Putyin: Ártana a finn-orosz kapcsolatoknak Finnország NATO-tagsága

2022. május 14. 16:57

A Kreml által kiadott közleményben kiemelték, Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát.

2022. május 14. 16:57
null

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztette Sauli Niinistö finn államfőt szombati telefonbeszélgetésük során, hogy

hiba lenne Finnországnak a semlegességét feladva csatlakozni a NATO-hoz, és ez a finn-orosz kapcsolatoknak is károkat okozna

– közölte a Kreml.

A moszkvai közleményben az is szerepel, hogy Putyin kiemelte: Oroszország nem fenyegeti Finnország biztonságát.

A finn elnöki hivatal közleménye szerint Niinistö arról beszélt Putyinnak, hogy alapvetően átalakította Finnország biztonsági helyzetét az Ukrajna elleni orosz támadás, illetve Moszkvának azok a törekvései, hogy megakadályozza újabb országok NATO-csatlakozását. Az államfő hangsúlyozta: Finnország korrekt és professzionális módon kívánja alakítani kapcsolatait Oroszországgal.

A telefonbeszélgetést a finn elnök kezdeményezte azzal a céllal, hogy magyarázatot adjon arra, miért készül Finnország a NATO-hoz csatlakozni – közölte a finn elnöki hivatal.

Már vasárnap bejelenthetik, hogy benyújtják a csatlakozási kérelmet

Sauli Niinistö és Sanna Marin finn kormányfő csütörtökön bejelentette: támogatják, hogy Finnország haladéktalanul adja be felvételi kérelmét a NATO-hoz, és reményüket fejezték ki, hogy az ehhez szükséges lépéseket gyorsan, pár napon belül megteszik Helsinkiben.

Szombaton pedig a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SPD) is bejelentette egy rendkívüli tanácskozást követően, hogy támogatja az ország NATO-csatlakozását.

Helsinkiben akár

már vasárnap bejelenthetik, hogy beadják a csatlakozási kérelmet az észak-atlanti szövetséghez,

Svédország pedig várhatóan rövid időn belül követi majd a finnek példáját.

(MTI)

Nyitóképen Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonálás közben. Fotó: Fotó: ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK / SPUTNIK VIA AFP


 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dezsőke
2022. május 15. 06:48
kihívják a sorsot maguk ellen, még az a szerencse, hogy megvétózzák...
wrfri
2022. május 15. 02:17
Milyen finn-orosz kapcsolat? Ki nem szarja le az oroszokat?
Trombitás Keresztély
2022. május 15. 02:04
Putyin tökön szúrta magát. Nem kicsit. Nagyon. Ezt kezdi pincsike is észrevenni és szép lassan fokozatosan, először csak Katica szájába adva, kezdenek kifarolni mögüle. Persze ehhez Ursula sallere és az eu-s adófizetők pénze is kellett. Figyeljétek meg, hogy pár hét vagy hónap múlva már szó sem lesz itt sem az ukránok naponta többszöri cikizéséről, Putyin, Kadirov istenítéséről, vétózásról, hogy orosz gáz és olaj nélkül maghalunk, rezsiharcról, "atombombáról". Szépen csendesen egy kis segílykéért lelohad a harci kedv majd. Az hogy Orbán időnként segget csinál a szájából, és teljes meghasonulásba és tudathasadásos állapotba küldi a birkákat, már nem újdonság. (lásd pl. a pápához való viszonyulása). Azok holnap már úgy fognak emlékezni, hogy mindig is ellenezték Putyin háborúját. :DDD
koronaszepe
2022. május 14. 21:57
Ép ésszel fel nem fogható, mi vonzót talál egy magyar Putyin speciális katonai műveleteiben, mi késztet egy magyart arra, hogy a saját szövetségi rendszeréből kibeszélve, hazaáruló módon a Szovjetunió feltámasztásán ügyködő Putyint támogassa?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!