatlanfejlesztés, és így tovább. Minden szektor számára van valami, erre azonnali bizonyíték, hogy

a közvetlen külföldi befektetések terén a világ első számú célpontja vagyunk.

A technológiai cégek, amelyek ki akarják használni kereskedelmi központbeli és bizniszkoncentrációs adottságunkat, vagy az élelmiszer-forgalmazók és vegyianyag-gyártók, amelyek gyártósorukat vagy kutatás-fejlesztésüket hozzák ide, mind lehetőségeket találnak nálunk. Nemcsak támogató közeget találnak, de a támogatásoknak számtalan formáját igénybe vehetik. A magyar cégek az üzleti létesítményeik és ingatlanjaik száz százalékos tulajdonjogát is megszerezhetik, és a profitjuk szintén száz százalékát is kivihetik az országból.

Egy emírségekbeli gazdasági delegáció járt Magyarországon néhány héttel ezelőtt. Kik, és milyen célból?

Ezt a látogatást még a járvány kitörése előtt terveztük, de csak most tudtuk megvalósítani. A sardzsai emírségből érkezett a küldöttség, látni akarták, milyen befektetési lehetőségek vannak Magyarországon. Részt vettek egy helyi üzleti fórumon, beszéltek helyi cégek vezetőivel és a Kereskedelmi és Iparkamara képviselőivel. Nagyon pozitív benyomásaik voltak itt. Remélem, hogy ezek a kapcsolatok konkrét üzleti megállapodásokat eredményeznek majd.

Magyarország és a magyar emberek megismerése alapvető ahhoz, hogy az üzleti horizontunkat ki tudjuk szélesíteni.

Újabb emírségekbeli üzleti delegációk fognak érkezni, de magam is személyesen látogatom végig a nagyobb magyar városokat. Nemrég Debrecenben jártam, találkoztam a polgármesterrel, meglátogattam az egyetemet, tartottunk egy üzleti fórumot, és több vállalati vezetővel beszéltem. Ugyanígy el szeretnék látogatni a többi nagyobb városba is.

A 2020-as Dubaji Expo magyar pavilonja fantasztikus volt, de az emírségekbeli emberek nagy részének nem sok tudomása van Magyarországról. Biztos vagyok benne, hogy ha egyszer eljönnek ide, meg fogja őket érinteni ez az ország. Ahogy engem is, amikor először jártam az önök hazájában.

Végül, de legaktuálisabban: az energiaválságról néhány szót. Az Egyesült Arab Emírségek a világ hatodik legnagyobb földgáz- és kőolajmezőivel rendelkezik, az orosz energetikai döntések miatt Magyarország nehéz helyzetbe kerülhet. A kínálat és a kereslet találkozhat. Van bármilyen szállítási szerződés a két ország között?

Nem tudok arról, hogy a két állam között lenne ilyen szerződés.

De a kiváló kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolataink lehetőséget adnak arra, hogy akár legyen egy ilyen.

A jelenlegi konfliktusban az Egyesült Arab Emírségek ugyanúgy a párbeszéd és a diplomácia eszközeiben hisz, és minden szemben álló fele arra szólít fel, hogy térjenek a tárgyalóasztalhoz, és szüntessék be egymással az ellenségeskedést. Azon dolgozunk, hogy minden bilaterális kapcsolatunkat megőrizzük, miközben minden, a nemzetközi jog alapján fennálló kötelezettségünknek és energetikai szerződésbeli kötelmeinknek eleget teszünk. Továbbra is szerepet fogunk játszani a stabilitás és a béke előmozdításában a nemzetközi közösség aktív és elkötelezett tagjaként.

--

fotó: Ficsor Márton

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizálok
2022. július 30. 20:56
Ők így látják Európát: Az euró összeomlása oda vezet, hogy hamarosan az országok egymás után lépnek ki az EU-ból. Ha az Oroszországgal való konfrontáció hozzájárult az európai gazdaság összeomlásához, az igazi ok a blokk felépítésében rejlik. Ezt a véleményt Mohammed Khalifa, az emírségekbeli újságíró, történész, író, az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnök-helyettesének jelenlegi médiatanácsadója fejtette ki. Senki sem gondolta, hogy az uniós valuta nagyot zuhan, 20 százalékot veszít értékéből – jegyzi meg a szakértő. Az elmúlt húsz évben az euró erősebb maradt, mint a dollár, a világ legerősebb fizetőeszköze. „Az európaiak többször is megpróbálták csökkenteni a költségeket, hogy megkönnyítsék a más országokkal folytatott kereskedelmet, de sokszor kudarcot vallottak. Úgy vélték, hogy az Egyesült Államok leértékeli valutáját, hogy növelje versenyképességét Európával szemben, de a valóság azt mutatja, hogy maga a dollár is válságban van 2008 óta. Ezért esett az euróval szemben, és alacsony maradt. Ma azonban történt valami, ami ellen az uniós országok aktívan harcoltak. Az euró összeomlása európaiak százmillióira nézve negatív következményekkel járhat” – jegyezte meg a szakértő. Szerinte sokan a válság okát az EU és Oroszország közötti konfrontációnak tulajdonítják, amely az EU gazdaságának gyengüléséhez és inflációhoz vezetett. Ez a konfliktus Khalifa szerint kétségtelenül nagy károkat okozott az európai országoknak. „Az olyan energiaforrások ára, mint az olaj és a gáz, megemelkedett az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt, ami a termékek áraihoz vezetett, különösen a nyersanyagimporttól függő termékek áraihoz. Ez pedig az infláció növekedését okozta. A helyzetet súlyosbította, hogy az Orosz Föderáció az európai és amerikai szankciókra reagálva ragaszkodott ahhoz, hogy az energiaforrásokért rubelben vagy annak aranyban egyenértékű fizetését vezessék be. Ez az intézkedés hozzájárult az orosz valuta értékének növekedéséhez és az euró eséséhez” – hangsúlyozta az emirátusi újságíró. Valójában Kalifa biztos abban, hogy nem a Moszkvával való konfliktus a fő oka az európai válságnak. A probléma sokkal mélyebb, és a közös valuta (euró) gondolatára és az ebből eredő versenyképesség-vesztésre nyúlik vissza számos európai gazdaságban. Az Európai Unió által létrehozott mechanizmusok forráshiány miatt nem képesek a nagyüzemi termelés megszervezésére. Ez a probléma különösen a 2010-es görög válságban nyilvánult meg, amely feltárta az eurózónát övező veszély mértékét. Bár a gazdag európai országok, különösen Németország végre észrevették és segítettek megakadályozni Görögország összeomlását, a helyzet rávilágított a valuta instabilitására és az egész EU-tömb törékenységére. „Ma, miután kiderült a valóság, és az euró gyengült és összeomlott, különösen a dollárral szemben, nem lesz többé egységes Európa. A világ hamarosan tanúja lesz annak, hogy sok ország kilép az unióból. Megszűnhet maga az EU is, helyette újra külön államok jönnek létre. Talán ez hamarosan megtörténik, különösen annak fényében, hogy a fullasztó gazdasági válság és az európai országok egyrészt az orosz medve kalapácsa, másrészt az amerikai uniós érdekek üllője között vannak” – összegezte Khalifa. fel.
csapláros
2022. július 30. 15:28
Na, ez egy szimpatikus kaporszakállú, egy szimpatikus országból. És ahogyan az orosz nagykövet is megmondta 2002-ben Orbán exminiszterelnök képébe: az üzlet, az üzlet...:)))
Rasdi
2022. július 30. 14:53
És erre még büszkék vagyunk. Befektetési lehetőség, majd "vissza nem térítendő állami támogatás" valamilyen arab színekben utazó multinak, hogy csináljon 15-20 új munkahelyet. Miközben természetesen a "beruházásra" vonatkozó minden döntést a beruházó hoz.
Ildikó99
2022. július 30. 13:59
Szinpatikus volt nekem ez a nagykövet! Milyen nyugati stílusban beszélt jól kiképzett! Sok sikert a munkájához!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!